Inspreken over geluidsbeleid evenementen

Op deze blogpost heb ik de situatie al uitgelegd. Op 11 januari kunnen Amsterdammers inspreken over het komende geluids- en evenementenbeleid. U kunt zich hier opgeven.
Agendapunt 15 vaststellen geluidsbeleid evemenenten en locatieprofielen.

De locatie Gaasperplas is in de officiële stukken aangemerkt als klasse IV, 'minder geschikt’. De Gaasperplas maakt ook deel uit van de EHS, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland. Maar dat zal het stadsdeelbestuur en recreatieschap Groengebied Amstelland er niet van weerhouden om door te gaan met meer en grotere evenementen in het Gaasperpark, en dat zelfs in de broedtijd. Er is op geen enkele manier rekening gehouden met de geluidsverstoring van fauna in ons EHS-gebied. Voor Amsterdam bestaat de EHS/NNN nog steeds niet. Een schande!

Wijkcentrum d'Oude Stadt heeft (net als de Stichting Natuurbescherming ZO die specifiek aandrong op aandacht voor geluid in de EHS-gebieden) deelgenomen aan de geluidsbesprekingen:
Sjoemelen, nieuwe norm?
Beleid
Nog steeds wordt er geen rem gezet op het aantal evenementen, integendeel, de parken en andere groengebieden krijgen er steeds meer bij.
In het geluidbeleid zoals het nu voorligt hebben we zowaar een kleine verbetering voor omwonenden ontdekt: om te voorkomen dat bewoners overlast krijgen van meerdere locaties, dus veel meer dan 1 of 3 evenementen per jaar, wordt rekening gehouden met geluidscontour van 75 en niet meer 85 dB(C). Maar of de ambtenaren van het bureau vergunningen die ingewikkelde contouren kunnen tekenen? Zij moeten het wel gaan doen. Bij iedere vergunning op een plek zonder locatieprofiel. Gaat die regel ook tellen als er sprake is van “groot maatschappelijk belang”? Vast niet.

Sjoemelcorrecties
De geluidscorrecties die zorgen dat er afgeweken kan worden van de nieuwe norm staan er nog steeds in. En die correcties zijn alle in het nadeel van omwonenden. De organisatoren doen alsof ze met iedere decibel minder honderden of duizenden klanten verliezen. Ondernemers willen er decibellen bij en delen tegelijkertijd oordoppen uit aan hun klandizie. Hoe er met deze geluidscorrecties gesjoemeld wordt heeft Wij-Amsterdam mede namens Lager Toontje in een raadsadres duidelijk gemaakt (het onderste document bij punt 15 Raadsadres nieuwe wetenschappelijke onderzoeksinformatie ten behoeve van het Nieuwe Evenementenbeleid). Die nieuwe wetenschappelijke informatie is van Jan ten Kate aan de Technische Universiteit Delft over het voorspellen van geluidsoverlast bij muziekevenementen in de open lucht in de bebouwde omgeving.

Uit het onderzoek van Jan ten Kate:”Het maximale geluidsniveau op de gevel van woningen is 65 dB(A). De dB(C) norm is ofwel 79 dB(C) ofwel 83 dB(C) maar nooit de in het huidige Nieuwe Evenementenbeleid genoemde 85 dB(C). Het voorgenomen Nieuwe Evenementenbeleid is slechter voor de omwonenden dan het oude beleid. Jan ten Kate bepleit voor Amsterdam standaarden van 65 dB(A) en 80 dB(C), die onverkort in het Nieuwe Evenementenbeleid dient te worden opgenomen. Geen enkele omwonende zou geluidsniveaus hoger dan deze hoeven te verduren.”

Ik heb in de voorbije jaren tijdens Amsterdam Open Air regelmatig waarden gemeten boven de 85 dB(C) voor mijn deur in Gein 3, zelfs s middags als het geluidsniveau nog niet maximaal opgedreven is.

© Natuurbescherming ZO 2015