Commissie Gaasperplaspark - Nellestein :
"Update Ontwikkelingen Gaasperplas
– 1. Nog geen antwoorden op vragen aan voorzitter BC ZO
– 2. Verlening vergunningen voor evenementen Gaasperplas
– 3. Herstel park na Open Air 2016
– 4. Ontwikkelstrategie Gaasperplas, beleidsstuk gemeente Amsterdam
– 5. BBQ feesten waterspeelplaats
1. Vragen aan voorzitter BC ZO van 14 juli 2016
Op de op 14 juli gestelde vragen aan de voorzitter van de BC ZO, zie bericht hier, is nog geen antwoord ontvangen.
2. Verlening vergunningen voor evenementen in Gaasperplaspark
– Gaasper Pleasure en Guilty Pleasure.
Volgens antwoorden op vragen gesteld door BC lid Groen Links is dit ondanks verschillende namen 1 evenementen, want zelfde plek en zelfde inrichting dus zelfde veiligheidsvoorwaarden.
BC ZO heeft de termijn voor verlening van die omgevingsvergunning op de dag van begin opbouw evenement met 6 weken verlengd tot 21 september 2016! Geen mogelijkheid om die vergunning in te zien vóór het evenement, of een bezwaarschrift in te dienen. Geen kans om succesvol voorlopige voorziening bij rechtbank aan te vragen. Onbehoorlijk bestuur?
– Open Air
Zijn Open Air, 2 dagen, en Open Air camping, 3 dagen en andere locatie, nu 1 of 2 grote evenementen? Is Open Air camping, 2500 bezoekers (op drukste moment) en versterkt geluid tot 03.00 uur nu een groot (> 2000 bezoekers is groot volgens uitgangspunten nieuwe evenementenbeleid) geluidsbelastend (geen normen aangegeven) evenement? Hebben we dus al drie grote geluidsbelastende evenementen in het Gaasperplaspark? Volgens de nu nog geldende locatieprofielen mogen er drie grote evenement op de noordoever plaatsvinden, waaronder 1 dance festival. Open Air en Open Air camping zijn er al twee en bassen van Open Air camping klonken tot 03.00 luid en onmiskenbaar in delen van Liendenhof, soms weerkaatst via andere gebouwen. Dit soort vragen moet bij het opstellen van de nieuwe locatieprofielen duidelijk worden. Voorlopig lijkt BC ZO te koersen op meer, meerdaagse grote, geluidsbelastende evenementen in het Gaasperplaspark, waarbij de vraag nog open is of de noord- en zuidoostoever als apart park gezien worden. Kom inspreken en schrijf voorstellen aan BC ZO leden!
Pas rond 17 augustus 2016 hebben indieners van bezwaar tegen omgevingsvergunning Open Air 2015 een besluit op bezwaar per post ontvangen. Onbehoorlijk bestuur? Pas nu kan er beroep aangetekend worden bij de rechter, zodat deze vergunning door de rechter getoetst kan worden. Dat gaan een aantal bewoners, die zeker als belanghebbende derde ontvankelijk verklaard worden, ook doen. Voorstel aan de rechter zal zijn deze zaak toe te voegen aan het bezwaar en beroep tegen omgevingsvergunning 2016. Sommige bewoners zouden te ver weg wonen om daadwerkelijk overlast te ervaren en geen zicht hebben op het evenement.... (wel op de gevolgen, als door het park lopen!)
Waarom is een toetsing door rechter van omgevingsvergunning voor ons belangrijk?
De toetsingsgronden waaraan een omgevingsvergunning afgewogen dient te worden zijn veel uitgebreider dan bij een evenementenvergunning. Aangetoond dient te worden dat het verlenen van een ontheffing voor het bestemmingsplan geen afbreuk doet aan ruimtelijke ambitie voor het gebied, geen onomkeerbare gevolgen heeft en een tijdelijk karakter heeft (inmiddels kan dat een termijn van tien jaar zijn) en incidenteel is. Tot 2014 was in de kruimelregeling de ontheffing voor evenementen genoemd: max 3 keer per jaar gedurende max 15 dagen. Het feit dat het nu niet meer genoemd wordt kan verschillend geïnterpreteerd worden: het geldt niet meer voor evenementen, of het juist ruimer geworden, minder regels.
