Gebiedsplannen 2020

DSC00439

Gisteren was dan weer een startbijeenkomst over de gebiedplannen 2020 in de nieuwe bibliotheek. Mooi ingericht stukje architectuur. 

Ik heb mijn zegje gedaan over de woonomgeving, het groen, de bouwopgave en de evenementen die het groen nog verder dreigen aan te tasten. Houdt Zuidoost zich wel aan de wetten en regels van het Rijk en van de provincie inzake het NNN rond de Gaasperplas? Daar maak ik mij zorgen over. Er is in dat participatietraject Gaasperplas nog steeds geen commentaar van de provincie aanwezig/opgevraagd, en kennelijk is Zuidoost ook niet van plan om naar de provincie te luisteren, want ik zie projecten in het conceptvoorstel (dat al aan de gemeente is gestuurd) staan die een rechtszaak niet zullen doorstaan, omdat die uitdrukkelijk niet mogen volgens de Provinciale ruimtelijke verordening. Zoekt Zuidoost weer bewust de confrontatie? 

De vorige participatieronde liep niet zo lekker, omdat er al een vastgesteld stuk was. Nu hebben we de startbijeenkomst voor gebiedsplan 2020, van de agenda 2019-2022. Er was aangekondigd in de officiële uitnodiging van 17 juni dat we samen terug zouden kijken naar het participatietraject van vorig jaar.

DSC00444
DSC00450
DSC00451

Maar wat zien ik nu? Zie de bijgevoegde foto’s. Het participatieproces lijkt al afgelopen te zijn. Met wie is dan feitelijk ‘continue’ overlegd? Niet met mijn stichting, voor zover ik weet ook niet met andere bewonersverenigingen. Een aantal mensen hebben gisteren dan wel dingen ingebracht, maar de vraag is of die wel tot hun recht zullen komen in het stuk dat straks geproduceerd gaat worden. Inspraak in gebiedsplannen kan alleen degelijk zijn als expliciet aan bewonersverenigingen gevraagd wordt om een geschreven stuk in te leveren met aanbevelingen. Dat is niet gebeurd. Dus het blijft een beetje rommelen met punten die op een flipover worden genoteerd en verder meestal in limbo terechtkomen. Of er worden zoveel trefwoorden op memostickers geschreven dat door de bomen het bos niet meer te zien is. Evenementen en herinrichting omgeving plas lijken niet ter discussie te komen.

DSC00447

De startbijeenkomst is qua inbreng van bewoners toch wel erg mager. Dat zou formeler moeten, en op papier. Klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor onze wijken, onze natuur en ons welbevinden. Ook de herinrichting van het NNN voor meer reuring en commercie is niet aan te raden omdat de plannen ingaan tegen de eisen en de noden van deze tijd van klimaatverandering. Een kanoroute is wel leuk voor een paar mensen misschien, maar wie heeft dat dure plan toch bedacht? Wij hebben ook grachten in Gaasperdam waar met kleine bootjes en kano’s veilig gevaren kan worden; dus waarom een zeer dure kanoroute (afgraven grond, kappen van veel bomen) aanleggen in een natuurgebied? Zuidoost barst van de sportaccomodatie. Zoals minister Schouten al zei, het kabinet gaat voor meer bossen, meer bomen en een gezonde bodem (voor landbouw en natuurgebieden). Zuidoost moet toch proberen om met de voetjes op de grond te blijven en de problemen aanpakken die er zijn, niet nog meer problemen en kosten creëren.

DSC00454

Laten we het erop houden dat iedereen die nog iets te melden heeft over toekomstige plannen zijn/haar ideeën z.sp.m. meldt aan de betrokken ambtenaren en vanzelfsprekend aan de adviescommissie en het bestuur. Dat valt dan onder ‘afstemmen en checken met bewoners(verenigingen) enz’. Hier ligt een mooie taak voor de bewonersplatforms, denk ik. Anders wordt er straks een stuk opgesteld dat we voorgeschoteld krijgen, maar waar we eigenlijk niets aan hebben bijgedragen. Sommige ambtenaren, waaronder gebiedsmakelaars, zijn al in reces en op vakantie. 

© Natuurbescherming ZO 2015