Op 4 juli werd in een openbare vergadering van Groengebied Amstelland de gebiedsontwikkeling Gaasperplas voorgelegd ter besluitvorming. Dat wil zeggen besluitvorming binnen de ondemocratische organisatie GGA (met zijn uitvoerder Recreatie Noord-Holland NV die het NNN niet op zijn agenda heeft staan!). Zie agendapunt 05: opwaarderen Gaasperplasgebied.
Ik noem het niet opwaarden, want het komt neer op afwaarderen. Men had kunnen schrijven ‘herstellen en versterken van het NNN rond de Gaasperplas’, maar dat doet men bewust niet, omdat de plannen gaan om meer reuring, meer sport en horeca, niet om natuur en biodiversiteit. Het is overigens zo dat in 2018 een daling van het aantal bezoekers in het Gaasperpark werd genoteerd. Hoe zou dat nou komen? Als festivals het park, de bodem en de flora vernielen en de fauna verjagen dan valt er minder van de natuur te genieten en is het park maandenlang een treurig gezicht. Aantrekkelijk is het dan niet meer.
Tijdens de GGA-vergadering werden volgens een van de aanwezigen weer andere kaarten getoond dan deelnemers aan de meedenk- en klankbordgroep ooit te zien kregen. Kaarten met grotere zones voor intensief gebruik, wat nooit is voorgesteld als expliciete opdracht. Nooit is overleg geweest met de bewoners van Liendenhof over intensivering van het gebruik van het aan hun woningen grenzende deel van het park! Die zone, nu de waterspeelplaats, wordt een groot gebied met daarin de waterspeelplaats, de hele entree vanaf de metro, het bolwerk, de eerste weide, het oeverterrein, het naakteiland, het hele glooiende grasveld, het centrale grasveld. De entree van het park wordt kaarsrecht zonder de idyllische bochten, dus zeer saai met zicht op auto- en busverkeer. Het mooiste stuk dat nog overbleef van de Floriade zou moeten verdwijnen. Er werden weer andere breedtes van paden genoemd. Zo groeit de verwarring en worden eerdere voorstellen weer gewijzigd. Aan de zuidoever van de Gaasperplas wordt het iets gelijkaardigs rond Ballorig, de dagcamping en een stuk zuidoever. Meer reuring dus, en dus ook meer overlast. want geld voor betere handhaving en controle zit er niet in.
Over festivals mocht tijdens het participatietraject niet gesproken worden. Die blijven dus ondanks de onderzoeken die de gemeente nog moet uitvoeren naar schade aan de bodem en de ecologie, nog onderdeel van de inrichting; de ‘gesloten inrichting’ van Amsterdam Open Air. Er kunnen geen plannen vastgelegd worden zolang nog niet duidelijk is dat die festivals juridisch en ecologisch mogen.
Wees er in elk geval zeker van dat er zeer veel bomen gekapt zouden moeten worden voor deze herinrichting. Eigenlijk schandalig dat de gemeente nog steeds doorgaat op deze illegale manier. Van een natuurgebied kunnen we straks niet meer spreken. Allemaal vanwege een paar verkrampte ambtenaren die een hekel hebben aan natuur.
Een nieuw conceptplan/structuurschets met een kleine wijziging is nu beschikbaar. Het drijvend zwembad is daarin geschrapt en dat is een goede zaak. Er kan een zwembad in het NMPark gebouwd worden wat een veel betere plek is.
Wat van begin af aan werd gemeld als streefdoel voor de herinrichting was een recht doorgetrokken entree, want de huidige toegang tot het park zou niet uitnodigend en herkenbaar zijn. Als er iets uitnodigend is (bovendien het laatste belangrijke overblijfsel van de Floriade 1982) dan is het wel de uitnodigende entree met de leilinden die ons langs een zeer boeiende route het park in leiden via een kronkelend weggetje dat de groenbeleving alleen maar bevordert. De treurbeuk en de haagbeuken moeten allemaal verdwijen, ook de berceau. Waar vind je tegenwoordig nog een berceau? In de plaatst komt een strakke weg naar de plek waar men een metropolitane functie wil (de blauwe ster op de kaart), een restaurant waarschijnlijk, want je kunt hongerige klanten niet te lang laten lopen langs een lange lindenlaan.
Dit (zie onderstaande foto’s) zou allemaal moeten verdwijnen. Op de projectontwikkelaars passen enkel deze woorden van Nescio toen hij zag dat er ergens bomen gekapt werden:
“God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen!"
Het is het Dagelijks bestuur van Zuidoost dat dit voorstel heeft goedgekeurd, dus niet de Adviescommissie. Het dagelijks bestuur van Zuidoost voert uit wat b&w van de gemeente Amsterdam als beleid vastleggen. De gemeenteraad (de instantie die uiteindelijk beslist wat er zal gebeuren) moet zich natuurlijk nog uitspreken over deze plannen. Het dagelijks bestuur van Zuidoost bestaande uit PvdA, SP en GroenLinks is daarmee in een ongemakkelijk spagaat terechtgekomen. Maar een advies van de adviescommissie kan de gemeente niet zomaar naast zich neerleggen, daar is een goed onderbouwde verantwoording voor nodig.
