Kwaku

w-logo

Waterkant: "D66 Amsterdam-Zuidoost wil Kwakufestival behouden

De fractie van D66 in Amsterdam Zuidoost wil het Kwakufestival in haar vorm behouden in het Mandelapark. Daarentegen heeft  een meerderheid van de stadsdeelcommissie bestaande uit de PvdA, GroenLinks, SP en 50plus, het dagelijks bestuur recentelijk gevraagd om de mogelijkheid van ‘verplaatsing’ van het festival te onderzoeken. Deze partijen zijn namelijk van mening dat een dergelijk festival in haar huidige vorm, maar vooral omvang, niet meer past in het Mandelapark.

Zij maken zich zorgen om de “te zware” belasting voor het park en de buurt. Ook zijn ze van mening dat het huidige Kwakufestival te commercieel van opzet is. Voor wat de opstellers van de notitie betreft zou er in de toekomst nog alleen maar ruimte moeten zijn voor kleinschalige evenementen in het Mandelapark à la het vroegere Kwakoe Festival. Roy Hofwijks van 50plus windt er zelfs geen doekjes om: “we willen het park teruggeven aan de bewoners”.

De discussie over het voortbestaan van het Kwaku Summer Festival laaide eerder dit jaar op toen het duidelijk werd dat er vanaf 2022 maar liefst duizend woningen in een strook langs het park zullen worden gebouwd. De plannen zijn echter niet nieuw, maar kwamen in de koelkast terecht tijdens de periode van de bouwstop. Bewoners die nu in actie kwamen willen het park behouden voor recreatieve evenementen. Zij vrezen het einde van grote evenementen als er woningen in de directe omgeving van het park zullen verrijzen.

Afgelopen week verklaarde de voorzitter van het stadsdeelbestuur, Tanja Jadnanansing, in een tv interview dat zij niet verwacht dat het festival in de naaste toekomst zou hoeven te verkassen.

Als het gaat om zware belasting van het park te vermijden dan kan ik dat wel begrijpen. Het Mandelapark is een tijd geleden een half jaar lang gerenoveerd, hersteld en gedraineerd. En het is een gewoon stadspark, geen natuurgebied, dus in principe zou Kwaku hier mogelijk moeten zijn. Ik kan me ook voorstellen dat de groeiende commercialisering een probleem wordt. Meer eet- en drinkkramen zijn geen gezonde invulling.

Als het gaat om zware belasting van het Mandelapark dan kunnen we zeker wel stellen dat het Gaasperpark meer te lijden heeft, want daar worden nu al drie grote festivals rond de plas georganiseerd, nota bene in een natuurgebied dat bestemd is voor natuur en biodiversiteit. Als zware belasting een argument is, en dat is inderdaad iets waar rekening mee gehouden moet worden, dan is het dat zeker voor het Gaasperpark. De stadsdeelcommissie heeft daartoe al een advies ingediend, met name om de gemeente te laten onderzoeken of het niet beter is om het Gaasperpark te behouden voor natuur en lichte recreatie, want nu is het verworden tot een evenemententerrein. De festivals hebben daar grote schade aangericht.

Kwaku moet in elk geval blijven, maar dat hoeft niet telkens uit te breiden tot het gaat barsten. Men kan het festival kleinschaliger houden en behouden voor het Mandelapark, of men kan het verplaatsen naar het uitgaanscentrum in de Bijlmer. Maar de vraag is of daar nog ergens plaats voor is en/of de mogelijkheid bestaat om een grootschaliger evenement te spreiden over diverse locaties als de Arena, het Arenapark, en andere grote zalen.

© Natuurbescherming ZO 2015