Wijziging TAC verordening

De gemeente Amsterdam gaat kennelijk stug door met het oude beleid van de vorige coalitie wat groen betreft. Dat geldt ook voor de geplande wijziging van de Verordening Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur 2019, waarvoor vandaag een concept ter kennisgeving is gepubliceerd. U kunt daar een zienswijze over insturen. Doen dus!

Adviezen van de TAC, de Technische Adviescommissie, aan b&w gaan over de Hoofdgroenstructuur (HGS). Vreemd genoeg is de status van NNN, NatuurNetwerk Nederland, dat in een paar gebieden in Amsterdam de HGS overlapt, niet in de HGS geborgd. Het  is nog steeds de provincie die het NNN beheert. Het probleem is dat de gemeente Amsterdam, ook de huidige ‘groene en democratische’ coalitie, zich nog steeds probeert te onttrekken aan de verplichtingen en doelstellingen die gelden in het NNN, en die dus ook zouden moeten gelden in de gebieden van HGS en NNN die samenvallen, zoals in het natuurgebied rond de Gaasperplas. 

HGS

Opvallend daarbij is dat in het concept van de nieuwe TAC-verordening een aantal taken van de TAC verdwijnen. Die betreffen natuurlijk evenementen, festivals dus, en het vellen van bomen. Als daarbij nog eens de Bomenverordening ook uitgekleed en/of niet gehandhaafd wordt, en dat is feitelijk het geval, dan is er nauwelijks nog bescherming van het NNN en de HGS mogelijk door een TAC-advies aan b&w. Daarmee verhinderen b&w dat hun evenementenbeleid en het ondemocratische en on-ecologische beleid van GGA door de TAC in de wielen gereden wordt.
De TAC wordt door de wijziging sterk ondergraven.
Wat is de TAC?:
"De TAC kan, zelfs vanuit een goede positionering in het veld van regelgeving, niet alleen voor bewaking van de Hoofdgroenstructuur zorgen. Laat staan dat zij kan zorgen voor stimulering van de begroening van de stad in brede zin. Ze moet en wil haar taak in nauwe samenwerking met bestaande organisaties en instellingen in Amsterdam uitvoeren. De TAC informeert zich over ontwikkelingen in het groen en over bijeenkomsten over het groen georganiseerd door politiek, parkengroepen etc.. De TAC onderstreept dat de grote betekenis van het groen ook vraagt om een breed draagvlak onder de bewoners. Het groen kan zijn belangrijke rol alleen vervullen als alle actoren van de stad actief betrokken worden bij de aanplant en het onderhoud. Begroenen van de stad is een wezenlijke taak voor de civil society."
De ‘begroening van de stad’ wordt door deze wijziging van de verordening sterk uitgehold.

Concept Verordening Technische Adviescommissie Hoofdgroenstructuur 2019:
 "4. In afwijking van het vorige lid heeft de commissie niet tot taak te adviseren over initiatieven die betrekking hebben op:

  1. evenementen als bedoeld in de Algemene Plaatselijke Verordening waarvoor een omgevingsvergunning is vereist en/of onderdeel zijn van een bestemmingsplan dan wel wijzigings- of uitwerkingsplan of beheersverordening op grond van de Wet ruimtelijke ordening;
  2. het vellen of te doen vellen van een houtopstand als bedoeld in de Bomenverordening 2016 waarvoor een omgevingsvergunning is vereist.

Daarmee maakt Amsterdam, jawel de huidige ‘groene en democratische’ coalitie,  duidelijk te kennen geen prijs meer te stellen op een goede afweging over het effect van plannen in het groen. Dan zullen de plannen van recreatieschap Groengebied Amstelland (GGA) nog makkelijker doorgedrukt kunnen worden. We weten onderhand allemaal dat recreatieschappen als gemeenschappelijke regelingen onder burgemeesters van een aantal gemeenten, zonder last of ruggespraak met de gemeenteraad of burgers, besluiten nemen (meer evenementen!!!) en die besluiten dan middels een omgevingsvergunning ‘legaliseren’ waarbij burgers een laatste en ook enige kans krijgen om bezwaren in te dienen tegen de verleende vergunningen. Als daarbij ook nog eens de juridische procedures van burgers die in beroep gaan tegen de besluiten en omgevingsvergunningen, vertraagd en bemoeilijkt worden, zoals dat in stadsdeel Zuidoost gebeurde, dan komt ook de rechtszekerheid en de Algemene wet bestuursrecht in het geding. Dat is dus gebeurd voor de verleende omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air en Reggae Lake in het Gaasperpark die wegens rechtsonzekerhied door de bestuursrechtbank Amsterdam nietig werden verklaard, en door de Raad van State in het geval van Amsterdam Open Air 2016 als in strijd met de Awb, de Algemene wet bestuursrecht.

In feite zou de TAC ook de mogelijkheid moeten hebben om te adviseren over NNN-gebieden. De TAC zou de verplichtingen voor het NNN vanuit de Provinciale ruimtelijke verordening (PRV) van de provincie Noord-Holland moeten integreren, omdat hiervoor een strenger beschermingsbeleid geldt. Anders lopen de Amsterdamse natuurgebieden het gevaar om de facto afgewaardeerd te worden tot evenemententerreinen. Maar het huidige college van Amsterdam is ook nog druk bezig met een wijziging van de PRV. Allemaal om van natuurgebieden evenemententerreinen te maken.
Zie ook dit bericht.

Het NNN is ingericht voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, en die zijn meer dan ooit in gevaar door klimaatverandering. B&W gaan daarmee in tegen de noden van deze tijd en zijn in de val van populisme getrapt; zij verkiezen amusement boven natuur en milieu. B&W staan aan de kant van LiveStyle, de multinational die onze natuurgebieden, van het Gaasperpark, tot de Ouderkerkerplas en het Twiske en Spaarnwoude, wil koloniseren. Zelfs in de broedtijd worden in natuurgebieden luidruchtige festivals gehouden. Brought to you by GL, D66, SP and PvdA.

Wie had dat mogelijk gehouden van een ‘groene en democratische’ coalitie? We kunnen zonder meer spreken van het verraad der klerken, de verbreding van de kloof tussen politici/besturen en de burgers. Dat GroenLinks en de SP zich ooit voor de kar zouden laten spannen van een multinational die met zijn winsten het land uit vlucht, is niet anders te zien dan als een gotspe, een grote schande. Dat de PvdA al sinds de derde weg een neoliberaal beleid voert (het begin van de markteconomie, deregulering en privatisering) dat geleid heeft tot de recente beurscrisissen, wisten we al, maar dat nu ook GL en de SP zich bekeren tot de macht van het geld is nieuw. Gaan zij straks ook de weg op van verlies van kiezers net als de PvdA?
De Spaanse dichter Machado schreef ‘caminante, no hay camino, se hace camino al andar’. 'Reiziger, er is geen weg, de weg wordt gelegd door het lopen.’ De sporen die je achterlaat, dat is de weg.

De Raad van State waarschuwt al jaren voor besluitvorming die niet democratisch of juridisch onderbouwd is.
Het is duidelijk dat de nieuwe lichting b&w van Amsterdam de wens heeft om solistisch tewerk te gaan, inspraak zoveel mogelijk proforma te houden, en  adviserende en controlerende instanties wil ontwijken. GroenLinks is overstag gegaan.
Dit is gewoon objectief bekeken het tegendeel van een ‘groen en democratisch’ beleid.

© Natuurbescherming ZO 2015