GGA wil nog meer festivals

Volgens Gerben Houtkamp van GGA, kan het Gaasperpark meer evenementen aan. Onzin natuurlijk. GGA is intussen verworden tot een evenementenbedrijf dat volgens dhr. Houtkamp niets meer met ecologisch beheer te maken heeft. Vreemd toch dat GGA zo weinig opbrengsten uit evenementen binnenkrijgt. Is het dan niet aan te raden om Amsterdam Open Air meer te laten betalen als je een tekort op je balans hebt? Het bestuur van GGA steekt miljoenen in infrastructuur voor evenementen en sluit dus elk jaar af met een tekort. Zo’n bedrijf gaat normaal gesproken failliet, ware het niet dat de gemeente Amsterdam telkens op moet draven met miljoenen om de tekorten te dekken. Het Gaasperpark is een natuurgebied, geen evenemententerrein.

Een ander voorbeeld van verdwazing is het Oosterpark. Het project ‘verdubbeling Oosterpark’, dat in feite enkel een uitbreiding is van het park met een groter hotelgedeelte, heeft 22 miljoen gekost. Maar de bomen in het park hebben het nog steeds moeilijk. Ze sterven af omdat de bodem nog steeds te drassig is. Zo wordt geld over de balk gegooid onder het mom van ‘meer geld voor groen’, terwijl er bomen gekapt moeten worden omdat ze afsterven. In het Gaasperpark wil men een Open Air Highway waarvoor ook bomen, gezonde bomen, gekapt moeten worden, en dat enkel en alleen om meer festivals te faciliteren.

Groengebied Amstelland is een recreatieschap dat deel uitmaakt van Recreatie Noord-Holland NV. Jawel, een NV, maar eentje die niet catert voor de gemeenschap, niet gericht is op het verdienen van geld voor het groenbeheer, maar eigenlijk uitsluitend voor de festivalindustrie. Het doel van de NV is het vergroten van de winsten van festivalorganisatoren. Daarvoor worden miljoenen aan belastinggeld uitgetrokken voor infrastructuur. Dat is toch een vreemde constructie. De NV is in handen van de overheid, maar het geld vloeit naar het bedrijfsleven. De NV is een stroman van de evenementenindustrie. Je zou dat een criminele constructie kunnen noemen. Want het onttrekt geld aan de gemeenschap om de winsten van festivalorganisatoren te maximaliseren.

AT5: “Beheer wil meer festivals Gaasperplas

Maar daar denkt Jasper Groen, gemeenteraadslid GroenLinks, heel anders over. Hij vreest voor grote schade aan het park vanwege de kwetsbare bodem. 'Ik vind dat je parken niet moet onderhouden met evenementen. Als het park het uiteindelijk niet meer aan kan moet de gemeente nog meer betalen, of bezuinigen op beheer, dus andere oplossingen zijn nodig.’"

© Natuurbescherming ZO 2015