De Bewonersvereniging heeft samen met bewoners weer een juridisch collectief gevormd voor een procedure tegen de omgevingsvergunning Open Air 2016. We verzoeken om gevoegde behandeling met de bezwaren uit 2015.
Evenement op zaterdag 27 augustus, 1 hoofdpodium met live optredens en 3 podia met soundsystems. In evenementenvergunning toegelaten max. aantal bezoekers op drukste moment per dag: 7.500. De indruk bestaat dat deze formulering verhult dat er veel meer bezoekers zijn en/of kaartjes verkocht worden, door de aanname dat die niet allemaal tegelijk aanwezig zijn! (Open Air zou zo 25.000 kaartjes per dag/bezoekers hebben gehad, in vergunning max. 20.000 per dag op drukste moment.) Reggae Lake wil ook naar twee dagen en zelfde aantal bezoekers als Open Air groeien....
Voor zover bekend heeft de organisatie geen initiatief genomen de bewoners te informeren of met ze in gesprek te gaan dan via de, volgens de vergunningvoorwaarden te laat verspreide bewonersbrief.
De evenementenvergunning, ZK 16000276, is verleend en pas op 10 augustus 2016 verstuurd aan vergunningaanvrager.
Bezwaarschriften moeten uiterlijk 19 september 2016 per post aangekomen zijn bij:
Burgemeester van Amsterdam,
t.a.v. Directie Juridische Zaken
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Op 17 augustus, de eerste mogelijkheid voor een inzage-afspraak, blijkt uit de stukken dat het veiligheidsplan op 16 augustus moet worden goedgekeurd en wordt verzocht om wijzigingen en aanvullingen tijdig aan te leveren. Het bij de aanvraag ontbrekende mobiliteitsplan heeft als datum 8 augustus 2016! Het geluidsplan ontbreekt, zat wel bij de aanvraagstukken en maakt wel deel uit van de vergunning. Nog steeds is onduidelijk door wie dat plan is opgesteld. Inmiddels zijn in de vergunning een hele reeks voorwaarden toegevoegd betreffende geluidsmetingen en monitoring van geluid. Moet gedaan worden “door een onafhankelijk deskundige (aantoonbaar) op het gebied van akoestiek bij evenementen“. De gegevens uit de Bewonersbrief van Reggae Lake, “geluidsarchitect dhr. J Forster” lijken op het eerste gezicht niet erg in lijn met deze voorwaarden. (De aanvrager is Ivette Forster?)
Op vragen hierover, gesteld via heet e-mailadres op de website van Reggae Lake, is nog geen reactie gekomen.
In de brief staat alleen een mobiel nummer van de organisatie (de ervaring leert dat netwerken overbelast zijn tijdens evenementen) en verder het algemene nummer van de gemeente (in weekenden ook moeilijk bereikbaar).
In het mobiliteitsplan wordt het Gaasperplaspark voortdurend aangeduid als evenemententerrein en wordt gezegd dat er geen omwonenden in de buurt van het evenemententerrein zijn! (Mogelijk een ander plan gebruikt en niet goed aangepast? Of toch niet zo heel erg deskundig? Of gewoon alles vanuit het belang van het evenement?)
Er blijkt geen inzet van verkeersregelaars om te voorkomen dat fietsers en scooters via fietspaden langs de plas en door Nellestein hier weer gaan wildparkeren of buiten de in het park geplande fietsenstalling in de rest van het park.
