Test festivalgeluid … in broedtijd!

AT5: “Test met loeiharde muziek in Amsterdamse Bos: 'Wij willen de sector wakker schudden'

Het festivalseizoen is in volle gang en dat gaat natuurlijk gepaard met de nodige geluidsoverlast. Al is het idee achter het nieuwe evenementenbeleid dat de decibellen zo veel als mogelijk worden teruggedrongen. Daarvoor deed de gemeente vandaag een geluidstest in het Amsterdamse Bos.

Lees ook: Johnas van Lammeren (PvdD) stomverbaasd over geluidstesten Amsterdamse Bos

Er waren rustige momenten vandaag op dit gelegenheidsfestival, met een stukje jazz. Maar soms werd er ook flink uitgepakt met hardere elektronische muziek. Maar het idee van de gemeente om vandaag bij vlagen even flink te blazen op het Land van Bosse was om de evenementensector eens 'wakker te schudden'. Letterlijk in dit geval. 'We willen ze aanzetten om door te gaan met het beter worden in zo min mogelijk omgevingsgeluid te produceren tijdens evenementen', zegt Berend Temme van het Stedelijk Evenementenbureau.

Want volgens het nieuwe beleid mogen Amsterdammers jaarlijks nog maar driemaal dreunende bassen tot aan 85 dbc op hun gevel verdragen. En dat is een speciale, nieuwe geluidsnorm. Tijdens de geluidstest waren er verschillende geluidsexperts aanwezig om metingen te verrichten. 'Wij moeten dat beoordelen', zegt akoestisch adviseur Peter van der Geer.

Doel is niet om bepaalde systemen aan te prijzen, maar om de resultaten die later bekend worden te delen met de organisatoren.

Nee, natuurlijk kun je de organisatoren niet dwingen om een geluidssysteem te huren dat minder geluidshinder produceert, maar je kunt de omwonenden wel dwingen om de herrie te verdragen. Ik zie de hashkikkers van Reggae Lake nog geen afstand doen van hun King Shiloh soundsystem, een in mekaar geknutselde opstapeling van basboxen die alle kanten uit tettert. Een van de stadsidioten in Pakhuis de Zwijger zei tijdens de manifestatie We Make The City “Laten we niet vasthouden aan dingen die ik tien jaar geleden ook heel mooi vond, zoals vogels en natuur. Dat kan niet meer.
Tja, vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar.

AT5: " Amsterdam groeit en flink ook. Tijdens het vijfdaagse festival We Make The City buigen experts en bewoners zich over vragen hoe de stad er in de toekomst uit zou moeten zien.

Tijdens het festival komen er allerlei vraagstukken aan bod, van klimaatverandering tot de circulaire stad en eenzaamheid. 'Het is niet I Amsterdam, maar We Make The City. Het gaat erom dat we samen de stad maken', legt festivaldirecteur Egbert Fransen uit.

'Er wordt nog te veel gedacht vanuit het beleid, vanuit het stadhuis, de grote bedrijven en de kennisinstellingen. Ik denk dat we de burgers en maatschappelijke organisaties daar veel meer bij moeten betrekken.'

Het hart van het festival is Pakhuis de Zwijger, waar tientallen enthousiastelingen zich vandaag bogen over het ontwerpen van de stad die er in 2050 wellicht uit zal zien. 'Wat ik interessant vindt is de mening van industrie en werken, daar is denk ik meer mogelijk dan we denken', vertelt een deelnemer van het festival. 

Journalist Bahram Sadeghi, die ook deelneemt aan de denktank, gelooft dat hoogbouw de oplossing is. 'We kunnen het ons niet meer permitteren om niet in hoogbouw te denken. Laten we niet vasthouden aan dingen die ik tien jaar geleden ook heel mooi vond, zoals vogels en natuur. Dat kan niet meer’."

Hoogbouw, OK, als er dan zonodig gebouwd moet worden, maar blijf met je tengels van de natuur en de vogels a.u.b. Bahram denkt eigenlijk niet aan hoogbouw, maar aan bouwen in de natuur. De ijdeltuit is blijkbaar zijn ‘magic point’ een beetje kwijt.

AT5: "Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren is niet te spreken over de plannen van de gemeente om een geluidstest voor evenementen in het Amsterdamse Bos te houden. 'Dit soort tests horen niet tijdens het broedseizoen.’ 

Boos is het beste raadslid van Nederland niet, maar wel 'stomverbaasd'. En niet alleen over deze test, die midden in het broedseizoen gaat plaatsvinden. Ook over het feit dat het nieuwe college stroompunten en riolering aan wil leggen in parken om festivals duurzamer te maken. 'Ik ben stomverbaasd dat GroenLinks de parken in de stad ombouwt tot festivalterreinen', zegt Van Lammeren, doelend op de plannen in het coalitieakkoord. 'Stroompunten en riolering zijn niet duurzaam. Minder festivals in parken is dat wel.’”

Zie ook hier.

AT5: "Het Terrassen Festival gaat dit jaar uitwijken naar een andere locatie. Het festival kwam vorig jaar veel in het nieuws door de weerstand van bewoners rondom het Oosterpark. Volgens hen was het grote evenement bijzonder schadelijk voor de grasmat in het Oosterpark.

Na flink wat juridisch gesteggel - denk aan bodemspecialisten, bomendeskundigen, en een kort geding - is het dan toch eindelijk gelukt. Het festival gaat naar het Rembrandtpark. Organisator Mitchel Bovenlander is daar niet rouwig om: 'Wij vinden het leuk om dit jaar weer een ander stadsdeel van Amsterdam aan te doen. Het park is met de aanwezigheid van water, eindeloze grasvelden, schaduw en zon een ideale locatie', aldus Bovenlander in De Telegraaf. 

Eind vorig jaar spande de stichting die buurtbewoners hadden opgezet een kort geding aan.  De stichting verloor die rechtszaak. De aanvechting van festivals in het Oosterpark is volgens de buurtbewoners logisch. Er wordt gevreesd voor schade die de grasmat van het park zou kunnen oplopen onder andere door de bezoekers en de houten vlonders. Er werd door de stichting zelfs een bomendeskundige ingevlogen om onderzoek te doen naar de staat van het Oosterpark."

© Natuurbescherming ZO 2015