Amsterdam: "Kennisgeving inspraakprocedure conceptwijzigingen evenementenbeleid en APV
27 juli 2020
Het college van burgemeesters en wethouders heeft op 30 juli 2020 de conceptwijzingen evenementenbeleid en APV vrijgegeven voor inspraak.
De belangrijkste hoofdpunten zijn:
- Het wijzigen van de APV, waarbij deze zo wordt aangepast dat de uitzondering van de vergunningplicht op eendaagse evenementen wordt verruimd van 100 personen naar 250 personen; met de wijziging worden drempels voor organisatoren van kleinschalige buurtgerichte evenementen verlaagd, mits deze voldoen aan criteria op het gebied van geluid, ruimte en veiligheid. Bekijk het concept ‘APV-wijziging meldingsplicht’.
- Het wijzigen van een aantal locatieprofielen; op verzoek van de stadsdelen zijn bestaande locatieprofielen op onderdelen gewijzigd en is een enkel nieuw profiel opgesteld. Bekijk het concept ‘Locatieprofielen voor evenementenlocaties 2021. ’
- Het vaststellen van een handhavingstrategie evenementen waarmee een uniform kader wordt geboden voor handhaving van evenementenvergunningen; in de handhavingstrategie worden regels en instrumenten opgenomen om effectiever op te kunnen treden tegen hinder en overlast. Bekijk de ‘Handhavingstrategie evenementen’ en 'Matrix handhavingsstappenplan'.
Conceptwijziging evenementenbeleid en APV inzien:
De conceptwijzigingen evenementenbeleid en APV zijn tijdens de inspraakperiode van 30 juli 2020 tot en met 10 september 2020 in te zien bij:
- Stadsloket Centrum, Amstel 1, Amsterdam.
Inspraakreactie
Tijdens de inspraakperiode van 30 juli 2020 tot en met 10 september 2020 kan iedereen een inspraakreactie indienen.
Dat kan op onderstaande manieren:
- Per mail: u kunt uw reactie mailen naar inspraak.evenementen@amsterdam.nl.
- Per post: u kunt uw reactie schriftelijk indienen per brief.
Gemeente Amsterdam
T.a.v Stedelijk Evenementenbureau
Postbus 202
1000AE Amsterdam
Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.
Vervolg
Alle inspraakreacties worden gebundeld en verwerkt in een Nota van Beantwoording. De Nota van Beantwoording wordt, samen met de definitieve wijzigingen evenementenbeleid en APV, naar verwachting einde van dit jaar ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. Indieners van een inspraakreactie worden hierover van tevoren geïnformeerd.”
Verbazingwekkend toch dat het college op 27 juli al heeft aangekondigd dat op 30 juli het concept was vrijgegeven voor inspraak.
Het is duidelijk dat hierin de coronacrisis nog steeds niet is meegenomen. Groengebied Amstelland, het recreatieschap dat het gebied rond de Gaasperplas beheert zou pas na 1 september met nieuw beleid komen. Nogal wiedes.
Ik heb de stukken net binnen maar het is wel waarschijnlijk dat men voorstrompelt op de oude voet, het negeren van de status van NatuurNetwerk Nederland. Terug naar het oude normaal, maar dan met wat meer doden in de loop van de komende maanden en jaren. In de locatieprofielen voor Zuidoost die ik snel even heb bekeken is volgens mij nauwelijks iets gewijzigd.
Ook huisdieren kunnen besmet raken met het Covid-19 virus. Sinds kort blijkt dat ook kinderen besmettelijk kunnen zijn volgens het RIVM dat eerder beweerde dat dat niet zo was. Bijzonder vreemd dat zij kennelijk veronderstelden dat kinderen een ander virus binnenkregen dan volwassenen, en dat dat minder besmettelijk was. Een virus is altijd gevaarlijker voor zieke mensen, maar het besmet iedereen zonder uitzondering, en kinderen zijn juist door hun gedrag besmettelijker.
Ook dat gehannes over mondkapjes moet eens afgelopen zijn. Mondkapjes kunnen zowel voor drager als anderen besmettinggevaar milderen. Dus gewoon dragen in drukke straten en winkels. Voor wat betreft het evenementenbeleid van de gemeente lijken de mondkapjes het te moeten afleggen tegen de oogkleppen.
Van een nieuw evenementenbeleid is nog geen sprake. Dat kan pas als het virus is uitgeroeid en dat kan nog lang duren. Eenmaal aanwezig zijn virussen blijvend als de omstandigheden gunstig zijn en dat houdt in: grote mensenmassa’s. Het virus is niet seizoensgebonden en woedt het hele jaar door, mogelijk erger nog in herfst en winter. Het kan muteren en vaccins zijn er nog niet, waarbij de vraag is hoeveel en hoelang een vaccin bescherming biedt als getroffen patiënten die beter zijn geworden hun weerstand al na een paar maanden verliezen. Beter voorkomen dan genezen.