Klimaatontkenners

ReformatorischDagblad: "Er zijn bijna geen klimaatontkenners meer, maar volgens eurocommissaris Frans Timmermans moeten we nu geducht zijn voor klimaatwanhopers; mensen die denken dat klimaatmaatregelen toch geen zin meer hebben.”

Timmermans moet natuurlijk als politicus de moed erin houden. Anders heeft zijn baan in Europa weinig zin. Maar wie zijn eigenlijk de ‘klimaatwanhopers’?
Mijns inziens zijn de grootste klimaatwanhopers onze besturen. Want die doen niets, maar dan ook niets, om de klimaatbeheersing vooruit te helpen.

Onder water

Neem Amsterdam. De grachtengordel zit nog een paar decennia redelijk goed, want de binnenstad wordt volgens OverstroomIk beschermd door waterkeringen. Mogelijk zijn daardoor de huizenprijzen daar zo gigantisch gestegen. Maar rond de binnenstad blijft er weinig gebied over dat droog blijft. Zolang het stadhuis droog blijft is er volgens het stadsbestuur weinig reden om dringend iets te doen. Op IJburg blijven in elk geval de festivaldirecteuren in hun penthouse hoog en droog.

clips 5479

Zolang het deze coalitie niet lukt om het NNN in Amsterdam te behouden als natuurgebied, wat in feite een kleine moeite zou zijn, want de burgemeester hoeft daarvoor enkel de Provinciale ruimtelijke verordening na te leven, lijkt mij elke andere en veel lastiger poging om iets te doen aan de klimaatverandering al op voorhand buiten het bereik te liggen van de mogelijkheden en ambities van deze coalitie.

Misschien denken b&w dat het toch een hopeloze zaak wordt met de toekomst van Gaasperdam. Tja, dan doe je ook verder geen moeite om iets te organiseren dat lijkt op een betere toekomst. Dan maar het NNN op de schop. Feestvieren en barbecueën tot de zondvloed, tot alles onder water staat. Daar lijkt het Toekomstplan Gaasperplas wel een beetje op.

Als burger kun je niet meer doen dan waarschuwen en naar de rechter stappen als de overheid het te bar maakt (en ook dat is al een heidens karwei), maar het is de overheid die nalaat om maatregelen te nemen. Dus de klimaatwanhopers zijn de besturen die geen maatregelen willen nemen, kennelijk omdat zij vinden dat het toch al te laat is en risicogroepen maar tijdig moeten verhuizen naar hogere gebieden.
In Engeland is de environmental movement, de milieubeweging al zo ontgoocheld in de overheid dat zij Dark Mountain hebben opgericht, waarbij de naam verwijst naar een symbolische berg waarheen je kunt verhuizen en de ravage in de verte kunt aanschouwen.
Een typisch Nederlandse reactie op de problemen is deze:
Misschien staat Amsterdam over tien jaar onder water, misschien ook niet. We zien wel.
Het wordt tijd voor een nieuwe versie van Jelle zal wel zien!
(Misschien een versie met Jesse?)

© Natuurbescherming ZO 2015