NHNieuws: “In de rubriek #Wartaal gaan we dieper in op de - soms wat ingewikkelde - woordenschat van politici. In de aanloop naar de verkiezingen op 20 maart wordt onderzocht of de provincie zich de afgelopen vier jaar aan z’n woord heeft gehouden. Deze keer gaan we dieper in op termen als 'rijksbufferzone', 'recreatieve waarden' en 'pilot Waterlands'.
In de vierde aflevering vertaalt het Wartaalteam een zin vol warrige taal uit het coalitie-akkoord van Noord-Holland: "Binnen het Bestuursakkoord pilot Waterlands Wonen bezien wij hoe het best kan worden omgegaan met de afspraak inzake afdracht van een bijdrage uit woningbouw om te kunnen investeren in groene en recreatieve waarden in de voormalige rijksbufferzone.”
Lees ook: #Wartaal: Noord-Holland wilde een 'Seed Valley', maar bestaat dit wel?
10.000 euro compensatie
Met de hulp van goede
vriend en 'politiek junkie' Tino Wallaart pluist het team de zin uit.
Duidelijk wordt dat deze 'pilot Waterlands Wonen' een proef is waarbij
het mogelijk wordt om huizen te bouwen in het groen, mits er per woning
10.000 euro betaald wordt om die ergens anders in de natuur
geïnvesteerd kan worden. Zoals Wallaart tussen de regels door leest: "En
zelfs onder die afspraak willen ze nu uit, dat staat hier".
Bouwen in de natuur
Gewapend met een vertaling
gaat #wartaal op pad om met voor- en tegenstanders van deze pilot te
praten de uitvoering van de pilot in de praktijk betekent."
Tijdens een politiek debat met een aantal vertegenwoordigers van diverse partijen zag ik weer eens het bekende gezicht van gedeputeerde Adnan Tekin. Ik heb hem toen vriendelijk de hand geschud, zoals het bekenden betaamd. Hij is lid van de PvdA en een zeer aimabel man. Ik zie hem ook regelmatig op vergaderingen van Groengebied Amstelland. Maar politiek staan we mijlenver uit mekaar. Dhr. Tekin is als gedeputeerde verantwoordelijk voor het NNN in Noord-Holland. Hij wil vanzelfsprekend herkozen worden als gedeputeerde en is intussen verkozen tot ‘groenste’ politicus, onder de provinciale politici wel te verstaan. Misschien zegt u dan ‘dat is dan bijzonder kwalijk voor de kwaliteit van de andere kandidaten’. Het staat u vrij. Natuurmonumenten maakt wel vaker een foute keuze.
Tijdens deze bijeenkomst roemde dhr. Tekin ook zijn beleid en aanpassing van de stiltegebieden in de groene scheg. Hij heeft een aantal gebieden uit de stiltestatus gehaald, want de handhaving daar kon niet meer gegarandeerd worden, en ter compensatie heeft hij beloofd om in de resterende stiltegebieden beter te handhaven. Lees mijn verhaal hierover op deze pagina. Het hele zuidelijke deel van Noord-Holland wordt in feite afgewaardeerd. Schiphol krijgt natuurlijk voorrang op de Bovenkerkerpolder. En bij de Ouderkerkerplas moeten meer festivals komen, dus daar gaat ook De Ronde Hoep op de schop. Tekin roemde zijn eigen beleidswijziging als een positieve ontwikkeling. Het is niets anders dan een afwaardering van het bestaande stiltegebied. In plaats van een groene long wordt de groene scheg van Amstelland een klaplong. U moet het zelf weten, maar ik ga in geen geval op dhr. Tekin stemmen bij de komende provinciale verkiezingen.
Noord-Holland: "De provincie ligt op schema om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te realiseren. Het doel van het NNN (voorheen: 'Ecologische Hoofdstructuur') is om natuurgebieden en het omringende agrarisch gebied beter met elkaar te verbinden ter bevordering van de biodiversiteit.
Noord-Holland heeft al sinds 2013 (decentralisatie natuurbeleid) circa 2500 hectare NNN gerealiseerd. Dat is 90% van de totale opgave. Tegelijkertijd is de opgave voor meer NNN met ongeveer 1200 hectare toegenomen.”
Jaja. Mooi, maar waarvoor is het areaal NNN dan uitgebreid? In feite dus niet voor natuur en biodiversiteit, want dhr. Tekin heeft samen met de gemeente Amsterdam (u weet wel, nu met een ‘groene en democratische’ coalitie) en Groengebied Amstelland (beheerder van het NNN rond de Gaasperplas) een wijziging bedongen voor de PRV, Provinciale ruimtelijke verordening, waarin de verplichtingen die bestaan voor het NNN in de praktijk zijn uitgehold en bijzonder wazig aangepast zijn. In elk geval zullen B&W van Amsterdam en het bestuur van GGA (waar ook dhr. Tekin aan deelneemt) de wijziging opvatten als een vrijbrief voor meer reuring en commercie in dit natuurgebied. In de praktijk heeft dhr. Tekin dus een heel andere impact dan hij wil doen geloven. Festivals horen volgens dhr. Tekin in het NNN thuis. Dat u dat maar weet. Natuurgebieden als evenemententerreinen, dat is wat de PvdA van Amsterdam al decennialang voor mekaar probeert te krijgen. En tot overmaat van ramp lijkt het aan de huidige ‘groene en democratische’ coalitie overgelaten te zijn om deze aftakeling van natuur en biodiversiteit te consolideren en voor de toekomst vast te leggen. De enige grote partij in Amsterdam die hier niet van gediend is is de Partij voor de Dieren.
GroenLinks en de SP doen alsof hun neus bloedt en geven niet thuis. De PvdA is al jaren een neoliberale partij (van de ‘derde weg’, u weet wel, privatisering en deregulering - marktwerking dus). In Zuidoost vooral bekend door zijn vriendjespolitiek. In Amsterdam zijn het de PvdA-burgemeesters geweest die decennalang de EHS, nu NNN, ontkend en genegeerd hebben.
De groene tijgers in de politiek van vandaag verliezen als papieren tijgers hun kleur.