In Nederland wordt zowat altijd en overal met cijfers gerommeld, vooral als het gaat om problemen die de overheid moet oplossen en daar geen zin in of geld voor heeft. Zo wordt biomassa vaak voorgesteld als een duurzame manier van energieopwekking.
Trouw: "Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool
Nieuwe bomen
Milieuorganisaties hebben al jaren kritiek op het bijstoken van houtkorrels in kolencentrales, of ander gebruik van planten en bomen voor energieproductie. Het kan leiden tot ontbossing, dus bedreigt het ook dier- en plantensoorten. Dat kolencentrales open blijven omdat ze (soms maar een beetje) hout bijstoken, vinden milieuclubs ook geen goed idee.
Over één punt was tot voor kort geen discussie: het stoken van biomassa is per saldo 'klimaatneutraal'. Bomen en planten die als biomassa worden opgestookt, kunnen immers weer teruggroeien en CO2 opslurpen. Wie biomassa verbrandt, moet nieuwe bomen planten, is internationaal de afspraak. Daarom lijkt de klimaatboekhouding in orde. Nederland en de EU moeten de uitstoot via biomassa wel melden, maar hoeven het niet mee te nemen in hun milieusommen. Biomassa telt als CO2-neutraal.
Een
simpele rekenfout met enorme gevolgen, zegt Timothy Searchinger,
milieuwetenschapper aan de Amerikaanse Princeton University. Als we een
boom omhakken, zegt hij, staat er niet meteen een nieuwe. Het kan
decennia of zelfs eeuwen duren voordat nieuwe bomen ver genoeg zijn
gegroeid om de door biomassa uitgestoten koolstofdioxide weer op te
nemen. 'Als we die boom hadden laten staan, was hij gewoon doorgegaan
met CO2 opnemen.’
Dat mist in alle milieusommen.
Begin dit jaar eisten Easac-wetenschappers erkenning voor de 'lange tijdschaal waarop houtige biomassa teruggroeit'. In september uitten 190 boswetenschappers in een brief aan Europese bestuurders hun 'ernstige bezorgdheid'. Biomassa is helemaal niet koolstofneutraal, stellen ze, op de korte termijn is het verbranden van houtkorrels zelfs slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen.
'Niet koolstofneutraal'
Slechter, hoe kan dat? Hout brandt minder efficiënt dan kolen en gas. Geen fan of criticus van biomassa spreekt dat onweerlegbare feit tegen. Voor dezelfde hoeveelheid elektriciteit stoten de houtkorrels, tijdens de verbranding, in de Amercentrale straks 95 procent meer CO2 uit dan gas. En zelfs 15 procent meer dan steenkool, de meest vervuilende fossiele brandstof.
Compenseren
Maar er is meer, zegt Schelhaas. Als je bomen kapt en verbrandt, komt er niet alleen CO2 vrij, hun grote vermogen om broeikasgas op te zuigen gaat ook verloren. Dat maakt het moeilijk om met nieuwe bomen de uitstoot goed te maken. Volgens Schelhaas kan een groeiend bos op de langere termijn alle uitstoot compenseren. Maar hij beaamt: dat kost tijd. Zeker als je een hele boom zou kappen. Dit compenseren duurt al snel honderd jaar. Dan pas begint de klimaatwinst, vergeleken met steenkool. De beperkte volumes dood resthout opstoken compenseert sneller, maar ook dat kan vijf tot dertig jaar duren.
Certificaten voor duurzaam bosbeheer lossen volgens Macon niets op. Ze vormen een papieren werkelijkheid. Macon kent de Nederlandse aanpak goed. Dat 'Den Haag' erkent dat bomenkap snelle CO2-compensatie behoeft, vindt hij positief. Maar de aanpak werkt niet. De regels verplichten kleine houtleveranciers pas in 2022 tot certificering. Net voordat de bijstooksubsidies stoppen. Daarom, concludeert Macon, is niet uitgesloten dat er de komende vijf jaar hele bomen in Nederlandse centrales eindigen. Te veel geneuzel over details van duurzaamheidscriteria leidt bovendien af van de hoofdzaak, zegt Macon. "Sta er eens bij stil: we kappen bomen om klimaatverandering tegen te gaan.”
AT5: "Zorgen over mogelijke komst biomassacentrale in Diemen
Nuon heeft bij de provincie een verzoek ingediend om een biomassacentrale te kunnen bouwen in Diemen. Dit plan leidt niet alleen tot zorgen bij bewoners en milieuorganisaties, ook binnen de gemeenteraad is er commotie ontstaan. 'We willen dat alle zorgen aan bod komen, ook als de gemeente er formeel niet over gaat', stelt het gemeentebestuur.
Het college verwacht de gesprekken in januari te hebben afgerond. Dan komt het bestuur met een voorstel en worden bewoners tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld.”
Stem tegen grootste biomassacentrale van Nederland:
- Fijnstof komt vrij en is zeer gevaarlijk voor onze gezondheid. RIVM, Luchtfonds en Longfonds waarschuwen voor gevolgen; astma, COPD, hart-en vaatziekten
- 50 Vrachtwagens met houtpellets per dag naar centrale
- Zeer zorgelijk voor milieu & mens