In de vergadering van 25 april 2019 heeft de stadsdeelcommissie een ongevraagd advies aan de gemeente gestuurd waarin het advies gegeven wordt aan de gemeente om grondig te onderzoeken of het natuurgebied Gaasperpark weer natuurgebied kan zijn, dus zonder festivals.
Het NMPark is al voor miljoenen hersteld na jarenlange belasting door Kwaku en het ligt in de lijn der verwachtingen dat herstel van het Gaaperpark na nog meer festivals nog veel meer zal kosten. Festival Reggae Lake is al aangekondigd; evenementenvergunning en omgevingsvergunning. Allemaal leuk, maar liefst niet in een natuurgebied. Zuidoost heeft grote zalen en het gaat niet aan om enkel voor lage huurkosten voor festivalorganisatoren een natuurgebied langdurig te verpesten. Van verdiencapaciteit uit festivals is nauwelijks of geen sprake. De gemeente en provincie moeten nog steeds miljoenen bijdragen aan GGA. Laten ze dat dan doen voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, zeker in deze tijd van klimaatverandering.
De projectgroep Gaasperplas zou op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli tijdens de Week van Gaasperdam en Driemond een toelichting geven op dit conceptontwerp. Zonet krijg ik uit betrouwbare bron door dat deze bijeenkomsten niet doorgaan:
"Een plotselinge verandering in de capaciteit van het projectteam zorgt ervoor dat we de voorbereidingen voor de bijeenkomst tijdens de week van Gaasperdam en Driemond niet op tijd klaar hebben. Daarom kan de toelichting op dit conceptontwerp op 13 en 14 juli niet door gaan. Dat wordt na de zomer.
Informatiebijeenkomst Het nieuwe ontwerp wordt in november gepresenteerd op een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst geeft het projectteam een uitgebreide toelichting op het ontwerp. Het team beantwoordt vragen en geïnteresseerden kunnen aangeven wat ze van het ontwerp vinden. Belangstellenden kunnen in die periode 4 weken op het concept ontwerp reageren.
Besluitvorming De stadsdeelcommissie bespreekt het nieuwe ontwerp en iedereen kan reageren op en inspreken tijdens die vergaderingen. Uiteindelijk stelt het stadsdeelbestuur het ontwerp vast. Het college van B&W neemt het uiteindelijke besluit, nadat de gemeenteraad erover gesproken heeft. Ook moet het bestuur van Groengebied Amstelland, beheerder van het gebied, positief adviseren.”
Verwacht wordt dat het conceptontwerp in december/januari in de gemeenteraad komt.
Het Wijkoverleg Gaasperdam Driemond dat weer in bedrijf komt is van plan een onafhankelijke bijeenkomst te organiseren over het nieuwe ontwerp.
Uit het voorstel op de agenda van GGA:
”Het algemeen bestuur besluit:
1. In navolging van het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Zuidoost in te stemmen met het voorliggende ontwerp voor de herinrichting van de Gaasperplas;
2. Vast te stellen dat uit de voorlopige doorrekening van de beheerkosten blijkt dat op basis van een gelijkblijvend onderhoudsniveau (B), de beheerkosten van de voorgestelde inrichting gelijkwaardig zijn aan die van de huidige inrichting;
3. De openstaande bezuinigingsopgave van € 80.000 structureel op de kosten voor beheer voor de Gaasperplas in te trekken;
4. Recreatie Noord-Holland NV opdracht te geven om alternatieve voorstellen uit te werken voor de invulling van de hierboven genoemde bezuinigingsopgave."
Voor een deel van de agendapunten inzake de Gaasperplas, namelijk 3 en 4 was nog geen akkoord en die worden aangehouden voor een beslissing in een volgende vergadering van GGA. 1 en 2 zijn goedgekeurd.
Voor alle duidelijkheid: zoals al eerder bekend was gemaakt, over een aantal maanden begint het officiële inspraakproces als er intussen beslist is over alle kwesties. Het gaat hier om kwesties die een wijziging van het bestemmingsplan nodig maken en ook voor dit traject zal een heel grondige informatie- en inspraakprocedure nodig zijn.
De eerste en nog steeds niet gehonoreerde voorwaarde voor het project Gaasperplas is dat GGA en het gemeentebestuur zich uit zichzelf houden aan de regels van de PRV en niet proberen om daar onderuit te komen door de gedeputeerden onrechtmatig te beïnvloeden of onder druk te zetten. Het gaat om handhaving van de regels, niet om een eigenzinnige interpretatie waardoor de rechtspraak er weer bijgehaald moet worden.
Voor burgers bestaat enkel rechtszekerheid als overheden zich ook aan wetten en regels houden. Amsterdam, en met name Zuidoost, hebben daarin een zeer slechte reputatie.