Natuur en recreatie horen bij elkaar. Maar beide lijken in een crisis terecht te zijn gekomen. Eerst was er de bankencrisis, veroorzaakt door onverantwoordelijk beleid, deregulering en privatisering. Dat had gevolgen voor de maatschappij die de schulden van de banksters moest dragen. Bezuinigingen werden doorgevoerd in alle geledingen van ons dagelijks leven. Normaal gesproken hadden de banksters op moeten draaien voor hun eigen foute speculatiedrift, maar we leven nog steeds in een neoliberale tijd waarin enkel de balansen van banken als welvaart gelden. De nieuwe melkkoe is de natuur geworden. Recreatiebedrijven stegen als paddestoelen uit de grond. De hype was geboren: 'behoud door ontwikkeling'. Geld verdienen voor natuurbeheer door exploitatie, verkoop en andere verkapte privatiseringen, onder andere ten gunste van de festivalindustrie. Behoud door ontwikkeling blijkt nu een mythe te zijn. Feitelijk wist men dat al van begin af aan. Net als in de gezondheidszorg ging het om het privatiseren van de zorg en dat gaat in de eerste plaats om het stimuleren van bedrijven in de gezondheidssector zodat de overheid daar vanaf is en de winsten naar de bedrijven gaan. De zorg werd duurder. Foutje? Nee, opzet.
Ook wat onze natuurgebieden betreft is het nooit de bedoeling geweest dat het natuurbeheer bekostigd wordt uit verhuur van natuurgebieden. Dat levert niets op voor de gemeenschap, wel miljoenen voor de festivalorganisatoren. En als de bubbel barst en de winsten wat achterblijven dan ligt de schuld bij de babyboomers natuurlijk. Onzin! Het probleem is gecreëerd door de overheid zelf. Als je iets in stand wil houden moet je daar geld in stoppen. Dat geldt voor de gezondheidszorg en ook voor de natuur. De natuur moet behouden blijven zonder exploitatie. De overheid moet die waarden die essentieel zijn voor een gezonde en duurzame maatschappij in eigen beheer houden en betalen met belastinggeld. De huidige tendens is juist het tegenovergestelde: geld pompen in banken en ondernemingen die misbruik hebben gemaakt van hun macht en steeds meer gesubsidieerd moeten worden met belastinggeld. Dat is de omgekeerde wereld. Ook de festivalindustrie wordt zwaar gesubsidieerd met gelden uit de Agenda Groen en andere overheidsfondsen. De festivalorganisatoren zwemmen in het geld, de maatschappij draagt de lasten. Recreatie wordt vervangen door festivalisering.
JongRecron: "Twee voor twaalf in de recreatiesector
In de markt begint het langzaam tot iedereen door te dringen dat de huidige recreatiebedrijven voor 65% in handen is van de even populair gezegde babyboomers, Mensen tussen de nu 55 en 70 jaar.
Grote stukken landbouwgrond zijn omgetoverd tot recreatieparken en is er altijd goed in geïnvesteerd. Door hard te werken en te pionieren en als gevolg van de economische groei is dit altijd gelukt van veelal eigen vermogen. Zo werd de exploitatie immer beter en de bedrijven steeds meer waard. Bij vele bedrijven groeiden de bomen tot aan de hemel en het zag er voor deze generatie rooskleurig uit. Tot dat het 2007 werd.
Er diende zich een vastgoedcrisis aan. En de zeepbel knapte.
Deze crisis bleef ook niet onopgemerkt in de recreatiebranche. De eerdergenoemde ondernemers waren eigenlijk van plan om de afgelopen jaren hun harde werk te verzilveren. Ze kwamen op een leeftijd dat ze een stapje terug wilden doen, na het jarenlang runnen van een florissant bedrijf met een gezonde exploitatie. Echter, geen kopers!”
Quotenet: “Wel de lusten, niet de lasten!
Wouter Taveccio, Rocco Veenboer, Jan Lok en Bas Meijer kochten vandaag op Schiphol 15% van de aandelen terug in de dance-organisaties die ze in 2012 en 2013 hadden verkocht aan de Amerikaan Robert Sillerman. Daaronder ID&T en Awakenings.
