Het grote speelveld midden in het Gaasperpark staat nu helemaal vol met tenten en containers. Veel ruimte voor bezoekers lijkt er niet te zijn. Het is druk in het park met recreanten, velen fietsen gewoon de ingangspoort van het festivalterrein binnen, waarna ze even verder aangemaand worden om terug te keren.
Boven bezoekersingang,
beneden crew/artiesteningang
De poortwachter vertelde me dat er morgen een omgevingsvergunning zou zijn. Mañana. Eerst zien, dan geloven. Hij was ook erg enthousiast over hun toekomstperspectieven, ze zouden van plan zijn om de komende 20, zegge en schrijve twintig jaar van het terrein gebruik te maken. Nou, zelfs de nieuwe omgevingsvergunning staat dit niet toe. Meer dan 10 jaar is niet mogelijk. Dat is al een grote aantasting van de natuurwaarden in het park. Het is ongelooflijk hoe arrogant die gasten worden. Het evenementenbeleid ligt nog niet eens vast, en ze gaan er al van uit dat ze het terrein in bezit hebben. Elk festival zijn eigen terrein. Dus alle festivalorganisatoren scharrelen heel Amsterdam rond voor een groen plekje. Het lijkt net een vrijmarkt. Wie het eerste komt en het terrein afzet mag er staan. Zeg maar dag met je handje tegen recreatie, want daar zijn parken tegenwoordig blijkbaar niet meer voor bedoeld.
Inmiddels is vandaag, 26 augustus 2016, de dag voor het evenement, een ontvankelijke aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen. Er zijn twee verzoeken tot handhaving van het bestemmingsplan ingediend door onder andere Flora te Riet en de Stichting Natuurbescherming ZO. Het besluit schijnt vandaag te zijn opgesteld. Het was Reggae Lake zelf die niet op tijd een omgevingsvergunning had aangevraagd. Geen wonder dat mevr. Forster nogal sip keek toen ik haar een paar dagen geleden vroeg of zij al een omgevingsvergunning had. De afdeling Handhaving was zeer moeilijk bereikbaar, maar het is Flora te Riet toch gelukt.
Tijdens de op- en afbouw van een evenement houdt de afdeling Vergunningen, de vergunningverlener, toezicht op de in de vergunning gestelde voorwaarden. Dit geldt ook voor bouwactiviteiten, oprichting en afbraak van gebouwen. Pas als het in gebruik komt is handhaving erbij betrokken. In de vergunning is opgenomen dat er een schouw met de betrokken diensten gehouden wordt vóór het evenement en dat aanwijzingen die daar gegeven worden opgevolgd moeten worden. Let op, dit gaat met name over openbare orde en veiligheid (APV, bouwveiligheidsvoorschriften). Dat zware objecten op de boomwortelstelsels geplaatst zijn, dat er overal heel veel auto's in het park op het terrein geparkeerd staan, etc. valt niet binnen het kader van de APV die de afdeling vergunning zegt te moeten aanhouden. (Ik vrees dat dat het enige toezicht is dat uitgeoefend wordt en dat de medewerkers van de afdeling vergunningen die toezicht houden meestal niet na 20.00 uur werken...) Voor de afbouw is er alleen een terreinschouw voor het huurcontract met GGA! Daar ontbreekt het toezicht van de afdeling Vergunning waarschijnlijk helemaal.
Tijdens het evenement houdt de afdeling Handhaving toezicht op de vergunningsvoorwaarden, zoals o.a. geluid, horeca, afval etc. Er lopen zaterdag weer een paar geluidshandhavers van de gemeente rond. Via tel.nr. 14020 kunnen verzoeken om meting en klachten doorgezet worden naar die handhavers. In de voorwaarden is het verboden flyers, reclameplakkaten etc uit te delen of op te hangen... Daar is nog nooit op gehandhaafd.
