Natuur en biodiversiteit

PBL: "Het verlies van biodiversiteit in Europa is een belangrijk en hardnekkig probleem. Het vóórkomen van veel soorten zal naar verwachting verder dalen tussen nu en 2050. Het Europese beleid kan effectiever worden als het meer inspeelt op de verschillende perspectieven van mensen op natuur. De betrokkenheid van burgers en bedrijven kan daardoor toenemen. Dit vraagt om een meervoudige beleidsvisie. Dit is de belangrijkste conclusie uit het rapport ‘European nature in the plural – Finding common ground for a next policy agenda’, dat het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) vandaag, in samenwerking met Wageningen University & Research, uitbrengt.”

shots 2713

Het verlies van biodiversiteit heeft ook te maken met het uitgebreid en toenemend misbruik van natuurgebieden voor evenementen. Als ik denk aan de mud run rond de Gaasperplas in 2014 dan krijg ik bijna tranen in mijn ogen als ik denk aan de massale vernietiging van de habitats van libellen rond de plas. Ook de stilte aan de rand van de stad heeft te lijden onder de festivals. Behoud en verbetering van natuur en groen is een nationaal belang, en heeft gunstige effecten op de volksgezondheid, de economie en het milieu.

StichtingGroeneHart: "Esther van den Bor – Stilte is een ondergeschoven kindje in ons drukke landje. Maar wel belangrijk voor een duurzame, gezonde wereld. Wetenschappers stellen dat zonder maatregelen herrie binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste invloed op de volksgezondheid in Nederland is.

Voor Stichting Groene Hart aanleiding om deze kernkwaliteit van het Groene Hart onder de aandacht te brengen. Eind april start een expositie over stilte een rondreis door het Groene Hart. Zet uw oren open en kom luisteren wanneer de expositie bij u in de buurt komt.
‘Een stiltegebied krijgt pas betekenis als de stilte echt kan worden beleefd’. In het Groene Hart hebben we 18 stiltegebied. Ga wandelen of (elektrisch) bootje varen. Het beleven van stilte en rust is de moeite waard en doet ons goed.

Geluidskaart van Amsterdam

En dan is er nog de klimaatverandering waarin natuur en groen een grote rol spelen. Als het gaat om tegengaan van wateroverlast dan zijn bomen in de woonwijken van cruciaal belang.

GroeneHartMedia: “Schultz pleit voor 200 miljoen extra voor klimaatadaptatie

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vindt dat haar opvolger 200 miljoen euro per jaar extra zou moeten uittrekken om toekomstige wateroverlast als gevolg van klimaatverandering tegen te gaan.

Aan de lat

De minister kwam met haar pleidooi voor een nieuwe fonds binnen het Deltaprogramma tegemoet aan de wens van waterschappen, provincies en gemeenten. Deze staan momenteel aan de lat voor de kosten om (lokale) overlast op te vangen. Schultz hield haar pleidooi voor het extra geld maandag in Den Haag tijdens de zogenoemde Waterschapsdag zoals die jaarlijks wordt georganiseerd door de Unie van Waterschappen. Het thema van dit jaar was klimaatadaptatie binnen het waterbeheer: hoe moet Nederland zich voorbereiden op het steeds extremer wordende weer, waarin steeds heviger regenval en langere periodes van droogte elkaar afwisselen.

Schade terugdringen

Lokale overheden zijn al jaren bezig om niet alleen de kans op wateroverlast te beperken, maar ook om de schade ervan terug te dringen. Steden en buitengebied worden zo ingericht dat het water tijdens hoosbuien sneller wordt afgevoerd of tijdelijk wordt opgevangen op bijvoorbeeld verdiept aangelegde pleinen.”

shots 2424

Amsterdam: “Plannen natuurverbinding

Dit jaar start de uitvoering van project de Natuurzoom, een verbinding tussen natuurgebieden. De Natuurzoom is onderdeel van de Natuurboog. De plannen moeten obstakels voor dieren en planten wegnemen. Het ontwerp bestaat onder andere uit natuurvriendelijke oevers, faunatunnels, poelen en moerasvegetatie.

