Koekoek

koekoek2017

Sovon: "De roep van de koekoek verstomt
Een van de meest bekende vogels van ons land laat zijn befaamde roep steeds minder vaak horen. De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek. We willen achterhalen waarom de koekoek het zo slecht doet en op zoek naar de juiste maatregelen om het tij te keren. Daarnaast willen we in 2017 zoveel mogelijk Nederlanders laten kennismaken met deze bijzondere vogel.

Het aantal koekoeken neemt al decennialang in aantal af. Waarom precies weten we niet. Zit het probleem in Afrika waar ze ’s winters verblijven? Is het de achteruitgang van graspiepers en kwikstaarten, of andere gastouders (waardvogels) in wiens nesten de koekoek haar eieren legt? Of speelt de klimaatverandering een rol? Waardvogels beginnen eerder met broeden, koekoeken komen wellicht te laat aan. Om de koekoek voor de toekomst beter te kunnen beschermen gaan Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland in 2017 op zoek naar de grootste kennishiaten.”

Tracking Cuckoos to Africa... and back again

De koekoek maakt gebruik van de nesten van andere vogels. Een of twee eieren in dat nest werkt de koekoek eruit en legt haar eigen eieren. De koekoeksjongen werken even later de oorspronkelijke kuikens uit het nest. Een vogelleven is niet altijd even eerlijk volgens menselijke maatstaven. Maar nog oneerlijker is dat Amsterdam Open Air al jaren het Gaasperpark misbruikt voor evenemenen die schadelijk zijn voor het park. Natuurlijk worden onze lokale media zwaar onder druk gezet om het tegendeel te beweren. Het evenement legt geen windeieren voor Air Events b.v. De burgemeester legt zijn eieren in één mandje, namelijk dat van de festivalorganisatoren. Intussen worden vogels van allerlei pluimage steeds vaker en langer verjaagd uit het park.

© Natuurbescherming ZO 2015