Dus tot zaterdag 23.00 uur is het de afd. Handhaving die toezicht houdt. (Misschien nog net ietsje langer?) Daarna moet de afdeling Vergunningen weer toezicht houden op de vergunningvoorwaarden! Dus geen werkzaamheden buiten de vastgestelde werktijden, (er is geen ontheffing voor uitzonderlijk werktijden verleend, in de aanvraag is zelfs sprake van eindtijden om 18.00 uur!), geen felle lichten op het terrein en heen en weer gerij, geen felle verlichting op bomen en struiken op het terrein en in de omgeving. Of gaat de afdeling vergunningen dan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland inschakelen die moet toezien op de f&f-wet en mitigerende maatregelen? Of denkt de afdeling vergunningen dat de boa's van GGA toezicht houden omdat het in hun beheersgebied ligt? Of de politie?
Na 6 jaar duidelijke afspraken maken zal het wel duidelijk zijn.
Er staat een raar bord dat fietsers de tegengestelde kant opstuurt van het festival. De borden die er nu staan zijn absoluut onvoldoende. Op de kop van Liendenhof waar de doorgaande fietspaden het park ingaan, een route die door hekken is afgezet voor het evenement, staat bij de omleidingsroute, die nergens staat genoemd, een bord "Fietsverkeer gestremd" zo opgesteld dat ook de omleidingsroute gestremd lijkt.
Het in de bewonersbrief genoemde 06-83191629 nummer om overlast door te geven is een voicemail, zelfs tijdens werkuren! Men is dus absoluut niet bereikbaar voor welke meldingen dan ook. Het gemeentelijk 14020 nummer kan ik u ook niet aanraden. Als u geluk heeft komt u er door en kunt u een klacht doorgeven aan iemand die hopelijk niet al te overspannen is. Klachten kunt u ook doormailen aan info@reggaelake.nl,
of info@529mediaproductions.com, of ivetteforster@hotmail.com, of
vincentsoekra@gmail.com. Maar verwacht geen (snel) antwoord. En ook de politie zou paraat moeten staan om uw klachten op te nemen en door te geven. Maar ook dat zal lastig worden.
Er wordt tot laat in de avond doorgewerkt met veel overlastgevende bouwgeluiden en veel transportbewegingen door het hele park. Bovendien is de zeer felle verlichting die daarbij gebruikt wordt tot laat in de avond, en ook uren na zonsondergang brandt, zodanig gericht dat grote delen van de bomen en struiken, ook buiten het evenemententerrein voortdurend in het felle licht staan.
Aardig dat op de afgelopen zeer warme dagen het naaktrecreatie-eiland nog wel voor recreanten beschikbaar was, jammer dat op de kaarten aangegeven staat dat het de hele op- en afbouwperiode afgesloten is, zodat maar heel weinig mensen dat ontdekt hebben. Het rosarium wordt niet gebruikt maar is wel afgesloten.
Update 16:30: ik krijg zojuist (net als mevr. Flora te Riet) per e-mail een kopie toegezonden van een besluit tot afwijzing van onze handhavingsverzoeken van de afdeling Handhaving van Zuidoost. Ambtelijke prietpraat. Feit is dat men verplicht was om een omgevingsvergunning aan te vragen en te verlenen. Dat is nu gebeurd; tenminste, dat gaat nu gebeuren. “Door de afdeling Vergunning is bevestigd dat de hiervoor genoemde aanvraag omgevingsvergunning op 26 augustus 2016 ontvankelijk is verklaard en als gevolg daarvan de aanvraag in behandeling is genomen. Aangegeven is dat - op grond van de ingediende stukken - er geen beletsel is om de omgevingsvergunning middels een zogeheten “kruimelprocedure” te kunnen vergunnen.”
De juridische toetsing van ‘kruimelvergunningen’ - alsof het om een bagatel gaat - is jarenlang door het stadsdeelbestuur tegengehouden. Dus zo kruimelig zijn ze niet. Ze liggen als stenen op hun maag.