De economie gaat boven natuur

Niet alleen in Zuidoost worden natuur en biodiversiteit vertrapt en vernietigd, ook elders in het land is het hommeles. Wist u dat ‘hommeles’ ook de betekenis heeft van ‘een boom waar insecten ruzie om maken’?

DeMonitor: "Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad. Vale vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Sinds 1 januari 2017 is er de nieuwe Wet Natuurbescherming. In die wet staat onder meer welke dieren in Nederland worden beschermd. Wil je ergens een ‘ruimtelijke ingreep’ doen, bijvoorbeeld een fietspad aanleggen of een weg verbreden, dan moet je van tevoren laten onderzoeken wat voor flora en fauna er aanwezig is in het gebied waar je wilt bouwen. Dat wordt vaak gedaan door een ecologisch adviesbureau. Stel dat zo’n bureau een beschermd dier aantreft in het gebied, gaat de bouw dan niet door?

In onze eerste uitzending was te zien dat vrijwel alle bouwprojecten in Nederland gewoon doorgaan, zelfs als er een beschermd dier zoals de das is aangetroffen. Je moet dan een ontheffing van de Wet Natuurbescherming aanvragen, het leefgebied van de dieren compenseren en de dieren verplaatsen. Maar compensatiemaatregelen blijken lang niet altijd effectief.”

Dier en bouw: Bestuurders geven meer voorrang aan economie dan aan natuurbeheer

Ondertussen heeft stadsecoloog Geert Timmermans zijn mond vol over Amsterdam als natuurstad. Een artikel in de Echo (zie pagina 3) geeft zijn dubieuze propaganda weer. De stadsecoloog schijnt bijna alles te weten over de ecologische verbindingen (ja, die met zoveel knelpunten, 180 namelijk!) en de ecologische structuur van Amsterdam. Van de Ecologische Hoofdstructuur lijkt hij minder te weten.

stadsecoloog

‘Do ist der Bahnhof!'

DeEcho: “‘Overigens is Zuidoost het groenste en mooiste stadsdeel van Amsterdam’
Dus de natuur moet op peil worden gehouden en de gemeente heeft de taak om bijvoorbeeld het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) [de EHS dus] in de gaten te blijven houden.
‘De gemeente Amsterdam zal er altijd voor blijven waken dat er genoeg groen en natuur over blijft en het behoud van de groene scheggen spelen daar een cruciale rol in.’”

Stadsdeel Zuidoost doet er alles aan om de EHS om zeep te helpen en er een evenemententerrein van te maken. En de stadsecologen worden ingezet om het volk koest te houden door hen te vertellen hoe goed het wel niet gaat, vooral in Zuidoost. Amsterdam heeft trouwens niets te zeggen over de groene scheggen, die zijn niet van Amsterdam. Dat zouden onze stadsecologen toch moeten weten. Die groene scheggen zijn landbouwgebied, dus hoofdzakelijk vergiftigde grond, waar vogels weinig nut van hebben, eerder het tegendeel. De belangrijkste groengebieden in de omgeving van Zuidoost zijn de EHS-gebieden, niet de ‘groene scheggen’, maar de EHS rond de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en het Diemerbos. En het zijn juist deze prachtige groene gebieden die steeds verder aangetast worden. Sommige stadsecologen maken het zo bont dat ze er geen been in  zien om bouwprojecten in het groen te promoten. Intussen wordt het steeds duidelijker dat ondanks de ondeugdelijke propaganda van de stadsecologen sommige overheden zich langzaamaan beginnen te realiseren dat het niet goed gaat met onze EHS en dat is te wijten aan de zeer schadelijke en luidruchtige festivals.
Als de stad door stadsecologen geprezen wordt als een zeer of zelfs de meest geschikte habitat voor dieren terwijl in onze voor natuur en biodiversiteit gereserveerde natuurgebieden de fauna verstoord en verjaagd mag worden, dan zijn ze van de ratten besnuffeld.

DiemerNieuws: "Staatsbosbeheer zoekt naar alternatieven voor festivals in het Diemerbos

Staatsbosbeheer stopt met de organisatie van festivals in de huidige vorm in het Diemerbos en gaat op zoek naar alternatieven.

Festivals in het Diemerbos, die jaarlijks veel tevreden bezoekers trekken, zorgen voor extra inklinking van de veenbodem. Om te voorkomen dat de bodem verder zakt, naast de natuurlijke daling van het gebied, gaan Staatsbosbeheer en zijn partners op zoek naar alternatieven voor de komende jaren.

Vunzige Deuntjes

De afgelopen jaren zijn er in het Diemerbos verschillende festivals gehouden, omdat dit gebied naast natuur ook een recreatieve functie heeft. De festivals zorgen ervoor dat vooral jongeren een fijne tijd beleven in het Diemerbos. Het tweedaagse festival 'Vunzige Deuntjes' wat in 2017 gehouden werd, was met haar 7000 bezoekers per dag wederom een geslaagd evenement. Naast bekendheid leveren de festivals inkomsten op die gebruikt worden voor het beheer en onderhoud van het Diemerbos.

3D Metingen

Dit jaar zijn er, in opdracht van Staatsbosbeheer, door een extern bureau voor en na de festivals 3D metingen van het terrein gemaakt om de bodemdaling vast te stellen. Het Diemerbos is gelegen op natte veengrond wat als eigenschap heeft dat het langzaam inklinkt, in de natuurlijke situatie zo'n halve centimeter per jaar. Uit de metingen is gebleken dat het terrein gemiddeld anderhalve centimeter gezakt is door de festivals. De natte veenbodem in combinatie met de piek in het aantal bezoekers lijkt hiervan de oorzaak te zijn.

Kleinschaliger

Omdat de festivals goed bezocht worden en veel gezelligheid opleveren voor de bezoekers zoekt Staatsbosbeheer samen met de betrokken partijen, waaronder organisator Chasing the Hiat, naar alternatieven. Toekomstige festivals zouden wellicht kleinschaliger kunnen zijn of elders in het bos kunnen plaatsvinden.

Een paar foutjes in dit artikel: het gaat niet om inklinking (dat is een natuurlijk proces) maar om verdichting (dat is een kunstmatige compressie van de bodem door belasting met name door evenementen). En met recreatieve functie bedoelt men blijkbaar enkel evenementen; dat is vreemd want recreatie wordt door evenementen steeds meer onmogelijk, dat wil zeggen wandelen, fietsen, zonnebaden, picknicken, dat is recreatie; festivals zijn amusementsindustrie.

De gekte van de festivals is inmiddels overgeslagen naar de hallen van het Rijksmuseum, waar nu zelfs de kunstschatten worden blootgesteld aan de zware dreunen van één meute, één beat, één dj.

© Natuurbescherming ZO 2015