De Bijlmerweide, De Diemen, Diemerbos, Gaasperplas, Gaasperzoom, De Hoge Dijk en Ouderkerkerplas zijn de belangrijkste natuurgebieden waarlangs de verbinding gaat. Dit zijn vochtige tot natte bosgebieden met veel open water, rietvelden en open ruimtes in de vorm van restanten origineel veenweidegebied. De maatregelen zijn gericht op dieren en planten die voorkomen in dit soort gebieden, waaronder de ringslang.

Op 28 en 29 maart wordt er een toelichting gegeven op het ontwerp en kunt u kaarten en ontwerptekeningen inzien.
Voor bewoners rond de Bijlmerweide
Wanneer: dinsdag 28 maart, 18.00 – 21.00 uur
Waar: CEC, Bijlmerdreef 1289

Voor bewoners (rond) Reigersbos
Wanneer: woensdag 29 maart, 18.00 uur en 21:00 uur
Waar: Openbare Bibliotheek Reigersbos, Rossumplein 1

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sebastiaan Weijer, s.weijer@amsterdam.nl of 06-83245725

Teken aan de wand: het gaat niet goed met de weidevogels!

CompendiumVoorDeLeefomgeving:
"Trend van boerenlandvogels, 1990-2015

Door veranderingen in de landbouw zijn veel broedvogels van het agrarische gebied in Nederland achteruitgegaan. Deze ontwikkeling doet zich in de hele EU voor.

1479 002g clo 08 nl

Bron: NEM (Sovon, CBS) mrt 2017

Ontwikkeling in Nederland

De broedvogels die kenmerkend zijn voor het agrarische gebied gaan in Nederland achteruit. Sinds 1990 is de "boerenlandvogel indicator" met ongeveer 30% gedaald. Een historische reconstructie van populaties van boerenlandvogels laat zien dat de achteruitgang sinds 1960 zelfs meer dan de helft bedraagt.
Ook veel algemenere soorten als grutto, kievit en scholekster verliezen flink terrein.

Oorzaken achteruitgang Nederland

De achteruitgang van de boerenlandvogels komt vooral door het intensieve gebruik en beheer van bouw- en grasland. In de tweede helft van de vorige eeuw heeft een ingrijpende herinrichting van het agrarisch landschap plaatsgevonden: schaalvergroting werd gerealiseerd via ruilverkavelingen, slootlengte werd enorm teruggebracht en het waterpeil werd verlaagd door nieuwe drainagetechnieken. Veranderingen in gewaskeuze, bestrijdingsmiddelengebruik en mechanisering hebben geleid tot veranderingen in de voedselsituatie, nestgelegenheid en kuikenoverleving en tot het verdwijnen van kleine landschapselementen als houtwallen en overhoekjes. Ook is broedgebied verloren gegaan door uitbreiding van steden en infrastructuur.Sinds 1970 is het oppervlak blijvend grasland met ongeveer 30% afgenomen. Afhankelijk van de biotoop-, gedrags- en voedselkeuze van de vogels heeft dit voornamelijk negatieve gevolgen gehad. Intensief maaibeheer heeft geleid tot verliezen van nesten en opgroeiende kuikens: de combinatie van weinig dekking, betere toegankelijkheid voor predatoren en slechte opgroeicondities maken dat veel weidevogelkuikens het niet redden.

shots 3381

Vandaag gefotografeerd, tortelduifjes in mijn berk.

Sovon: "Vogels kijken dichtbij huis maakt mensen gelukkig

Vrijwilligers van Sovon wisten dit natuurlijk allang, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond: hoe meer vogels mensen in hun wijk zien, hoe meer ontspannen ze zich voelen.

Mensen die in wijken wonen met veel vogels, struiken en bomen hebben minder last van depressieve gevoelens, angst en stress dan inwoners van minder groene buurten. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse en Australische wetenschappers dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Bioscience.

© Natuurbescherming ZO 2015