Het blad Amsterdam editie Zuidoost maart 2019 is uit. Het participatietraject Gaasperplas is nog niet eens afgerond en de bevoegde instanties hebben zich nog niet over uitgesproken over de plannen, want die zijn nog niet afgerond, laat staan dat de gemeenteraad zich hierover heeft uitgesproken, maar het rondje om de plas ligt volgens het bericht in de krant al vast: “Straks een echt rondje rond de plas”.
Er waren al rondjes genoeg rond de plas, en wat men verstaat onder ‘echt rondje’ is mij onduidelijk. In 2021 zou al begonnen worden met de uitvoering. Specialisten, ingenieurs, de Technische Adviescommissie en andere instanties hebben de plannen nog niet bestudeerd op uitvoerbaarheid, maar de ambtenaren zijn al zeker over het rondje. Er schijnt ook ruimte te zijn voor natuur, groen en dieren. Komt er een hok met konijnen misschien? Op de structuurschets die ik gezien heb blijft nauwelijks nog iets over aan natuur. GroenLinks is altijd zeer in zijn nopjes geweest met kunstgras. Daar kunnen ze na de festivals dan misschien een begin mee maken. Kunstgras in het park om de bruine plekken mee op te vullen. En inderdaad sportterreinen van kunstgras zijn door GL in de HGS gedumpt, de Hoofdgroenstructuur. Zo heb je tenminste wat meer ‘groen’ in de stad. Het is verbazingwekkend hoeveel meedenkers erin getuind zijn. Veel respect voor wetten en regels heb ik niet kunnen constateren in het participatietraject. Zo boert Zuidoost verder op het oude stramien van vriendjespolitiek en afwaardering van natuur en biodiversiteit. Het enige wat burgers in Amsterdam nog kunnen verwachten is wat symboolpolitiek. Van een echt groen en echt democratisch beleid is geen sprake. Maar een echt echt echt rondje dat een samenvoeging lijkt te zijn van een voetpad en de doorgangsfietsroute die nu omgelegd lijkt te zullen worden naar de oever, dat is zo te zien al vastgelegd. Dank je de koekoek.
Een mogelijke reden voor dat ‘echte rondje plas’ is dat men daar een atletiek/cross/marathonroute wil aanleggen met uitzicht op de plas langs de zuidoever. De geplande route is een wijziging van het plusnet-fiets (de doorgaande fiets- en scooterroute) dat tussen vennetje en Ballorig een stuk hoger komt te liggen en langs de barbecueweide gaat (die wordt uitgebreid en dus drukker!), waardoor de nieuwe plusnetroute, dus de ‘electric highway' - de snelle fiets- en scooterverbinding naar Almere, in feite voor bezoekers van de weiden bij Ballorig gevaarlijk wordt. Er is niet serieus over dit plan nagedacht. Maar ja, sport en amusement gaan voor. En of kinderen daar gevaar zullen lopen tussen het snelle scooterverkeer langs de ligweiden is nog niet bij de planmakers opgekomen. In elk geval is daar een Milieu Effect Rapportage voor nodig en een advies van de Technische Advies Commissie. Kennis van en inzicht in de omgeving is niet de beste kant van de plannenmakers. Als daar ook een kanoroute aangelegd wordt dan zal er op het fietspad ook gehannest worden met kano’s is de verwachting. Het wordt in elk geval drukker. Afblazen dit plan! Gevaarlijk en veel te duur!
De hoofdreden voor het ‘rondje’ is dat GGA minstens €10.000 wil bezuinigen op onderhoudskosten, want er gaat ontzettend veel groen gekapt worden. En een kanoroute hoef je niet te maaien. GGA doet geen natuurbeheer, maar ziet zichzelf als een exploitatiebedrijf.
Boven: Plusnet fiets zoals het nu is,
hieronder de geplande fietsroute plus kanoroute
GroenLinks is kennelijk de partij van de jonkies. Een jongerenburgemeester uit Zuidoost, geweldig, maar voor de ouderen blijft er weinig over. D66 is de partij voor de festivalgangers. En de SP die wil graag bouwen, en moet zich houden aan de eisen van de coalitie en moet de Airbnb toestanden maar slikken. Voor de coalitie in Amsterdam zijn de linkse partijen afgestapt van hun principes. Het verraad der klerken. Als oppositiepartijen mee mogen besturen dan klapt hun hele oorspronkelijke programma in mekaar. De burgers moeten het dan doen met wat symboolpolitiek. En voor de rest consumeren en mond houden!
De klimaatverandering en de noodzaak om onze natuur te beschermen is in Amsterdam nog niet doorgedrongen. Ja, de partijbonzen zullen wel om stemmen te lokken voor de provinciale verkiezingen meelopen in de komende klimaatmars, maar daarmee hebben ze het wel gezien en is hun inzet uitgeput. De zorgkosten moeten minder, maar de subsidies voor festivalinfrastructuur (bijvoorbeeld ‘een rondje Gaasperplas’) ziet b&w als commerciële noodzaak; de herstelkosten van parken zijn vanzelfsprekend voor de Amsterdamse burger. Amusement gaat net als in het oude Rome vóór. Brood en spelen. En daarna de zondvloed? Ik moet er niet aan denken dat ambtenaren van Zuidoost en GGA zonder enig inzicht in natuur, waterberging, infrastructuur, wetgeving en regels deze plannen gaan doordrukken. Hun overmoed is bijzonder groot en de gevolgen zullen navenant zijn. Geen van de plannen is tot nog toe technisch, administratief of juridisch getoetst. De ambities gieren in het rond rond de Gaasperplas.
Maar, wees daarvan maar overtuigd, de plannen zullen niet zonder meer doorgedrukt kunnen worden. Stadsdeel Zuidoost en GGA zullen het nog knap lastig krijgen.
Festivals in Amsterdam
EenVandaag: "'Doorbehandelen van ouderen is niet aan de politiek'
Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks vindt dat er beter gekeken moet worden naar het nut van operaties bij mensen op leeftijd. Daarnaast helpt het om de zorgkosten onder controle te houden. Onzin, vindt hoogleraar zorgethiek Marian Verkerk. "Ik vind dat de politiek zich hier niet mee moet bemoeien."
De huidige coalitie is niet groen en niet democratisch en dat zien we nu ook weer. Het is de bedoeling dat de plannen rond de Gaasperplas die indruisen tegen het bestemmingsplan, de Provinciale ruimtelijke verordening en de Wet natuurbescherming toch doorgedrukt worden. Dus als u straks gaat stemmen, dan liever niet op partijen die het natuurgebied van Zuidoost tot een evenemententerrein willen maken. De Partij voor de Dieren is de enige partij die eerlijk opkomt, ook in de provincie, voor natuur en dieren, en niet te vergeten voor mensen.