Het is duidelijk dat renovaties van veel Amsterdamse parken zeer onoordeelkundig uitgevoerd worden. Er wordt eenvoudigweg geen rekening gehouden met ecologie en bodemgesteldheid. De bedoeling van parken is een groene oase te creëren waarbij de omgevende bebouwing uit het zicht verdwijnt.
Onze besturen gunnen omwonenden niet een volwaardige groenbeleving. Ook in Amsterdam Zuidoost wordt zoveel mogelijk uitgedund zodat je overal gaten krijgt waar de bebouwing doorheen te zien is, en waardoor de groenbeleving soms helemaal verdwijnt. De ‘deskundige’ ambtenaren willen doorkijk, willen dat bijvoorbeeld de Gaasperplas al vanaf alle omringende autowegen zichtbaar is. Daarmee verdwijnt het parkgevoel en voelen wandelaars zich nog steeds in de stad. Ook de luchtvervuiling in parken neemt daardoor toe. De meeste ambtenaren hebben blijkbaar een hartgrondige hekel aan groen en voelen zich bedreigd door de eerste de beste boom.
Parool: "Een groot deel van de bomen in het Oosterpark dreigt dit voorjaar te sterven als gevolg van de werkzaamheden in het park. De bodem van het park is in slechtere conditie dan vóór de werkzaamheden en op vele plekken zijn boomwortels beschadigd geraakt.
Dat staat in het rapport Wateroverlast in Oosterpark dat is opgesteld door de Stichting Herstel Oosterpark. Het rapport is woensdagmorgen aangeboden aan wethouder Choho (Duurzaamheid). De stichting heeft als doel het vernieuwde park in de oude staat terug te brengen.
In het rapport staat onder meer dat het vele water in het park de gezondheid van de bomen ernstig aantast. Als in april de wortels van de bomen weer gaan groeien, kunnen ze in de problemen komen. Van de kastanjebomen zou wellicht twee op de drie bomen het groeiseizoen niet overleven. Voor berken moet rekening worden gehouden met een sterfte van veertig procent.
Sinds de renovatie van het park vorig jaar zijn overal enorme plassen zichtbaar. Met name de bomen staan in het water, maar ook de grasvelden blijven onverminderd zompig. Ook bij lichte regen is het Oosterpark vaak nog dagenlang nat en stroomt het water over de stenen wandelpaden.Het rapport is met name kritisch over de graafwerkzaamheden die in januari nog plaatsvonden voor de aanleg van een aanvullende drainage.
Volgens het rapport was er sprake van noodreparaties: "Er zijn een aantal dertig tot veertig centimeter diepe geulen gegraven om drains in te leggen. Bij het graven van deze geulen zijn aanwezige wortelstelsels compleet doorgraven."
Aan de zuidelijke rand van het park is een speciale goot gegraven om kwelwater op te vangen dat onder de straat langs het Oosterpark doorstroomt. Volgens het rapport functioneert deze goot maar ten dele. "De hoeveelheid kwelwater dat zich aan de rand van het bovenpad aandient lijkt te zijn toegenomen in vergelijking met het verleden."
Bovendien is het park veel te stenig, stelt het rapport. Hierdoor kan de grond minder water opnemen. "Alle geasfalteerde paden zijn breder gemaakt en rond de muziekkoepel ligt nu ook een asfaltplein. Al het water dat op het asfalt valt, moet nu worden opgenomen door de verkleinde niet-verharde borders."
In december al stelde wethouder Choho dat er een onderzoek komt naar de aanhoudende problemen met de afvoer van regenwater in het Oosterpark. SP-raadslid Remine Alberts stelde toen dat de bomen vrijwel allemaal 'natte voeten' hebben. Zij vroeg de wethouder ook of de bouw van hotels aan de rand van het park wel is meegenomen in de berekeningen over de afwatering.
Stadsdeel Oost weerspreekt dat de drainage slecht functioneert. "Er zijn wel een paar blokkades, maar die worden doorgespoten." Ook worden op korte termijn maatregelen getroffen om schade aan bomen te voorkomen. Daarnaast is het stadsdeel bezig aan een onderzoek om te achterhalen welke aanvullende maatregelen de wateroverlast kunnen aanpakken. De definitief rapportage hierover wordt verwacht in maart.”
Het rapport kan op deze pagina ingezien worden.
Het probleem met de Amsterdamse parken is dat de besturen van stadsdelen op geen enkele manier rekening houden met de bodemgesteldheid en ecologie van onze parken. Zij facilteren zoveel mogelijk horeca en toestroom van bezoekers, verbreden en verharden paden en zorgen zo gegarandeerd voor wateroverlast.
Persbericht: Uitreiking Rapport “Wateroverlast als gevolg van het “Project Verdubbeling Oosterpark”