Startbijeenkomst

De startbijeenkomst gisteravond over de toekomst van de omgeving van de Gaasperplas werd goed bezocht. Ik schat dat toch meer dan tweehonderd mensen aanwezig waren, en dat terwijl elders ook nog andere bijeenkomsten gehouden werden over buurtzaken. Dit was een goede start. Er wordt nog een meedenkgroep en een klankbordgroep samengesteld uit belangstellende burgers. En iedereen kan altijd nog zienswijzen indienen via Gaasperplas@amsterdam.nl. Vooral doen. Want er is gisteren niet gesproken over evenementen. En we kunnen ervan uitgaan dat de festivals wel degelijk meespelen in de plannen van GGA en het stadsdeel. Om te beginnen de entree van het park. Wij hoeven geen nieuw ontwerp. Het bestaande park moet opgeknapt worden, en de paden verbeterd (maar niet verbreed!) nadat ze door Amsterdam Open Air kapot zijn gereden. Het zou mooi zijn als ook een aantal onderdelen van de Floriade weer in ere hersteld zouden worden waardoor het park weer aantrekkelijk wordt.

DSC01259
DSC01257
DSC01262

In de inleiding werden geen plannen bekend gemaakt. Die zijn er heus wel, dus die zullen t.z.t. aan een kritisch onderzoek onderworpen worden. Wij mogen meedenken, maar dat betekent wel volgens portefeuillehouder Bottse dat de gemeente hierover een besluit zal nemen. Dat is volgens mij wel wat voorbarig. De gemeente gaat wel over het geld dat in GGA gestoken wordt. Maar het is de provincie die gaat over het NNN, NatuurNetwerk Nederland en het is de PRV, de provinciale ruimtelijke verordening die bepaalt wat mag en niet mag. De natuur en biodiversiteit blijven voorop staan en in het huidige kader zijn evenementen niet toegestaan. De omgevingsvergunningen die eerdere jaren zijn verleend waren in feite illegaal. De Raad van State zal oordelen over de rechtmatigheid van de verleende omgevingsvergunningen. De gemeente en het stadsdeel kunnen wel van alles willen maar er zijn grenzen. 

clips 4434

Pas in de zomer van dit jaar worden de ontwerpen gepresenteerd. Nou, ik denk dat die al klaar liggen, al een paar jaar zelfs. Want wat zien wij op een aantal geprojecteerde beelden? De plannen van het bestuur van Zuidoost en GGA. Vooral verontrustend is het rondje Gaasperplas (dat er in feite al is; er is geen enkele behoefte aan een nieuwe weg dwars door het natuurgebied dat aan de zuidoever al smal genoeg is en niet verder vernietigd mag worden door de uitdunning waar GGA nu jammer genoeg al een paar jaar mee bezig is. De verdrassing daar is een teken aan de wand.

clips 4436

Men wil de hoofdentree verbeteren. Verbeteren voor wat? Voor meer evenementen? We hebben nu een heel mooie entree van het park vanaf het metrostation, met prachtige leibomen, bijzondere bomen, glooiende weiden, monumentale bomen en kiosken, allemaal overgebleven en netjes onderhouden na de Floriade van 1982. Dat gaat we toch niet wegdoen voor een brede aanvoerroute voor festivals! En als even verder het park in een strandje komt, dan wil men natuurlijk extra parkeerplekken, net als bij Ballorig. En dan zou een mooi stuk park weer naar de filistijnen gaan. Het Gaasperpark is een vrij klein park. Men noemt het een stadspark, maar dat is een term zonder enige juridische status. Het hele park behoort tot het NatuurNetwerk Nederland en is dus een natuurgebied. Dat is de juiste benaming.

We hebben gezien hoe het Diemerbos door de festivals de grond in gestampt is, waardoor Staatsbosbeheer heeft besloten om festivals daar te verbieden. Als er meer en grotere festivals plaatsvinden in het Gaasperpark dan staat ons park ook op de nominatie om de vernietiging in te gaan. Bovendien zal door de drie grote festivals die men dit jaar plant, Amsterdam Open Air, begin juni, Fiesta Macumba eind juli en Reggae Lake eind augustus, het park van mei tot september afgesloten of ongeschikt zijn voor recreatie. Twee weken op- en afbouw voor elk festival, plus de voorbereidende werkzaamheden als vertidraineren die verplicht zijn om de bodem geschikt te maken en de grond te draineren en te beluchten, dan zitten we op een maand voor elk festival. De gemeente had in de voorwaarden voor festivals gesteld dat er na elk festival een rustperiode voor het park ingelast moet worden van minimaal zes tot acht weken. Aan deze voorwaarde wordt dus helemaal niet voldaan. Men doet maar wat en gaat door met het afwaarderen van het park. Het bestuur en GGA noemen het natuurlijk ‘opwaarderen’. Dat opwaarderen houdt in het park geschikt maken voor festivals. Daar valt ook het ‘verbeteren’ van de entree onder.

Al een hele tijd horen we de roep van het bestuur om een strandje. Dat zal waarschijnlijk ingericht worden langs de oever van de eerste speelweide vanaf de ingang van het park. En is GGA niet al bezig geweest met het rooien van alle begroeiing langs deze oever? We zullen later wel horen wat daar aan de hand is. Bovendien wil men nog steeds een stedelijke functie toevoegen langs de oever van de plas ergens midden in het park. Daarmee bedoelt men waarschijnlijk weer horeca, een restaurant of zo. Maar dat is volkomen uitgesloten. Er mag niet gebouwd worden in het Gaasperpark, het is en blijft een natuurgebied. Stedelijke functies horen in de stad thuis, niet in de natuur. Er zijn genoeg stedelijke functies rondom het park. Er is hotel Campanile, er is het Planetarium en aan de andere kant Langerlust, waar gelegenheid is om iets te drinken en te eten. Er hoeft geen concurrentie bij te komen.

clips 4437

Een ander ongewenste ontwikkeling zijn de zichtlijnen, te verwezenlijken door het kappen van bomen en rooien van struiken zodat je een vergezicht krijgt dat van het park een doorkijkpark maakt. Bijzonder saai dus. En slecht voor de natuur en de biodiversiteit, want fauna en flora hebben (net als mensen) beschutting nodig. Op de plas staat er meestal wind en dat is niet gunstig voor fauna en flora en ook niet voor de recreatie. Zichtlijnen zijn zon onzinnige hobby van de laatste lichting schandlaparchtitecten (zoals het Bijlmerpark, nu Nelson Mandelapark om zeep is geholpen door zon schandlaparchitect, voor heel veel geld).

Er is dus nog werk aan de winkel.

clips 4438
DSC01273

© Natuurbescherming ZO 2015