Dinosauriërs in Amsterdam

Miljoenen jaren geleden, om precies te zijn meer dan 200 miljoen jaar geleden ontstonden de dinosauriërs. Miljoenen jaren daarvoor waren er al grote libellen met een spanwijdte van 75 cm (in het Carboon en Perm, zo’n 250 tot 350 miljoen jaar geleden) en daarvan zijn er nu nog steeds, maar kleinere soorten in onze natuur aanwezig. De grootte van die dieren had onder andere te maken met de grotere hoeveelheid zuurstof die toen in de atmosfeer aanwezig was. Maar de dinosauriërs zijn helemaal uitgestorven.

TR

Tenminste, dat is wat men ons wijs wil maken. Maar laat u niet voor de gek houden, er zijn nog steeds dinosauriërs in Amsterdam. Ze zien er alleen wat anders uit. Men noemt ze tegenwoordig stadsecologen. Ook een uitstervend ras als je ziet hoe de natuur in Nederland achteruit gaat. Zeg nou zelf, tegenwoordig zien stadsecologen alleen maar wildernis in de stad. Goed, dat klopt voor een deel wel, want Amsterdam is behoorlijk aan het verloederen. Geen handhaving. Neoliberalisme alom. Dus de stad verwildert. Sommigen zeggen ‘verwilderst’.

Onze stadsecologen zijn zo blij als ze meerkoeten de rotzooi zien verzamelen om hun nest te bouwen in een van de Amsterdamse grachten. Plastic, cassetteband, condooms, wietzakjes, je kunt het zo gek niet bedenken of de koeten hebben het in hun nest. Daar is de gemeente bijzonder blij mee want dat scheelt weer in opruimwerk. Onder de stadsecologen heb je ook de Tyrannosaurussen. Inderdaad, ik hoor het Trump al zeggen, daar zitten de Russen achter. Deze Tyranno’s struinen de stad rond op zoek naar wild. Zij terroriseren onze Amsterdamse parken en natuurgebieden. Zij verjagen daar het wild (middels hun goedkeuring voor omgevingsvergunningen voor evenementen in de EHS) en sturen dat de stad in, waar het een prooi wordt van wildfilmers. U bent gewaarschuwd, er komt weer een natuurfilm aan, De wilde stad. Heeft u natuur in uw buurt? Steeds minder? Nou dan kunt u die op film altijd nog bekijken.
Natuur? Jazeker, die heb ik al op film.

Onze stadsecologen laten u aanschouwelijk zien wat u niet ziet. Zij gaan op hun buik liggen, kruipen op daken, gluren in dakgoten, en wat zien zij? De wildernis! Zo werd ons ook gisteren aangetoond door Geert Timmermans, de stadsecoloog die overal te vinden is waar besturen het volk willen bereiken om het duidelijk te maken dat er al genoeg wild in Amsterdam is, en dat het wild zelfs de voorkeur geeft aan de stad. Want, en dat zegt ook Remco Daalder, de stad is zoveel interessanter voor het wild en de fauna heeft tegenwoordig lak aan parken en natuurgebieden. Gisteravond was er in de kantine van de zeilvereniging Gaasperplas een lezing door Geert Timmermans, stadsecoloog en dinosauriër van de koude grond die nog steeds ontkent dat het Gaasperpark behoort tot de EHS/NNN. Hij behoort tot een uitstervend ras (want wat blijft er straks nog over van onze natuur in Nederland?), zeker, maar voorlopig hebben we ze nog steeds aan onze fietsen hangen. Daar heb ik eerder al over geschreven

Inderdaad, wat moeten fauna en flora nog in het groen, in de natuur? Daar horen evenementen plaats te vinden. De natuur hoort vermarkt te worden. Dus ophoepelen maar, reigers, meerkoeten, en ander natuurlijk tuig. Op naar de Kentucky Fried Chicken en de McDonald’s. Het werkelijke leven.
Stadsecoloog Timmermans kan mooi en boeiend vertellen. Maar zijn kaarten zijn nattevingerwerk. Op de verspreidingskaart van ijsvogels zag ik geen van de drie plaatsen in Zuidoost waar die te vinden is. Ik zie jaarlijks een paar mussen in mijn tuin verschijnen, maar volgens onze stadsecoloog gaat het goed met de huismussen. Eén dooie mus per straat en onze stadsecologen staan te jubelen.

Het is aandoenlijk hoeveel publicaties en films er tegenwoordig verschijnen over de stad als natuurgebied. Dat wordt flink gesponsord. Dat moet ook, want de gemeente wil onze echte natuurgebieden reserveren voor grote evenementen en voor bouwprojecten. Fauna en flora werken verstorend op het festivalbeleid. Dus is GGA druk bezig met het verjagen van ransuilen en andere dieren die het gore lef zouden hebben om in het park hun nest te bouwen. Maar onze dinosauriërs zijn vooralsnog taai als beerdiertjes. Vooral in Amsterdam. Niet uit te roeien.

Het ergste vond ik dat stadsecoloog Timmermans een kaart toonde met de Ecologische structuur, en dat is niet hetzelfde als de EHS (NNN). Hij zou het NNN ook tonen, deed ie niet. Hij liet wel een kaart zien met de Ecologische structuur waarop … hoe kan het ook anders, het Gaasperpark niet eens tot de ES behoorde. De EHS/NNN die ook ergens op de kaart staat werd niet getoond. Hij antwoordde niet op de vraag van iemand in de zaal hoe de ES zich verhoudt tot het NNN. Geert is een aardige, lieve man, maar hij is ambtenaar in dienst van de gemeente. En daar zit het probleem. Heb je als stadsecoloog in Amsterdam nog de vrijheid om uit te gaan van ecologische waarden? Ik denk het niet. In het bestuur van Amsterdam zitten nog een aantal Tyrannosaurussen die de scepter zwaaien.

De interactieve kaarten van Amsterdam vind je hier:
https://maps.amsterdam.nl/?LANG=nl
https://maps.amsterdam.nl/ecopassages/?LANG=nl
Kijk maar eens op deze laatste kaart. Klik op ES. Het Gaasperpark behoort niet eens tot de ES. 
Klik dan op NNN, en daar heb je de EHS. Maar daar hebben de stadsecologen en de gemeente blijkbaar niets mee te maken.

© Natuurbescherming ZO 2015