Opbouw start vanaf 08.00 uur 22 augustus 2016, volgens de brief wordt tot 18.00 uur gewerkt. In de vergunning is geen eindtijdstip per dag aangegeven en zouden de normale bouwtijden de norm zijn.
Zorgen om Flora en Fauna. Het parkeren van 'tweewielers” is gepland op de grasvelden en heuvel langs het toegangspad van het park. Daar staan ook beschermde planten. Er wordt gesproken over fietsen, maar in de praktijk zijn het ook heel veel scooters, en het terrein, grasvelden, is daar absoluut ongeschikt voor.
In de quickscan voor de Flora- en Faunawet, die niet meer bij de vergunning zat, lijkt een groot deel overgenomen uit de rapporten van Waardenburg en De Jong voor Open Air. Het wordt nu aanzienlijk vroeger donker dan tijdens Open Air en de vleermuizen gaan veel vroeger op jacht en zullen overlast van dit evenement ondervinden. Bovendien maken tienduizenden spreeuwen gebruik van hun slaapplaats in het rietveld bij Liendenhof, een spectaculair natuurfenomeen elke avond en ochtend. Nu komen ze rond 20.00 uur aan, elke dag iets vroeger en duiken het riet in om een slaapplekje te vinden, rond 6.15 vertrekken ze weer. Natuurlijk trekken ze over een tijdje naar het zuiden, maar het zou toch wel heel armoedig en droevig zijn als dat dit jaar door Reggae Lake bepaald gaat worden. Meldingen van overtredingen van de F&F-wet graag via de website van het Ministerie van Economische zaken, dienst voor ondernemend Nederland, afd. F&F-wet.
Verder lijken er op de zeer onduidelijke kaarten weinig maatregelen genomen te zijn om de bodem, de boomwortels en de aanliggende bosplantsoenen te beschermen.
Krijgen we een herhaling van 'eerst doen dan leren'? Of wordt de ravage straks gebruikt om het park te voorzien van verkeerswegen (Open Air Highway) en gewapend gras?
De gang van zaken rond deze vergunningverlening kan alleen gezien worden als dat alles uit de kast gehaald is om dit door te laten gaan: wachten op aanvulling van stukken, tot vlak voor het evenement nog wijzigen en aanvullen van het veiligheidsplan zelfs na verlening van de vergunning! Onbehoorlijk bestuur? Vriendjes politiek? Politieke belangen?
3. Herstel park na Open Air
Nog steeds komen er schroeven te voorschijn uit het glooiende grasveld. Jongens met metaaldetectoren vinden ook nog van alles.
Het Knekelveld (Open Air Boneyard), het voorheen bloemrijke grasveld naast de bijenschuur, is bij de tweede ronde herstelwerkzaamheden weer opnieuw opengescheurd (gefreesd, het graszaad dat over de ravage verstrooid was begon op sommige plekken op te komen). Daarbij is het natte, zompige oppervlak verder kapot gereden en lag er veel gravel en ook een soort bouwafval, stukken steen, tegels, worteldoek, terwijl er hoopjes grof zand opgebracht zijn. Daarna is er nog meer grond (met worteldoek en stenen) opgebracht, is het oppervlak glad gemaakt en weer opnieuw ingezaaid met gras. De grootste stukken steen lagen aan de kant (lastig voor de machines denk ik) maar her er der nog wel stukken worteldoek. Inmiddels is het koolzaad het aan het winnen van het gras. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door een aannemer met goedgekeurde grond. Geen idee waar die vandaan komt en wie die goedgekeurd heeft. Ik had vragen gesteld aan GGA over deze herstelwerkzaamheden o.a. waar de grond vandaan kwam en het grove zand en wie opdracht gegeven heeft en wie betaalt. GGA geeft de opdracht en Open Air betaalt.
Dit is een poging om dit knekelveld te verstevigen en de draagkracht te verhogen! Niet om de bloemrijke weiden terug te krijgen, de biodiversiteit te verhogen of de natuur voorrang te geven zoals gewenst in het NNN (NatuurNetwerk Nederland) . Mogelijk wordt dit ook het bouwterrein voor de aannemer die de Open Air Highway zal gaan aanleggen als de financiering van ca. 1 miljoen euro rond is?
