Rijkswaterstaat: "Op het tunneldak van de Gaasperdammertunnel komt een groot park. Het is ongeveer 2 km lang en 65 meter breed en heeft daarmee een oppervlakte van circa 15 ha. Ter hoogte van de Gooieseweg wordt het park onderboken door een ovonde met de op- en afritten van en naar de S112 Gooiseweg (S112). Op en rond de tunnel komen 3600 bomen en 850 heesters. We zaaien de ruimte tussen de bomen in met gras en bloemen. Voetpaden maken het mogelijk om straks over het dak van de tunnel te lopen. Het Abcouderpad, Bijlmerpleinpad, Reigersbospad, Kelbergenpad, Nellesteinpad en Gaasperparkpad lopen straks in noord-zuidrichting over de tunnel heen. Er is ook ruimte voor nieuwe activiteiten en voorzieningen in het park. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld (nuts)tuinen, sport- en spelvoorzieningen, kunst en stadslandbouw/urban farming. Het park verbindt straks ook het Nelson Mandelapark en het Centraal Park Gaasperdam.
De wijken rondom de A9 krijgen met de komst van de tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast. Samen met de gemeente Amsterdam en omwonenden heeft Rijkswaterstaat een groeninrichtingsplan gemaakt voor het tunneldak en de directe omgeving van de tunnel.
In een aantal zones naast de Gaasperdammertunnel zal in de toekomst gebouwd worden door de gemeente Amsterdam. De woningbouw is nodig om de vele (nieuwe) Amsterdammers een dak boven hun hoofd te kunnen bieden. Meer inwoners zorgt er ook voor dat allerlei voorzieningen (winkels, scholen, sportvoorzieningen) behouden blijven in Zuidoost. Wonen aan het park op het tunneldak is bijzonder en gewild. Hoeveel woningen en voor wie er gebouwd gaat worden, ligt nog niet vast. Er is ook nog niet gestart met het maken van concrete plannen voor de nieuwe woonbuurten naast de tunnel en de verdere invulling van het park op het tunneldak. Het startmoment voor de gebiedsontwikkeling Gaasperdammertunnelzone is onzeker en afhankelijk van de voortgang van lopende woningbouwprojecten in Amsterdam-Zuidoost en de ontwikkeling van de Amsterdamse woningmarkt. De woningbouw naast de tunnel start zeker niet vóór 2022, en kan ook zelfs pas 5 à 10 jaar later worden ontwikkeld. Op de interactieve kaart kunt u de omgeving van de A9 Gaasperdammerweg zien met de bouwvelden die de gemeente Amsterdam in de toekomst wil gebruiken om woningen te bouwen.”