Wouter Taveccio is oprichter van harddance-feestenorganisator Q-dance, dat al voor de overname door Sillerman was gefuseerd met ID&T. Jan Lok is oprichter van B2S, bekend van hardstylefeesten en -festivals als Decibel Outdoor. Al voor de overname was dit voor 50% in handen van ID&T. Rocco Veenboer is van Monumental, organisator van de technofeesten geheten Awakenings. Bas Meijer werkte jarenlang voor ID&T. De laatste neemt een belang van 15% in de concepten Mysteryland en Welcome to the Future, dus niet in heel ID&T. De andere drie nemen 15% in de door hun opgerichtte onderdelen.
Daarnaast krijgen ze een levenslange royalty-afdracht voor de concepten.
Nadat Sillermans dancebedrijf SFX in geldnood raakte, had dit viertal het plan om de Nederlandse onderdelen terug te kopen.
[Er] … werd wel overeen gekomen dat ze een deelneming konden kopen tot 15%. Ook Veenboer wil niet spreken van een troostprijs, emailt hij. 'Dat klopt niet! We hebben juist alle lusten zonder lasten. We zijn nu in Barcelona feest aan het vieren!’"
SFX is intussen LiveStyle geworden. De overheid gaat nog steeds door met het zwaar subsidiëren van infrastructuur en nieuwe ontwikkelingen voor meer evenementen. De overheid ziet overal verdienmodellen. Maar niet voor de maatschappij, wel voor grote multinationals die met de winsten gaan lopen en vanzelfsprekend nauwelijks belastingen betalen.
Parool: "De Afas Live, de Ziggo Dome en de Amsterdam Arena in Zuidoost krijgen er een klein broertje bij met een capaciteit van 1500 mensen, vergelijkbaar met Paradiso en de Melkweg.
De nieuwe muziekzaal maakt onderdeel uit van de plannen voor het nog lege kavel naast de Afas Live. Het gebied van 2,5 hectare krijgt vier bouwblokken met 700 woningen, kantoren, een hotel en een theater.
De gemeente spreekt in de plannen van een Urban Interactive District, waarin de combinatie van wonen, werken en uitgaan centraal staat. In het gebied komen ook bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van virtual reality.”
De overheid lijkt meer geïnteresseerd in een virtual reality dan in de werkelijkheid. Het draait allemaal om amusement. Of dat een duurzame toekomst kan garanderen is zeer de vraag. Wij amuseren ons letterlijk kapot (de 5 d’s: decibels, dance, drank, drugs, en een doppie), of tenminste tot we er doof van worden. De natuur als nieuwe melkkoe.
Parool: "Met meer festivals, meer horeca en een hogere bijdrage van Amsterdam en de andere aangesloten gemeenten wil het bestuur van groengebied Amstelland het jaarlijks tekort van 800.000 euro wegwerken.
Dat schrijft het bestuur in een voorstel dat volgende week in het algemeen bestuur wordt besproken. Het groengebied Amstelland zorgt voor het beheer van het natuur- en recreatiegebied rond de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en de Hoge Dijk.
Dat beheer kost veel meer geld dan het groengebied in kas heeft. Het verschil van acht ton per jaar moet voor de helft worden weggewerkt door de jaarlijkse bijdrage van de provincie Noord-Holland en gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel te verhogen.
Buiten Westen en Reggae Lake
Amsterdam betaalt nu 1,3 miljoen euro mee aan het beheer. Dat wordt in de nieuwe situatie 1,5 miljoen. Samen leggen de vijf partners straks vier ton extra op tafel, waardoor hun jaarlijkse bijdrage uitkomt op 3,1 miljoen euro.
De rest van het tekort moet worden gedekt door de inkomsten van het groengebied te vergroten. Het bestuur wil daarvoor de reeds bestaande festivals Buiten Westen en Reggae Lake laten doorgroeien, en er nog minimaal een of twee nieuwe festivals aan toevoegen.
Ook moet er meer ruimte komen voor horeca in het gebied. Daarbij wordt gedacht aan de westoever van de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en de Abcouderstraatweg. Voor de laatste locatie heeft inmiddels de uitbater van een brasserie met kleinschalig congrescentrum belangstelling getoond."
Na jaren festivalisering en misbruik van het Gaasperpark is nog steeds niet genoeg geld verdiend door GGA om het groenbeheer te betalen. Als dat geen bewijs is van het mislukken van het beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ dan weet ik het niet meer. Dit beleid is niet houdbaar en niet duurzaam. In plaats van miljoenen te investeren in infrastructuur die enkel ten goede komt aan festivalorganisatoren (die in Barcelona gaan feesten), kan dat geld beter geïnvesteerd worden in natuurbeheer. Nu zoekt de overheid het in een vergaande privatisering en verkoop van natuurgebieden.