Grasvelden en bermen
Het herstel van de grasvelden gaat langzaam; er zijn nog heel veel plekken waar het gras nog niet teruggekomen is. Ook veel plekken waar grote hoeveelheden witbol en straatgras opkomen, soorten die in een goed grasveld niet thuis horen en verstoring van de bodem aangeven.
De plek waar het hoofdpodium van Reggae Lake gepland is nog helemaal niet hersteld en de bomen daar vlakbij zien er niet heel goed uit. Ook de doorgang naar het rosarium herstelt slecht. De bodem langs de randen van het grasveld met het ronde dakje en de kastanjebomen aan de kant van de bosjes bij het doorlopende fietspad herstellen niet goed.
Bij elke maaibeurt van de kruidenlagen langs de grasvelden komt weer afval van Open Air tevoorschijn, vermalen bekers en flesjes. De plastic confetti ligt er nog evenals de vele niet opgeruimde sigarettepeuken en filters. Soms is het gras er overheen gegroeid en zitten ze in de bodem.
Nu ook Reggea Lake op deze grasvelden plaatsvindt en er geen onderzoek gedaan wordt naar de bodemgesteldheid voorafgaand en na een evenement, wordt het straks nog lastiger om te bepalen wie welke schade heeft veroorzaakt en wie voor wat moet betalen. Ik vrees wij allemaal dus.
4. Ontwikkelstrategie Gaasperplas
In juli 2016 is de Ontwikkelstrategie Gaasperplas samengesteld door de gemeente Amsterdam.
Lees en huiver. Er zijn 6 projecten beschreven.
Nummer 1 staat: rondje Gaasperplas (Open Air Highway), heel prominent in deze strategie als project om te starten! Waarbij vooral met de atletiekclub over de route overlegd wordt.
Ook de verbetering van de entree bij metrostation Gaasperplas.
De Gemeente Amsterdam heeft voor 80.000 euro meebetaald aan het opwaarderen van de Waterspeelplaats: nieuwe speelplek, nieuwe speeltoestellen, de natuur-beleefspeelplaats is voorlopig nog wel wat summier, een paar stammen om op te klimmen. Er zijn twee bloemperkjes aangelegd en de verharding is gedeeltelijk aangepakt. Het pad in de Populierenlaan nog niet. Gebouwtjes zijn geverfd.
Het stadsstrand komt dichter bij de metro, dus bij Nellestein, staat er ook weer in, want de Gaasperplas heeft uitstekend zwemwater en past in de ambitie om mensen meer te laten bewegen. Wie wil weten waarvoor de stranden vooral gebruikt worden kan op mooie zomeravonden kijken bij de zuidoostoever van de plas!
Natuur en natuurbeleving
De woorden komen regelmatig voor in tekst, maar bij de projecten is maar heel weinig terug te vinden over natuurbeleving en rust. (Behalve kaalslag voor zichtlijnen voor langsrazende fietsers die helemaal niet naar de plas kijken.)
Let op: het programma groen en blauw (pg 4 en 5) is vastgesteld in 2010. Toen beweerde portefeuillehouder van ZO nog glashard dat de EHS alleen een heel kleine strook langs de Gaasp was! Terug te zien is dat in die plannen. Ook toen maakte het hele park rond de plas deel uit van de EHS (nu NNN).
De waterkwaliteit van de Plas wordt genoemd en in een moeite door op pg 11, dat er veilig kan worden gezwommen en gedoken. N.B. de plas is zo diep dat grote verschillen in watertemperatuur ook voor geoefende zwemmers fataal kunnen zijn. De verschillen in diepte zijn abrupt en onverwacht, waardoor slechte zwemmers snel in problemen komen. Alleen in het stukje bij Ballorig en de watersportverenigingen is veilig zwemwater.
