Liever minder festivals

GGA

Parool: "Liever bijbetalen voor groen Amstelland, dan meer festivals

Het groengebied Amstelland moet de jaarlijkse tekorten van acht ton op de begroting in de eerste plaats aanzuiveren door een verhoging van de bijdragen van de vier aangesloten gemeenten (Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Ouder-Amstel) en de provincie Noord-Holland.

Dat heeft het algemeen bestuur van Amstelland besloten. De ­mogelijkheid wordt opengehouden om ook extra inkomsten te genereren uit meer evenementen in de recreatiegebieden rond de Gaasperplas en de Oudekerkerplas, maar daar zal de gemeenteraad van Amsterdam waarschijnlijk een stokje voor steken.

Een meerderheid van de raad van Amsterdam schaarde zich eerder deze week achter een motie van GroenLinks om de financiële zorgen van het groengebied niet op te lossen met het organiseren van meer evenementen.

Verhoging van de bijdragen

Het groengebied biedt plek aan festivals als Buiten Westen en Reggae Lake. Het bestuur wilde die festivals laten groeien en er nog minimaal twee festivals aan toevoegen.

Gemeenteraadslid Jasper Groen van GroenLinks zei eerder deze week al dat een slecht plan te vinden. "Ik denk niet dat je parken moet onderhouden door er evenementen te organiseren. Ofwel de gemeenten moeten meer bijleggen, of er moet bezuinigd worden op het beheer. Dat gat van vier ton kan ook op andere manieren worden gedekt."

De raad ziet liever een verhoging van de bijdragen van de aangesloten gemeenten.
Het groengebied komt jaarlijks acht ton tekort. Het dagelijks bestuur stelt voor de helft ervan voor rekening van de gemeenten te laten komen, maar Amsterdam en Diemen zien dat percentage liever nog wat groeien. De besturen van Amstelveen en Ouder-Amstel willen zich daar nog op beraden.

Parool verslaggever Patrick Meershoek was gisteren aanwezig op de vergadering van Groengebied Amstelland, waar ook is ingesproken door bewoners van stadsdeel Zuidoost, waaronder ikzelf voor de Stichting. Voor het eerst was ook gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland aanwezig. Hij is verantwoordelijk voor het NNN, NatuurNetwerk Nederland en zal er moeten op toezien dat er geen omomkeerbare schade aan het park wordt toegebracht. Er is in zes Amsterdamse parken al geconstateerd dat er sprake is van verdichting van de bodem, waardoor de weiden na regen dagenlang drassig blijven en het bodemleven zeer beperkt is. Zie de commissievergadering I&D van 12 april 2017, agendapunt 21. Daar vindt u ook het rapport over het Gaasperpark. Het onderzoek is gedaan bij de waterspeelplaats, maar het is duidelijk dat als daar al verdichting waargenomen is, die verdichting nog veel erger zal zijn in de weiden waar  Amsterdam Open Air al jaren houset of house houdt.

Opvallend afwezig tijdens de vergadering van GGA waren raadslid mevr. Bosman en bc-lid van Zuidoost dhr. Bottse. Deze laatste had ons tijdens de vorige vergadering het aanbod gedaan om eens bij hem op de thee te komen. Ik heb nog steeds geen uitnodiging gehad. De gedeputeerde, dhr. Tekin, zei in een nagesprekje dat hij geen onderscheid zou maken tussen kleine en grote evenementen. Maar het is duidelijk dat grote festivals veel meer schade aan parken toebrengen dan kleine. Dus hij zal wel degelijk een onderscheid moeten maken. Het probleem momenteel is dat er geen grenzen gesteld zijn aan het aantal bezoekers van festivals. Dat leidt onherroepelijk tot onomkeerbare schade aan de natuur en de biodiversiteit, zeker als het Gaasperpark feitelijk toch een evenemententerrein wordt. We hopen dat de rechtspraak daar binnenkort grenzen aan stelt en de omgevingsvergunningen voor evenementen met meer dan 2000 bezoekers nietig verklaart.

Ondanks zes jaar Amsterdam Open Air en een paar andere festivals krijgt GGA nog steeds niet genoeg geld binnen om alle kosten te dekken. Dat is dus een hopeloos en niet duurzaam streven. Dat geeft al aan dat bijvoorbeeld het Gaasperpark druk in gebruik zou moeten zijn als evenemententerrein van de lente tot de herfst. Dat is niet vol te houden zonder onomkeerbare schade aan het park. Gesteld kan worden dat de schade aan het Gaasperpark nu al onomkeerbaar is, en enkel met heel veel geld te herstellen zou zijn, geld dat er duidelijk niet is. De geplande werkzaamheden voor de Open Air Highway geven al aan dat GGA de onomkeerbaarheid van de schade met nieuwe infrastructuur wil vastleggen. Festivals leveren enkel veel geld op voor de organisatoren, die bovendien vaak ook buitenlandse multinationals zijn, maar zeker niet voor onze maatschappij. Voor ons de lasten, voor de organisatoren de winsten.

© Natuurbescherming ZO 2015