U zult het al gemerkt hebben aan de activiteit van de vogels rondom uw huis. Het vogelhuisje in mijn tuin wordt meestal eerst bezocht door een paar koolmezen die proberen om de opening van het huisje iets groter te maken, wat hen niet lukt. Even later komen de pimpelmezen er weer aan. Getimmer binnen in het huisje. Ze bezichtigen de woning.
ProvincieNoord-Holland: "Let op! Broedseizoen start in maart
Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen, hagedissen, das en vos beter te beschermen tegen verstoring door recreanten in de natuur is er een voorlichtingscampagne gestart.
De provincie Noord-Holland en de Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties werken samen om alle recreanten meer voor te lichten en bewust te maken van de risico’s in het broedseizoen. Zo ook honden- en kattenbezitters. Het broedseizoen start in maart.
Met meer voorlichting willen de partners recreanten, waaronder honden- en kattenbezitters, bewuster maken van de ongewenste invloed op de natuur, zoals de verstoring van dieren. Op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders staat duidelijk aangegeven wat de regels precies zijn. Ook wordt er voorgelicht op social media, borden op locatie en bezoekerscentra. De toegangsvoorwaarden verschillen per natuurgebied. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen. Recreanten die zich daar niet aan houden riskeren een bekeuring.
Verstoren van dieren voorkomen
Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden zijn aangelijnd. Zeker in de broedtijd. In Noord-Holland broeden veel vogelsoorten die beschermd zijn. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen, hagedissen kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren, hun eieren niet uitkomen of dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren. Ook adviseren de natuurorganisaties om huiskatten ’s nachts binnen te houden omdat zij een risico kunnen vormen voor nesten met eieren.”
Maar ook Amsterdam Open Air zal straks weer voor verstoring zorgen. De organisatoren en bezoekers van dit festival mogen kennelijk wel de fauna en de omwonenden verstoren.
Trouw: “Politici bedreigen hun eigen natuurwetgeving
Wetten die de natuur moeten beschermen, liggen onder vuur, stelt Arie Trouwborst. De jurist maakte een internationale lijst met tactieken die politici gebruiken om hun eigen natuurwetgeving ondergraven.
Waarom zouden politici een loopje nemen met hun eigen milieuwetten?
“Op papier is elke overheid bereid de natuur te beschermen. Maar als er economische belangen in het spel zijn zoeken politici soms toch mazen in de wet, of schuiven ze die zelfs helemaal aan de kant. Vaak zijn er krachtige lobby’s, die veel meer in de pap te brokkelen hebben dan natuurbeschermers. Langetermijnambities op het gebied van natuur sneuvelen voor het kortetermijnbelang van een sector, zoals de landbouw in Nederland.”
Welke tactieken gebruikt de Nederlandse politiek?
“Die van de ‘schone slaapster’ bijvoorbeeld. De Europese Vogelrichtlijn is dat in Nederland: een hele mooie wet, maar hij wordt stilletjes niet uitgevoerd. Eigenlijk zijn alle wilde vogels beschermd. Maar landbouwactiviteiten zoals maaien en mesten maken veel slachtoffers onder weidevogels. Die zou je moeten verbieden, tenzij boeren voldoende maatregelen nemen om weidevogels te beschermen, door bijvoorbeeld nesten te markeren en schuilmogelijkheden te bieden. Het beleid om weidevogels te beschermen via agrarisch natuurbeheer werkt al jaren niet goed. Er is veel te weinig landbouwareaal dat geschikt is als habitat voor weidevogels. Het Europees Hof heeft gezegd dat het gaat om het resultaat, maar in Nederland kelderen de populaties.”
Waarom grijpt Europa dan niet in?
“Vogelbescherming Nederland heeft nu een klacht ingediend bij de Europese Commissie, mede op basis van een analyse die ik voor hen uitvoerde. Dat wordt een testcase. De Commissie heeft de vrijheid om een bepaalde kwestie al dan niet op te pakken. Het zou kunnen dat ze een hoofdpijndossier laten liggen om een lidstaat niet tegen zich in het harnas te jagen.”
Welke strategieën gebruikt Nederland nog meer?
“De tactiek van ‘fast-tracking’: procedures versnellen zodat schadelijke projecten door kunnen gaan. Wij hebben de Crisis- en Herstelwet, die de waarborgen voor een zorgvuldige procedure heeft uitgekleed. Brazilië heeft iets vergelijkbaars: als de overheid een snelweg door het oerwoud beschouwt als ‘strategisch ontwikkelingsproject’, kan die versneld worden goedgekeurd.
“Een andere strategie is de ‘race to the bottom’: het tot het minimum beperken van beschermende wetten. De nieuwe Wet natuurbescherming die sinds januari dit jaar van kracht is – een erfenis van staatssecretaris Henk Bleker - zit op het absolute Europese minimum. De wet betekent voor veel soorten, onder andere de das, veel minder bescherming.” De das ging in de nieuwe wet van ‘strikt beschermd’ naar ‘gewoon beschermd’, net als bijvoorbeeld de haas.””
Stadsdeel Zuidoost gebruikt de tactiek van ‘slow-tracking’, het vertragen en bemoeilijken van juridische procedures, zodat evenementen als Amsterdam Open Air elk jaar toch weer door kunnen gaan.