Parool: "Onbewoonde eilandjes in de Vinkeveense Plassen te koop
Vrijwel alle langwerpige, smalle eilandjes in de Vinkeveense Plassen worden privébezit. De laatste openbare legakkers, waar vroeger het uitgestoken veen op te drogen werd gelegd, worden op 18 april geveild.
Het gaat om 44 legakkers, zo heeft het Recreatieschap Vinkeveense Plassen bekendgemaakt. Slechts een paar eilanden blijven in het bezit van het samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam, gemeente De Ronde Venen en de Provincie Utrecht.
Door de hoge onderhoudskosten van de legakkers is het Recreatieschap niet in staat de kwetsbare eilanden goed te onderhouden.
De helft van de nu te verkopen legakkers heeft een beschoeiingsverplichting: de nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar zorgen voor degelijke beschoeiing van zijn onbewoonde eiland.
Want onbewoond moeten de eilanden ook na de verkoop blijven: het bouwen van een woning of blokhut is niet toegestaan. Overnachten in een tent ook niet.
Een legakker in de Vinkeveense Plassen is dus vooral een aanlegplaats voor boten, waar de eigenaar kan zonnen, barbecueën en genieten van het uitzicht.
Wel mag er in de toekomst misschien meer, zegt Goldhoorn: "Eind volgend jaar moet er een nieuw bestemmingsplan zijn en dan wordt duidelijk wat je er echt mee mag. Dat kan meer zijn, maar daar kan ik geen enkele garantie over geven.””
Het is duidelijk dat in Nederland de waarde van natuurgebieden enkel uitgedrukt wordt in termen van negatieve bouw- en exploitatiewaarde. De legakkers zijn al bebouwd, en dat zal in een nieuw bestemmingsplan waarschijnlijk ook verder toegestaan en bevestigd worden. Zo verdwijnt steeds meer natuur.
WageningenUR: "Als gevolg van de decentralisatie van het natuurbeleid zijn de meeste nationale parken op zoek naar nieuwe organisatie- en bestuursvormen en verdienmodellen. Marcel Pleijte en Roel During van Wageningen Environmental Research (Alterra) en Rolf Michels van Wageningen Economic Research onderzochten de ervaringen hiermee. Veel nationale parken zijn vooral bezig met overleven, hetgeen in schril contrast staat met de hoge ambities van het programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse’.
Vermarkten
Overigens stellen de onderzoekers ook dat het vermarkten van Nationale Parken op gespannen voet kan staan met het oorspronkelijke doel ervan, namelijk het beschermen van de natuur.”
LTONoord: ”Beheergebieden Noord-Holland zwaar bedreigd
Voor zeker 2.000 hectare natuur ontstaan serieuze beheerproblemen als provincie Noord-Holland de plannen doorzet om agrariërs uit te sluiten. Dat becijfert onderzoeker Paul Terwan in de notitie ‘Agrarisch natuurbeheer in het Nationaal Netwerk; knelpunten en oplossingen’."
Trouw: “‘We zijn niet trots genoeg op onze natuur'
Kirsten Schuijt, directeur van Nederlands grootste natuurclub, wil een ministerie voor leefomgeving, natuur en voedsel. Zodat natuur en landschap niet langer als ondergeschoven kindje in een zijgangetje van Economische Zaken hoeft te zitten.
Ze heeft nóg een dringende opdracht voor die nieuwe minister: stel een nationale doelstelling op voor herstel van de biodiversiteit. Er moet 400 miljoen extra worden uitgetrokken voor herstel en behoud van soorten, vindt het Wereld Natuur Fonds.
"Van de oorspronkelijke soorten in Nederland is nog vijftien procent over. We hebben het dus al lang niet meer over het behouden van biodiversiteit, maar over een begin van herstel. Nederland bungelt in Europa op dit gebied onderaan, na Malta. Nederland moet investeren in actieve soortenbescherming, kijk naar de weidevogels of de haaien in onze Noordzee. Daarnaast moeten we het Nationaal Natuur Netwerk afmaken en natuurgebieden met elkaar verbinden. Hoe gaan we dat doen? Binnen welke termijn? Het is een grote opgave, maar het moet.”
Trouw: "Natuurmonumenten wil dat het nieuwe kabinet ruimte geeft aan burgers om de natuur vorm te geven en te onderhouden. Nederlanders moeten het recht krijgen om overheidstaken over te nemen."