Reggae Lake revisited

Gisteren stonden er nog tot de late middag boombeschermers rond de bomen [update 1 sept: ook vanmiddag nog!]. Of die vóór vijf uur zoals voorgeschreven zijn weggehaald is mij niet bekend. Betonnen blokken lagen nog op de foute plekken. Er zijn nog ijzerwaren gevonden op de weiden. Bij de ingang vanaf de Driemondweg onstond er weer een gevaarlijke situatie voor fietsers: die strandden in het zand op de vlonder bij het gemaal. De gebruikelijke ellende na elk festival.

DSC07002
DSC07206
DSC07220
DSC07031
DSC07050
DSC07164
DSC07171
DSC07177
DSC07190

Het paaltje zonder waarschuwingsbord, en eronder het bord bij de Afrobeach area, alias hondenstrandje. 

DSC07008
DSC07133

Gistermiddag was ook een onderzoeksteam van de Antea Groep aanwezig, om de bodem te onderzoeken op verdichting en doorlating van water. Dit is het onderzoek dat door de gemeente is opgedragen. Bij de stukken voor festival Reggae Lake zaten twee bodemmetingen uitgevoerd vóór het festival. Volgens de onderzoekers waren er meer. Worden die misschien achtergehouden omdat ze niet stroken met de wensen van het college? We vragen die metingen nog wel op.

DSC07043
screenshot 845
DSC07046
DSC07047
DSC07072

Nu burgemeester Halsema het onderzoek naar drugscriminaliteit De Achterkant van Amsterdam heeft vrijgegeven, hier een kleine bijdrage over de gang van zaken in Zuidoost.

Hier had ik het drank- en wietgebruik tijdens Reggae Lake al aangehaald. Een Drank en Horecawetvergunning zat niet bij de stukken behorend bij het besluit tot verlening van een evenementen- of omgevingsvergunning. Ook was er geen tapontheffing. De vraag is nu welke biersoort van Heineken werd geschonken op dit festival? 0.0 Heineken, dat in smaak weinig onderdoet voor de alcoholhoudende versie, of sterker bier? Ik heb de stukken van de evenementenvergunning opgevraagd en ik had die al moeten ontvangen, dus heb ik vandaag maar een tweede verzoek ingestuurd.

clips 5316

Daarbij komt nog de kwestie wiet. Vanzelfsprekend is er flink gerookt op Reggae Lake. Wiet en Reggae horen bij mekaar. De vraag is of er ook wiet verkocht is tijdens dit festival. Er zijn aanwijzingen dat dat wel is gebeurd. Op de tweede dag van het festival stond ik te filmen en te fotograferen. Er kwam een fietser langs die vertelde dat hij de dag tevoren op het festival was. We hadden het over de gevaren van zwemmen met een biertje of een jointje op. Hij vertelde dat er alcoholhoudende drank verkocht werd. Toen vroeg hij of ik een foto kon maken van een bepaald kraampje. Hij heeft zelf mijn camera nog in de goede richting gedraaid, maar hij vertelde er niet bij waarom dat kraam zo speciaal was. Het stond in de Decoroots Yard (nr. 6 op de plattegrond) met twee bars in de buurt. Volgens de voorschriften mocht enkel etenswaar en frisdrank verkocht worden.

clips 5307 copy
screenshot 846

Achteraf bekeken, kan dit wel een verkoopstand voor wiet geweest zijn. Het was afgesloten van directe toegang; wilde je er komen dan moest je achter langs een rijtje andere hokjes. Dit zou wel eens een wietverkoper geweest kunnen zijn. Er is geen toezicht en handhaving. Maar het lijkt me wel noodzakelijk om dit te onderzoeken. Ook als het hier gaat om getolereerd gebruik of verkoop, wat ik wel vreemd zou vinden, dan nog kunnen de bars en dit kraam vlak langs een uitnodigende zwemplas een gevaar opleveren voor gebruikers die het water induiken.
De organisator is verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en de burgemeester is verantwoordelijk voor orde en veiligheid op festivals. Het evenementenbeleid is en blijft voorlopig de bijzondere bevoegdheid van de burgemeester. Dit moet grondig onderzocht worden. Het ontbreken van toezicht en handhaving op festivals is een gevaar voor orde en veiligheid.
De vraag is: zijn op Reggae Lake jointjes of wiet en alcoholische dranken verkocht?
Zo ja, dan is er een probleem.

Harm reduction: "Ondanks alle maatregelen die een organisator inzet om drugsgebruik te voorkomen, is het in de praktijk vrijwel onmogelijk gebleken om dit volledig te realiseren. De volgende stap is dan ook het reduceren van veiligheid- en gezondheidsschade die door drugsgebruik kan ontstaan. Zeker bij  evenementen waar veel drugsgebruik wordt verwacht is dat van belang. Niet het voorkomen van gebruik staat dan centraal, maar het voorkomen van gezondheidsincidenten. Informatieverstrekking over de risico’s van alcohol en drugs is er daar één van, maar er zijn meer zogenaamde ‘harm reduction’-maatregelen. Voorbeelden zijn het inrichten van chill-out ruimtes, het beschikbaar stellen van gratis drinkwater vergezeld van adviezen over drinkhoeveelheden water, klimaatbeheersing en het testen van drugs. Hoewel deze maatregelen niet allemaal wettelijk verplicht zijn, kunnen ze wel een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van drugsgerelateerde gezondheidsincidenten. Het is voor gemeenten nuttig om op de hoogte zijn  van de mogelijkheden en waar mogelijk (via overleg, verplichtstelling of  facilitering) te zorgen voor de totstandkoming ervan."

De Achterkant van Amsterdam: "Een bestuurder van de Willem Schrikker Groep, een landelijke stichting voor jeugd­ bescherming, ­ reclassering en – pleegzorg, heeft bij wijze van illustratie een zeven­tienjarige jongen opgevoerd, Kevin. Hij woont met zijn alleenstaande moeder in Zuidoost, heeft een veroordeling op zijn naam staan voor handel in wiet en coke. Ook straatroof komt voor in zijn dossier. Hij heeft een IQ van 70 en heeft geen enkele opleiding voltooid. Hij wil een gouden ketting en Jordan schoenen. Van jongens als Kevin heeft de bestuurder honderd tot tweehonderd jongeren in zijn bestand. ‘We moeten ons niet blindstaren op de leuke kanten van al die festivals’, zegt hij.

Trouw: "Een festival over politiek en democratie, wie wil daar nou heen?”

Een festival voor ambtenaren lijkt mij een goed idee. Ik hoop dat de aanwezige ambtenaren na zo’n festival inzien dat festivals eigenlijk een doffe ellende zijn. Het is of te warm of te koud. Lawaai. Zwerfvuil. Slechte hygiëne en toiletten. Dus misschien wel een goed idee om ambtenaren met hun neus op de feiten te drukken. Maar ja, er staat vast wel een karavaan taxi’s klaar om hen naar de dichtsbijgelegen hoity toity club te brengen om te chillen.
Cultuurhistorisch gezien kunnen we constateren dat onze maatschappij door en door gefestivaliseerd is, begrijpen dat er behoefte is aan feesten, wat anders bekeken, niets anders betekent dan dat er veel treurnis is die weggepoetst moet worden met feesten.

© Natuurbescherming ZO 2015