Festivalorganisator in problemen

Per 1 januari 2017 is Meubel Stukken, de feestaannemer van Valtifest, Manifesto, Oud Hollandsch Acid Feest, O.W.A.P., Speedfreaks, Ship Happens, Animal Farm, Red Bull Playrooms, KIKKENSTEIN #1 KWAKU CLUB @ KWAKU SUMMER FESTIVAL, Brand in Mokum, ShowYouAreAwareShow, is in moeilijkheden. Allemaal heel erg ludiek en speels en zo, maar misschien was het toch een beetje teveel van het goede. Shit happens!

kwaku club

Parool: "Feestorganisator Meubel Stukken in zwaar weer

Het gaat niet goed bij 'feestaannemer' Meubel Stukken. De organisatie van Valtifest, OWAP en Manifesto heeft betalingsachterstanden bij artiesten en bezoekers, en lijkt welhaast van de aardbodem verdwenen.

Uit mails die het bedrijf naar artiesten stuurde en zijn ingezien door Het Parool blijkt Meubel Stukken met in elk geval festival Valtifest verlies te hebben geleden. Hoeveel is onduidelijk, maar het verlies is dusdanig groot dat 40 van de 60 artiesten die op het festival in september optraden nog op geld wachten.

Dat bevestigen betrokkenen. Hoeveel medewerkers, die dus niet als artiest voor het festival werkten, nog niet uitbetaald zijn, is onduidelijk. Sommige artiesten geven aan van boekingen eerder in 2016 ook nog geen cent gezien te hebben.

Crediteurenakkoord
In november is curator Vermeulen.Ulutuz door Meubel Stukken ingeschakeld om een crediteurenakkoord te sluiten met de gedupeerden. Daarbij wordt getracht in ieder geval een lump sum uit te keren aan betrokkenen. Het bedrijf heeft die opdracht na inzage van de boeken teruggegeven, omdat ook voor een dergelijke constructie niet genoeg geld in kas bleek te zijn.

Ship Happens
Een andere behoorlijke slag voor het bedrijf moet bootfestival Ship Happens geweest zijn.

Ook de World of Food heeft al een tijd te kampen met financiële problemen.

Parool: "De ondernemers van World of Food in Zuidoost hebben een nieuwe financiële tegenslag te verwerken. De rechtbank heeft bepaald dat uitzendbureau Randstad nog 60.000 euro tegoed heeft.

De uitspraak is een nieuwe klap voor de ondernemers van World of Food, die in hun eerste jaar in de voormalige parkeergarage Develstein al de nodige tegenslagen hebben moeten incasseren. Deze zomer werd duidelijk dat de stook- en schoonmaakkosten veel hoger uitvallen dan voorzien.
De ondernemers waren toen nog druk doende om de schuldeisers af te betalen uit de startfase van het culinaire project.

Drie miljoen
World of Food is een initiatief van het stadsdeel Zuidoost en project­ontwikkelaar Lingotto. Lingotto stak drie miljoen euro in het project, het stadsdeel een miljoen, waarvan ruim vier ton afkomstig van Europese subsidie.

Als de overheid blijft investeren in commerciële ondernemingen en subsidies aan amusement, waaronder festivals, dan dreigen de belangrijkste kwesties als zorg en onderhoud van de buurten de dupe te worden. Het lijkt wel een bodemloze put. Ook de festivals leveren de gemeente geen cent op; die kosten de gemeenschap enkel geld.

© Natuurbescherming ZO 2015