Besluitvorming Toekomstplan Gaasperplas

Amsterdam: "Planning besluitvorming Toekomstplan Gaasperplas

Het verwerken en beantwoorden van de vele reacties op het concept Toekomstplan Gaasperplas loopt vertraging op. We leggen de nota van beantwoording en de enquêteresultaten in september voor aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost en we vragen advies aan de Raadscommissie.

We beantwoorden alle reacties in de nota van beantwoording.

Inspreken bij de Raadscommissie

Om het college van burgemeester en wethouders een onderbouwd en gedragen besluit voor te leggen, vragen we de Raadscommissie Wonen en Bouwen rond september al om advies. De Raadscommissie Wonen en Bouwen bespreekt het concept Toekomstplan Gaasperplas in de openbare vergadering. Zodra de definitieve datum bekend is, delen we die met u. Als u wilt inspreken tijdens de commissievergadering, moet u zich 24 uur van tevoren aanmelden. Uw naam komt dan op de openbare insprekerslijst. U kunt uw tekst tot 24 uur voor aanvang van de vergadering naar de commissie mailen: commissieWB@amsterdam.nl

Advies dagelijks bestuur aan college

Het dagelijks bestuur van Zuidoost neemt in september ook een besluit over het Toekomstplan en geeft een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost adviseert op basis van de ontvangen reacties, het advies van de stadsdeelcommissie en het standpunt van het algemeen bestuur van het Groengebied Amstelland.

Definitief besluit college

Op basis van de uitkomsten van de raadscommissievergadering en het advies van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, neemt daarna het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over het Toekomstplan Gaasperplas. We verwachten dat het college begin 2021 een definitief besluit zal nemen.

Uitvoeren onderdelen

Met het beschikbare geld kunnen we een beperkt aantal onderdelen van het plan uitvoeren. Als het gemeentebestuur instemt met het plan, informeren wij u over welke onderdelen van het plan met het beschikbare geld worden uitgevoerd. Groengebied Amstelland heeft als beheerder een belangrijke stem in deze keuze.

Vervolg

Na het besluit start een nieuwe fase. We gaan onderde­len uit het Toekomstplan dan verder uitwer­ken en we vragen bewoners dan ook weer om hun ideeën.

Tegen elk besluit van het college is vanzelfsprekend nog een bezwaarprocedure mogelijk als dat besluit niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan en/of de Provinciale ruimtelijke verordening. En Groengebied Amstelland is per definitie als gemeenschappelijke regeling onder burgemeesters geen democratische instelling.
Er lopen nog steeds rechtszaken over de legaliteit van festivals in het Gaasperpark. Drie besluiten tot verlening van een omgevingsvergunning zijn al door de Raad van State nietig verklaard. Het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas is geen evenemententerrein.

In het Toekomstplan wordt niet gerept van festivals, maar die vormen de grootste aanslag op de omgeving qua geluid en impact op natuur. In een uitzending van Pakhuis de Zwijger werd gezegd een anderhalve meter festival is niet te doen en dat klopt ook. Mevr. Forster zei dat het lekkerste juist is het ‘tegen mekaar aan schuren’ en 'dat gaat niet, dan is de jus uit het festival’.
Er werd ook gezegd ‘mensen zijn sociale wezens, dus is het moeilijk om je aan regels te houden’, jongeren willen het koste wat het kost feesten, desnoods illegaal. In dat geval kunt je misschien wel stellen ‘jongeren zijn asociale wezens’. Festivalfreaks zien festivals in het Amsterdamse Bos als het ‘recyclen van natuur’. Ik noem het door de mangel halen van natuur. De natuur recyclet zichzelf wel en veel prachtiger en efficiënter dan de mens ooit zal kunnen.
Men wacht op een vaccin. Maar dat betekent eigenlijk wel dat men festivals ook volgend jaar kan vergeten. Het coronavirus is net als griep een blijvertje, en is zelfs niet seizoensgebonden. Daarom zullen festivals de komende jaren een zeer groot risico blijven voor de volksgezondheid en met kleine aantallen bezoekers verdienen de organisatoren niks. Want festivals zijn lean mean money making machines. Niks idylle, gewoon consumeren en tegen mekaar aan schuren. Dat noemt men al gauw ‘cultuur’ als de normen heel laag liggen.

© Natuurbescherming ZO 2015