Parool: "Na evenementen krijgen alle parken in Amsterdam een adempauze van zes weken. Vanaf volgend jaar krijgt het groen verplicht een rustperiode om de bodem te laten herstellen.
Daardoor wordt het onmogelijk om kort na elkaar festivals te organiseren in parken. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar zomer in het Oosterpark toen een week na Keti Koti het festival Amsterdam Roots volgde.
Nu worden maar een paar parken beschermd door zo'n adempauze. Voor het Vondelpark staat een rustperiode van zes weken al in het nieuwe evenementenbeleid, tenminste, als twee evenementen het hebben voorzien op hetzelfde deel van het park. In het Amstelpark en het Beatrixpark is de rustperiode drie weken.
Slag om de arm
Wethouder Laurens Ivens (Groen) stelt nu voor om de rustperiode na evenementen voor alle parken op zes weken te stellen. Daarmee reageert hij op moties die vorig jaar werden aangenomen in de gemeenteraad.
Ivens houdt nog wel een slag om de arm. Hij laat komend jaar onderzoek doen naar de impact van evenementen op de bodem van parken. Als daaruit blijkt dat een voor alle parken gelijke rustperiode niet nodig is, ziet de wethouder ervan af.
Nieuw onderzoek moet dit jaar aantonen of parken er zwaar onder gebukt gaan als ze ook voor evenementen worden gebruikt. Daarvoor denkt Ivens onder meer aan metingen van het bodemleven, de waterhuishouding, verdichting en bodemdaling. Aan broedvogels en wilde bijen wordt afgemeten of evenementen de natuur verstoren. Al dit soort metingen worden de komende jaren herhaald.
De laatste jaren is de bezorgdheid over evenementen in parken snel toegenomen. Het Oosterpark had twee jaar terug zwaar te lijden onder de 1 mei-manifestatie van vakbond FNV. Uit eerder onderzoek bleek al dat de bodem van grasvelden het regenwater minder goed kon verwerken als gevolg van de drukte in de parken.
Eisen
Bij het nieuwe evenementenbeleid dat vorig jaar inging is een dik boek gevuld met per park of plein de eisen waar organisatoren van festivals aan moeten voldoen. Vorig jaar is het gras in de parken ook al ontzien met rijplaten en vlonders en extra toezicht.
Toch is het Oosterpark er nog niet bovenop gekomen. Na een ingrijpende renovatie kampte het park met wateroverlast en daarvan is het groen nog altijd niet hersteld. Door de aanhoudende droogte van afgelopen jaar zullen bomen versneld aftakelen, kondigt Ivens aan.”
Zes weken rust is veel te weinig voor grote festivals. In het Gaasperpark is al gebleken dat sommige plekken na een half jaar nog niet hersteld zijn en ook nooit zullen herstellen omdat de verdichting daar dermate groot is dat diepgaande herstelwerkzaamheden nodig zouden zijn.
Een dik boek gevuld met eisen waar organisatoren aan moeten voldoen? Dat wordt juist door de Bestuursrechtbank Amsterdam in twee uitspraken ontkend, want besluiten over Amsterdam Open Air en Reggae Lake werden nietig verklaard wegens rechtsonzekerheid en de Raad van State heeft ook een uitspraak gedaan waarin een besluit van het college nietig verklaard werd omdat het in strijd was met de Algemene wet bestuursrecht. Dus de vergunningen zijn nog steeds niet in orde. De voorwaarden die in de vergunningen staan worden niet nageleefd en zijn ook onduidelijk of geven geen enkele bescherming. Een verzoek aan organisatoren om ‘indien mogelijk’ het gras niet te berijden kan niet gezien worden als een voorwaarde.
En waarom pas volgend jaar een onderzoek laten doen? Dat moet dit jaar al gebeuren, zeker als de gemeente zo brutaal en overmoedig is om grote festivals in het Gaasperpark toch door te laten gaan. Dat zou werkelijk een schande zijn voor een coalitie die zich ‘groen en democratisch’ noemt, maar wel in een natuurgebied én tijdens de broedtijd 40.000 festivalbezoekers het Gaasperpark laat vertrappelen.
De voorwaarden staan verspreid over meerdere stukken en brieven, en die worden niet aan de opbouwers doorgegeven. Er is trouwens nauwelijk sprake van handhaving. Zeker niet door het stadsdeel of de gemeente. Men doet maar wat. Reggae Lake bestond het zelfs om de hekken van het festival illegaal verder te zetten dan op de plattegrond aangegeven was. Sommige organisatoren vinden kennelijk dat voorwaarden niet aan hen besteed zijn.