NHNieuws: "Staatsbosbeheer mag beginnen met het kappen van twee bossen in het duingebied van Schoorl. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor de kap van het Leeuwenkuilbos en het Dr, Van Steijnbos. In totaal gaat het om 20 hectare. Sommigen zijn furieus. "Ik vind het een schande dat zo'n prachtig bos gekapt wordt", aldus Aard Mors van de actiegroep 'Het Schoorlse Bos moet blijven’.”
SchoorlseBosMoetBlijven: "Wij luiden de noodklok
Dit is gepland op basis van het plan Natura 2000 en suggereert dat het om 'herstelwerkzaamheden' gaat. Hierdoor lijkt het alsof er natuurherstel plaatsvindt, terwijl alle aanwezige natuur wordt vernietigd en men het zand dat overblijft vrij spel wil geven. Er is al een deel bos gekapt en vervangen door zandverstuiginggebied, aansluitend wil Staatsbosbeheer daar nog eens 200 voetbalvelden met zand aan toe voegen.
Door het kappen van de dennen zou de stikstofuitstoot dalen en kan er elders meer stikstofemissie plaatsvinden. Het feit dat bomen zuurstof produceren uit koolzuur lijkt ineens nergens meer een rol te spelen. Wij kunnen in de argumenten van Staatsbosbeheer geen geldig excuus ontdekken om zoveel prachtige natuur te vernietigen.”
Het is werkelijk een schande dat bomen en bossen in Nederland op grote schade worden gekapt. En dat onder het mom van verbetering van de biodiversiteit en behoud van Natura2000! Wat overigens niet bewezen is. Men weigert te begrijpen dat bomen en bossen noodzakelijk zijn voor ons milieu. Zij zuiveren de lucht en brengen verkoeling. Het gevolg van kap is dat kale bodems, zeker in een tijd van klimaatverandering, opwarmen waardoor opstijgende lucht tot kleine tornado’s kan leiden. Samen met de verhoogde kans op brand in duingebieden kan dat vuurtornado’s veroorzaken. Het zou me niet verbazen als er over enige jaren kleine tornado’s op Amsterdam afstevenen vanaf de Oostvaardersplassen waar ook zo’n kaal gebied is ontstaan door vraat van planteneters. Maar dat Staatsbosbeheer zelf bossen gaat kappen is ongehoord.
Wereldwijd worden bossen gekapt. Ook in Nederland: "Waar de opname van het broeikasgas CO2 in bossen wereldwijd een belangrijke rol speelt in het tegengaan van klimaatverandering, draagt ontbossing juist bij aan emissies van dit broeikasgas.
Voor de omvorming van bos naar andere natuur verlenen provincies op basis van de nieuwe Wet Natuurbescherming waarschijnlijk grotendeels vrijstelling van de herplantplicht. Deze ontheffing kan worden gegeven in het kader van instandhouding van Natura 2000, maar ook bij een aantal infrastructurele activiteiten. De mogelijke klimaatconsequenties van omvorming van bos lijken daarbij nog weinig aandacht te krijgen.”
Het verkrampt behouden van landschaptypes waarvan men denkt dat die hersteld moeten worden naar een bepaalde historische periode houdt geen rekening met de huidige noden en klimaatsomstandigheden. Zo vernielen wij onze eigen habitat.