Ambities, Evenementen
Bij de ambitie komt de 'metropolitane plek' ? en een 'stedelijke functie' ? weer terug die in het park dicht bij de metro toegevoegd zouden moeten worden.
Het gebruik rond de metrohalte moet intensiever worden....? Zwemstrand dichtbij de metro? Weg rust voor Kop van Liendenhof blokken? Weg slaapplek in het riet voor tienduizenden spreeuwen, die hier met fantastische vliegshows als zwermen verzamelen in augustus en soms tot ver in de herfst blijven?
Voor weer een hangplek voor feestvierders, die niet zover willen lopen? Bewegen moest toch gestimuleerd worden?
Lees vooral: Beheer, Evenementen pg16 en 17!
Ook ongerust over deze ontwikkelingen? Volg de agenda's van de BC en de raadscommissie ID (Infrastructuur en duurzaamheid) en ga inspreken of zoek contact met raadsleden.
Ga naar bijeenkomsten over gebiedsontwikkeling/planning/agenda. Verzin alternatieven.
We hebben weer een nieuwe gebiedscoördinator: Guno Nimmermeer.
5. BBQ feesten
Inmiddels heeft GGA toch naast de standaard roze containers (waar 1 blikje tegelijk door de klep past) ook rolcontainers en ascontainers voor hete BBQ brandstofresten geplaatst bij de waterspeelplaats en de zuidoostoever. Helaas liggen er vaak nog resten kolen bij de bomen, in de bosjes en op het grasveld en ander afval in die bakken. De hoeveelheid afval na een warme, droge dag en avond is niet afgenomen. Er worden af en toe stevige grijze afsluitbare vuilniszakken uitgedeeld, door toezichthouders en schoonmakers, maar vaak staan die gevulde zakken wel naast de containers, maar toch open, zodat het afval door dieren over het hele grasveld verspreid wordt. Het aantal grote BBQ-feesten die geen melding doen (verplicht voor 50-100 personen) of een vergunning aanvragen (verplicht voor >100 personen, gratis voor familiefeestjes) en die geluidsoverlast en/of zwerfafval veroorzaken is niet merkbaar afgenomen. Het wildplassen/poepen blijft zeker op de heuvel plek een probleem.
Vaak worden grote geluidsinstallaties gebruikt, te grote partytenten geplaatst, te lage BBQ's gebruikt (weggooi exemplaren die te dicht op de grond staan en brandplekken veroorzaken op de bodem), generatoren die zonder lekbak op de grond staan, springkussens etc. zonder dat daar een vergunning voor verleend is. Naast het fenomeen 'elk weekend verjaardagsfeestje' met >100 personen zijn er ook regelmatig BBQ's met live muziek optredens voor >100 personen en veel sterke drank die door niemand georganiseerd worden, want dan moet je een vergunning aanvragen en dat kost geld.
Gebruik van plastic confetti op grasvelden; dat krijgt de schoonmaker er niet meer uit. Versieringen worden in bomen gehangen en blijven hangen. Veel resten van ballonnen, heel veel doppen, peuken, ook hele BBQ's, (kapot) tuinmeubilair, half verbrand afvalhout en soms delen van parkmeubilair.
Een belangrijk deel van de beheerkosten wordt zo besteed aan schoonmaken en afvoeren van grote bergen BBQ feestafval. Terwijl GGA verder moet bezuinigen op kosten voor beheer en onderhoud van het gebied.
Natuurlijk zijn er ook organisaties die wel een vergunning aanvragen en wel hun rotzooi en afval verzamelen en opruimen, maar dan nog zijn er vaak grote zakken afval die afgevoerd moeten worden.
Voor een illegaal BBQ-feest met veel geluidsoverlast in de hoge Dijk, zijn wel boetes opgelegd door de toezichthouders en verplicht bankjes verven.”