Gehoorschade

disco

Radar: "Enkele uren blootstelling aan lawaai van meer dan 80 decibel kan leiden tot oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid. Ondanks alle maatregelen lopen festival-, concert- en discotheekbezoekers nog steeds grote risico’s op gehoorschade. En die gaat nooit meer weg.

Wekelijks zijn er meerdere jonge festival-, concert- en discotheekbezoekers die naar de huisarts gaan met klachten over een piep of ruis in hun oren. Volgens KNO-arts drs. Jan van der Borden kan dit duiden op gehoorschade. Hoe ontstaat zulke schade? Wat zijn de gevolgen? En wat doet de overheid?

De World Health Organization (WHO) heeft in 2015 laten weten dat wereldwijd 1 miljard van de jongeren risico lopen op gehoorschade door blootstelling aan harde muziek. In datzelfde jaar heeft het Academisch Medisch Centrum bekend gemaakt dat uit zijn onderzoek onder 350.000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar is gebleken dat een kwart van de deelnemende jongeren beginnend gehoorverlies heeft.

Het is absurd dat de enige oplossing waar men aan denkt het gebruik van oordoppen is. Het kan ook door het geluidsvolume aan de bron te reduceren tot maximaal 75 dB(A), 90 dB(C); en alle frequenties onder de 50 Hz wegfilteren! Dat heb ik ook voorgesteld in de bijeenkomsten die de gemeente Amsterdam nu houdt met een aantal belangengroepen. Dit zou ook verhinderen dat er geluidsoverlast is voor omwonenden in de hele omgeving van festivalterreinen. Het zou ook verhinderen dat dieren schade ondervinden van hoge geluidsvolumes en verstoord worden in parken en natuurgebieden. Want voor hen zijn er geen oordoppen.

De burgemeester moet bij het verlenen van evenementenvergunningen de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) volgen en hij is verantwoordelijk voor orde en veiligheid. Hij moet dus ook voor de veiligheid van jongeren en dj’s zorgen. Gewoon ouderwets normen stellen en geluidsvolumes van meer dan 85 dB(A) verbieden.

© Natuurbescherming ZO 2015