Trouw: “Europa haalt eigen natuurdoelen voor 2020 niet: ‘Er is geen tijd meer voor uitstelgedrag’
De biodiversiteit in Europa gaat nog steeds flink achteruit. De 27 landen van de EU en het Verenigd Koninkrijk slagen er niet die teruggang te stoppen, zo blijkt uit The State of Nature in the EU.”
Natuur in Nederland: "In het najaar van 2019 presenteerden Rijk en provincies op de Natuurtop in Groningen met het document ‘Nederland Natuurpositief’ de ambitie om natuur niet langer alleen te versterken, maar ook te verbreden en verbinden. Verbreden, zodat het een vanzelfsprekend onderdeel wordt van andere sectoren en ontwikkelingen; verbinden, zodat de hele maatschappij natuur-inclusief gaat denken en werken. Dit betekent dat natuur niet alleen binnen natuurgebieden versterkt moet worden, maar overal. In steden, op het platteland en in de grote wateren, binnen de landbouw, bij uitbreiding van infrastructuur en tijdens de energietransitie.
Hoewel onze inspanningen zichtbaar positieve effecten opleveren in natuurgebieden, gaat het met de algehele natuurkwaliteit in Nederland nog niet goed. De trend van soorten in natuurgebieden stabiliseert maar in de stad en het agrarisch gebied is nog steeds sprake van een afname.”
Parool: "Deskundigen: ‘Natuur heeft weinig aan stikstofplannen’
De Nederlandse natuur schiet volgens wetenschappers aan de VU en de Wageningen Universiteit weinig op met de maatregelen waarmee het kabinet op korte termijn de stikstofuitstoot omlaag wil krijgen.”
En ook uit het buitenland komen verontrustende berichten:
TheGuardian: 'Sleeping giant' Arctic methane deposits starting to release, scientists find
High levels of the potent greenhouse gas have been detected down to a depth of 350 metres in the Laptev Sea near Russia, prompting concern among researchers that a new climate feedback loop may have been triggered that could accelerate the pace of global heating.”
Jongeren Milieu Actief: "De klimaatcrisis stormt op ons af, maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. We mogen tijdens de aankomende verkiezingscampagne onze ogen niet sluiten voor de klimaatcrisis, júíst in coronatijd.
Daarom kwamen de voorzitters van zes politieke jongerenpartijen begin oktober bij elkaar met een gezamenlijke missie. Zij zetten een gezamenlijk klimaatmanifest op over hoe het klimaatbeleid van hun moederpartij beter kan en beter moet.
Nu vragen zij jouw hulp om dit manifest op de agenda te krijgen van hun moederpartijen. Het is nog niet te laat om de verkiezingsprogramma’s te beïnvloeden. Steun deze jongeren en onderteken dit manifest. Help ons een gezamenlijk gebaar te maken naar de politiek.
Teken voor jouw toekomst!"