NNN wordt verder ontwikkeld

InterprovinciaalOverleg: “De provincies liggen ruim op schema met de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse voortgangsrapportage van het Natuurpact. In 2015 is er 1.747 hectare natuurgebied verworven en 3.141 hectare ingericht. De totaal beoogde omvang van het NNN is 670.000 hectare, waarvan nu  616.000 hectare gereed is. De provincies hebben tot 2027 de tijd om de nog resterende 8% te realiseren.

NNN

http://www.ipo.nl/publicaties/realisatie-natuurnetwerk-nederland-op-schema

Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid zijn provincies verantwoordelijk voor het natuurbeleid in Nederland, waaronder de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen Ecologische Hoofdstructuur - EHS). In het Natuurpact dat het Rijk en de provincies hebben gesloten, is afgesproken dat de provincies tussen 2011 en 2027 minimaal 80.000 hectare natuur inrichten, bovenop de reeds bestaande 588.000 hectare natuur die er toen al lag. In de jaren 2011 tot 2016 is er 28.000 hectare natuur gerealiseerd. Dat is ruim een derde van de totale opgave. In 2027 moet het natuurnetwerk (beoogde omvang 670.000 hectare) volledig gerealiseerd zijn.

Gelderse Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, tevens IPO-bestuurslid Vitaal Platteland: … "Ook de komende jaren gaan we laten zien dat de natuur in goede handen is bij de provincies.”

Tweede Voortgangsrapportage Natuur: "Nieuw is dat de kwaliteit van de natuur nu voorop staat. Het behoud en de verbetering van de biodiversiteit geldt niet alleen binnen de grenzen van het NNN, maar ook daarbuiten, zoals bijvoorbeeld in weide- en akkervogelgebieden. Voldoende biodiversiteit, een aantrekkelijk landschap en een duurzaam agrarisch bedrijfsleven versterken de economische kracht van de provincies."

Het probleem is dat een aantal besturen en gemeenten rabiaat van plan zijn om onze natuurgebieden te blijven misbruiken als evenemententerreinen. De burgemeester van Amsterdam heeft het evenementenbeleid naar zich toe getrokken. De EHS is jarenlang en eigenlijk nog steeds een ondergeschoven kindje gebleven. De Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam heeft geen kaarten waar de EHS op staat. De burgemeester woont in een fraai herenhuis gebouwd in 1672 door een koopman en bewindhebber van de West-Indische Compagnie. Hij zit ook (middels zijn vertegenwoordigers) in het bestuur van Groengebied Amstelland, gevestigd in Wester-Amstel, een fraai buitenhuis in 1662 gebouwd door Nicolaas Pancras, meermaals burgemeester van Amsterdam en lid van de Amsterdamse Kamer van de VOC. Hoe dan ook, de burgemeester is nog steeds omringd door de macht en praal van de Gouden Eeuw, maar ziet zichzelf graag als volksjongen. Voorlopig kost het hem nog heel veel moeite om zich te profileren als de burgervader van alle Amsterdammers. De gegoede burgerij en dan vooral de festivalorganisatoren vinden hem geweldig, hun belangen zijn geborgd. Als dit gedoe rond de EHS zo doorgaat in Amsterdam dan wordt de EHS hier beetje voor beetje afgetakeld.

© Natuurbescherming ZO 2015