De nachtbrakers van de festivalindustrie

shots 2692

Djbroadcast: "‘‘Zorg nou voor duidelijkheid. Amsterdam is de kleinste wereldstad op aarde, dat vraagt om één helder festivalbeleid.’’ Afgelopen maandag vond in het Kantoor van de Nacht in A’DAM Toren de première van De Nachttafel plaats, een nieuwe serie verdiepende gesprekken en discussies met nachtcultuur als thema. Gemist? Kijk- of luister de uitzending hier terug.

Het Kantoor van de Nacht is een initiatief van Schipper Legal van ‘nachtadvocaat’ Bjorn Schipper en evenementenverzekeraar Maarten van Denderen van NoRisk Events. Samen met DJBroadcast brengt het Kantoor van de Nacht verschillende spelers en partijen rondom een specifiek onderwerp aan tafel. De thema’s lopen uiteen, maar hebben altijd een link met de creatieve (dance)industrie en belichten onderwerpen waar ondernemers uit de scene tegenaan lopen en die zich voornamelijk achter de schermen afspelen.”

shots 2685

Wat zich achter de schermen afspeelt is drugs- en drankmisbruik en de vernieling van parken en natuurgebieden. Het is opvallend dat nu er meer weerstand komt tegen grote belastende evenementen de festivalindustrie zich gaat indekken voor allerlei risico's. En ook dat verdomde weer wil soms niet meespelen. Daar zou waarschijnlijk volgens de organisatoren ook een verzekering van de overheid voor moeten komen. Evenementenverzekeraars zijn een nieuw fenomeen. Er komen scheuren in het gedoogbeleid van de stadsdelen en de gemeente, en de festivalorganisatoren beginnen hun gehuurd terrein al als verworven eigendom te beschouwen. En laten we eerlijk wezen, het gaat bij festivals voor de bezoekers altijd om de vijf D’s, dance, drugs, drank, decibels, en een doppie. Voor de organisatoren komt daar nog bij, de D van dollar. Festivals zijn een dekmantel voor wetsovertredingen.

shots 2686

‘‘Organisatoren beschikken over jarenlange ervaring en knowhow op het gebied van ecologie, flora en fauna, maak daar gebruik van’’
Dan zeg ik: organisatoren misleiden al jarenlang stadsdeelbesturen, vertrappen flora en verdrijven fauna, lappen ecologie aan hun laars en maken misbruik van natuurgebieden en parken. Tot nog toe zijn de bewoners van Amsterdam altijd de dupe geweest. Van creativiteit bij dance-events is geen sprake, het is overal dezelfde kakofonie, onder verschillende namen. Hoofddoel is het gezellig plattrappen van parken en natuurgebieden.

Nu beginnen de festivalorganisatoren te vrezen voor hun winsten. In feite eisen ze van de gemeente dat die hun belangen gaat vastleggen en verzekeren voor de toekomst zodat ze nog jarenlang door kunnen gaan met hun nep-idyllische propaganda en het vernielen van onze parken. Hun festivalaanvragen ondersteunen ze met ondeugdelijke ecologische rapporten en quick scans. Het wordt tijd dat de belangen van de omwonenden eindelijk meegewogen worden. Dat is precies wat deze kliek festivalfreaks niet willen. Nu schreeuwen ze moord en brand als omwonenden een kritisch geluid laten horen. Zij zouden hun geluidsoverlast natuurlijk altijd en overal over de hele stad willen verspreiden.

shots 2687

"‘‘Zorg nou voor een eenduidig beleid, zodat iedereen weet waar hij aan toe is,’’ zegt Van Drunen. Als organisator van festivals Park am See en De Zon ondervond hij afgelopen voorjaar aan den lijve de tegenstrijdige bureaucratische richtlijnen van de gemeente. Stadsdeel Nieuw-West wil geen festivals meer in het recreatiegebied toestaan en gaf daarom niet de benodigde omgevingsvergunning af, terwijl de gemeente al een evenementenvergunning had verleend. ‘‘Er is geen beleid dat zegt: op deze plek mag je een festival organiseren, daarom moeten wij deze extra vergunning aanvragen. De procedure die daar aan voorafgaat is ondoorzichtig. Er zijn geen duidelijke richtlijnen. Dan heb je als organisator het gevoel dat je vanwege politieke spelletjes moet opdonderen, in plaats van dat er inhoudelijk sterke argumenten worden aangevoerd.’’’

shots 2688

Wat de festivalorganisatoren willen is volledige deregulering, de vrijheid om overal en altijd festivals te organiseren. Daarbij willen zij geen inspraak van omwonenden. Zij willen de overheid dwingen om omgevingsvergunningen af te schaffen, want die kunnen, inderdaad, een wettelijke belemmering zijn voor het houden van grote festivals. Schaamteloos zet de kliek in de ADAM-toren die zijn geld verdiend heeft met vernieling van parken nu zijn offensief verder om alle wettelijke belemmeringen als omgevingsvergunningen maar opzij te schuiven. Jarenlang is de behandeling van de omgevingsvergunningen in stadsdeel Zuidoost vertraagd en belemmerd door het stadsdeelbestuur, enkel en alleen om Air Events te gerieven. Onbehoorlijk bestuur in Zuidoost heeft ervoor gezorgd dat bewoners geen enkele bescherming of mogelijkheid tot juridische toetsing kregen. Nu gaan de festivalorganisatoren in hun driestheid nog een stap verder: de omgevingsvergunningen zijn de schuld. Maar zonder omgevingsvergunning zijn evenementenvergunningen niet geldig. Daar hebben de beroepsrechtbank en de Raad van State zich al over uitgesproken. Maar daar hebben festivalorganisatoren geen boodschap aan.

shots 2691

Festivalorganisatoren zijn verwende en domme graaiers zonder respect voor wet en regels. Zij doen zich nu voor als slachtoffers terwijl ze jarenlang door de stadsdelen en de gemeente in de watten zijn gelegd. Nu gaan ze mekkeren en blèren als verwende kinderen die zwaar benadeeld worden. Hun arrogantie en schaamteloosheid kent geen grenzen. Het is de generatie die zich too blessed to be depressed voelt. Verwende natuurvandalen.

shots 2693
© Natuurbescherming ZO 2015