Landschap, milieu en ‘belangen'

DownToEarthMagazine: Martin Drenthen: “Wij zijn het landschap”

Drenthen

Van hem verscheen onlangs het boek Natuur in mensenland – Essays over ons nieuwe cultuurlandschap. De vraag of iets al dan niet ‘echte natuur’ is, vindt hij zinnig. “Daar kom je niet uit. Hoe kan natuurbescherming in de praktijk bijdragen aan een betere verhouding tussen mensen en hun niet-menselijke omgeving? Dat vind ik een vruchtbaarder vraag.”

“Veel milieuproblemen zijn het gevolg van beleid dat menselijke belangen en verlangens altijd voorrang geeft en natuur alleen ziet als iets dat ons ter beschikking staat om naar eigen inzicht te gebruiken. Maar daarmee wordt vergeten dat de natuur ook de context is waarbinnen ons leven betekenis kan krijgen. Zonder besef van de natuur als iets dat groter en ouder is dan wijzelf, zonder besef van onze menselijke eindigheid, kan ook milieubescherming verworden tot een zoveelste technocratische poging de wereld naar onze hand te zetten. De niet-menselijke natuur heeft een betekenis die niet afhangt van onze toevallige politieke ideeën. Dat besef is een sterkere basis voor engagement met en zorg voor ons milieu.””

Het kost tegenwoordig al ontzettend veel moeite om bermen te beschermen. Elke gemeente heeft zijn eigen beleid en als er geen geld beschikbaar komt voor ecologisch groenbeheer dan wordt alles zo vaak mogelijk gemaaid. Terwijl de bermen toch een goede kans bieden voor meer biodiversiteit. “Carnavalsmengsels’ zaden voor bermen zijn niet de beste keuze, blijkt nu.

NatureToday: "Inheemse plantensoorten cruciaal voor toename biodiversiteit in bermen

Vaak wordt gekozen voor opvallende kleuren en snel zichtbaar bloeiresultaat. Ecologen noemen deze mengsels wel gekscherend ‘carnavalsmengsels’. In de praktijk bestaan deze mengsels veelal uit uitheemse soorten. Dezelfde ecologen betwijfelen dan ook of deze mengsels veel bijdragen aan de versterking van biodiversiteit.

Het gebruik van inheemse plantensoorten levert niet alleen een veel grotere bijdrage aan het verhogen van de biodiversiteit, maar is ook wezenlijk vanwege de specialistische en kritische plant-dierrelaties. Met andere woorden, juist de kritische en kwetsbare soorten zijn afhankelijk van aanwezigheid van inheemse plantensoorten. Carnavalsmengsels zijn misschien mooi voor mensen, maar dragen nauwelijks bij aan versterking van biodiversiteit.”

© Natuurbescherming ZO 2015