Op de toetskaart Hoofdgroenstructuur (HGS) is het NNN, NatuurNetwerk Nederland, niet weergegeven. Er wordt gesteld dat dat een zaak is van de provincie en er daarom niet op staat. Wat men beoogt is het wegvagen van het NNN. Het college van Amsterdam hoort de status van NNN gewoon te respecteren, maar doet dat al meer dan tien jaar niet. Dat illegale Amsterdamse beleid met een misleidende Ecologisch visie probeert men nu te legaliseren met de nieuwe HGS. Als we de kaart van het NNN bekijken, zien we waarom die niet op de kaarten van de voorgestelde HGS staat. Een vergelijking van NNN met HGS geeft duidelijk aan dat het NNN opgesplitst wordt in diverse groentypen, en een andere indeling die los staat van de groentypen, en deze laatste heeft men ‘stadsnatuur’ genoemd.
Inderdaad, allemaal enkel bedoeld om het NNN te vervagen, op te splitsen en af te schaffen, en om elke vorm van inspraak en transparantie zoveel mogelijk te bemoeilijken. Hieronder de kaarten.
Onderdeel Zuidoost van de Toetskaart HGS
Zoals u hierboven kunt zien een wirwar van over mekaar heen lopende gebieden. Hieronder ziet u een kaart waarop de groentypen over het NNN zijn gelegd.
Een stuk van de Bijlmerweide en het hele Gaasperpark inclusief de oost- en zuidoevers krijgt de benaming ‘stadspark’. Zoals u kunt zien op bovenstaande kaart behoren deze gebieden inclusief de Gaasperplas zelf tot het NNN.
Wat benoemd wordt als natuurpark zijn ver verspreide delen van het NNN, ook behorende tot het NNN. Zelfs wat men ‘sportpark’ noemt is onderdeel van het NNN.
Voor alle duidelijkheid: het huidige college van Amsterdam ziet stadsparken als evenemententerreinen. Volgens de locatieprofielen kunnen daar behoorlijk veel festivals in plaatsvinden. De burgemeester heeft in de laatste raadsvergadering van 26 januari 2022 (agendapunt 24) gezegd dat zij het advies van het bestuur van Zuidoost om maar één evenement toe te staan in het Gaasperpark en ook motie 9 van de SP, PvdD en CU, om dit alvast over te nemen, naast zich neer gaat leggen.
Onderzoeken i.o.v. de gemeente die aantoonden dat er wel degelijk schade ontstaat aan de bodem, het bodemleven en fauna en flora door festivals in een zeer waardevol ecologisch gebied als het Gaasperpark, worden door de burgemeester ook genegeerd.
Wat verstaat men in de voorgestelde HGS als stadspark en natuurpark?
Beleidskader pag. 48: "Stadsparken worden ingericht voor een breed publiek met een gevarieerd aanbod aan recreatieve voorzieningen, zonder dat het groene karakter daarbij verloren gaat. Er is een breed aanbod aan recreatieve voorzieningen wenselijk, zonder dat er sprake is van overprogrammering of permanente privatisering.”
Festivals hebben het ‘groene karakter’ natuurlijk nodig voor hun aantrekkingskracht. De overlast en schade die ze veroorzaken wordt kennelijk gezien als een pluspunt. Ze mogen zelfs plaatsvinden in de broedtijd van vogels. Dat hebben we in de praktijk van voorgaande jaren duidelijk ervaren.
Beleidskader pag. 56: "Natuurparken zijn essentieel als ecologische verbinding (land en oever) tussen verschillende leefgebieden en bieden voor de stedeling uiteenlopende mogelijkheden voor beleving van en educatie over natuur en landschap met een gevoel van afstand tot de stad. Afhankelijk van de ligging van natuurparken in of aan de rand van de stad hebben ze één of meer recreatieve zones nabij de entree(s). In het overige gedeelte ligt de kwaliteit van de beleving vooral in het ongeplande karakter: de ontwerper en beheerder blijven achter de schermen.”
Die ecologische verbinding is ver te zoeken als je andere delen van het NNN van de kwalificatie ‘natuurpark’ uitsluit. Hieronder zie je wat er overblijft in de HGS van het beste, natuurvriendelijkste groentype in heel Amsterdam.
Dat is schandalig weinig.
Maar het college heeft nog een aardigheidje, een categorie die geen groentype is maar over groentypen heen gelegd kan worden, genaamd ‘stadsnatuur’; hieronder paars omlijnd.
Beleidskader pag. 42: "Stadsnatuur maakt altijd onderdeel uit van één van de groentypen, als een extra waardelaag; de aanduiding stadsnatuur wordt niet gecombineerd met het groentype sportpark (met uitzondering van golfterreinen), vanwege de potentiële conflicterende waarden/belangen. Het soort en de intensiteit van recreatief medegebruik hangt af van het groentype waar ‘stadsnatuur’ deel van uitmaakt. Bij stadsnatuur binnen een stadspark is meer recreatief gebruik toegestaan dan in een natuurpark. In beide gevallen altijd binnen de grenzen van het behoud van de natuurwaarde.”
Stadsnatuur
Kunt u het nog volgen? Gerommel in de marge, noem ik het.
Bijvoorbeeld: in het ‘stadspark’ Gaasperpark is meer recreatie toegestaan dan in de Gaasperzoom die een ‘natuurpark’ is.
Wat precies de normen zijn en wanneer sprake is van inpasbaarheid van voorzieningen en initiatieven en van 'verbijzonderingen' is onduidelijk. En alles wordt natuurlijk gelardeerd met woorden als ‘waar mogelijk’, en dat is ten allen tijde een kwestie van besluiten van het college, en een enkele keer waar mogelijk, ook de gemeenteraad, neem ik aan.
Het NNN wordt door het college dus vervangen door een ondoorzichtige structuur waar geen mens nog wijs uit wordt. Kunstgras hoort volgens het college in de HGS, ook gebouwen en verharding. De mate waarin alles toegestaan is, kan later altijd nog gewijzigd worden - door de gemeente dan, niet de provincie kennelijk, en het beleidskader wordt zo een doolhof, onafhankelijk van de normen die gelden voor het NNN en het gebied dat de provincie bestempeld heeft als ‘landelijk gebied’.
Deze HGS is vooral mensgericht en ontwikkelgericht, dus niet natuurgericht. De actualisatie van het beleidskader van de HGS blijft een terugkerend akkefietje, onderhevig aan wijzigingen en onzekerheden, dat telkens door het college, en indien mogelijk, door de gemeenteraad, besproken en besloten kan worden.
Daarmee wil het college het NNN waarover de provincie zeggensmacht heeft volledig omzeilen. Amsterdam farà da sè!
Als er iets zeker is dan is het dat Amsterdam tot nog toe niet in staat is gebleken om fatsoenlijk om te gaan met natuur en milieu. Amsterdam is nog steeds een zeer vervuilde stad, die grote behoefte heeft aan stille, groene gebieden met zuivere lucht. Dit college bestaat het zelfs om windturbines in de Gaasperplas te zien als een reële mogelijkheid. Men beweert nu dat in de nieuwe HGS dit niet zou kunnen. Maar het was iemand van de onafhankelijke TAC, Technische Advies Commissie, van de gemeente die dit zei. Of het college een negatief advies van de TAC altijd wil aanvaarden is zeer de vraag. Tot nog toe blinkt het college uit in het negeren van adviezen, van de TAC, van de bestuurscommissies en van burgers.