Klik voor vergroting
PvdD: Schriftelijke vragen inzake versoberde natuur en vergiftigde grond in het Oosterpark
Telegraaf 31 juli 2019: "Situatie Oosterpark baart zorgen
Het Oosterpark is aangeharkt en overzichtelijk geworden na de renovatie, maar de stadsnatuur is verdwenen.
Dat het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) vorige week alarmsloeg over het verdwijnen van veel (zang)vogels en alle vleermuizen uit het Oosterpark, heeft de Partij voor de Dieren op scherp gezet.
De grote renovatie van het populaire park heeft grote schade aangericht aan de aanwezige grote fauna en flora. De biodiversiteit is achteruit gehold. De partij vraagt zich af wat de gemeente heeft bezield om de stadsnatuur zo veel schade aan te richten.
Zo zegt het IVN onder andere dat ‘het een wandel- en speelpark is geworden’. ‘Heel aangeharkt en overzichtelijk is het geworden, ideaal om er te wandelen of er een ijsje te kopen, maar de stadsnatuur is verdwenen’.
„De gemeenteraad van Amsterdam heeft eind juni nog een klimaatcrisis en ecologische crisis uitgeroepen vanuit de overweging dat klimaatverandering op onze hele planeet plant- en diersoorten met uitsterven bedreigt”, zegt raadslid Anke Bakker van de Partij voor de Dieren.
„Wat ons betreft zou het tot de minimale inzet moeten behoren om het bestaande groen te beschermen en de biodiversiteit in de parken op peil te houden.”
De partij heeft daarom het college tot de orde geroepen. Bakker wil onder andere weten of het college, net als het IVN, een afname van het aantal insecten, vleermuizen en vogels in het Oosterpark heeft geconstateerd en misschien cijfers daarover heeft.
Ook het aantal struiken en bomen is fors afgenomen in het park. Waar de begroeiing wel is behouden, is volgens het IVN ‘de grondkwaliteit achteruitgegaan’.
Bakker vraagt zich af ‘of er een vergelijk te maken valt met de situatie van voor en van na de renovatie en ze wil cijfers zien van aantallen bomen en struiken die verdwenen zijn’.
‘De partij hoopt dat er een plan is om de schade aan het Oosterpark zodanig te herstellen dat er opnieuw een rijkdom aan flora en fauna ontstaat’.”
Het is te verwachten dat er door een ‘herinrichting’ van het Gaasperpark eenzelfde situatie ontstaat. Het Gaasperpark is niet zomaar een stadspark maar een natuurgebied dat is ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit. Kennelijk hebben sommige bestuurders daar geen boodschap aan, of hebben gewoon een hekel aan natuur en fauna en flora. GGA, de beheerder, wil vooral minder onderhoudskosten. Maar vreemd genoeg zal de herinrichting veel meer geld gaan kosten dan nu het geval is, want meer recreatie betekent ook meer toezicht en handhaving. Ik ben benieuwd of de huidige ‘groene en democratische’ coalitie op deze heilloze weg verder zal gaan.