Gisteren werd de informatiebijeenkomst van Groengebied Amstelland in hotel Campanile over de Amsterdam Open Air highway, de verbreding van bestaande fiets- en wandelpaden tot wegen die bereidbaar zijn voor de vrachtwagens en trucks van Amsterdam Open Air, redelijk druk bezocht. Er werd een voorlopig ontwerp voorgesteld, wat al aangeeft dat het uiteindelijke plan er toch nog beduidend anders uit kan komen te zien. GGA heeft om de tafel gezeten met Amsterdam Open Air en samen hebben ze dit plan bedacht. Van inspraak van omwonenden is geen sprake. Gisteren werd enkel informatie gegeven over een voorlopig plan. Wat er precies met alle paden gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het zijn juist de kronkelende kleine paadjes die interessant zijn voor wandelaars die in het plan afgewaardeerd worden. Het is de bedoeling dat de werken in het najaar aangevangen worden. Er is ook geen ecologisch onderzoek gedaan naar de gevolgen van de bomen- en struikenkap. Want wat men ook beweert, bij het kappen van 4 tot 10 bomen zal het niet blijven. Het fietspad gaat juist door een dichtbegroeid stuk bos en dat wordt dan een Amsterdam Open Air highway geschikt voor zwaar vrachtverkeer. Het kan ook een sluipweg worden voor gemotoriseerd tweewielverkeer en een parcours voor pleziercrossers.
Het voorlopige plan is om twee bruggen te vervangen. De ene moet 7 meter breed worden, de andere 11 meter. Dat is duidelijk bedoeld om grote vrachtwagens makkelijk het park in te loodsen en zelfs elkaar te laten passeren. Dat geldt ook voor het langste en voor Amsterdam Open Air meest belangrijke stuk van het fietspad en het wandelpad, waar ze vlak naast mekaar liggen en het daardoor mogelijk wordt dat zware vrachtwagens in twee richtingen mekaar kunnen passeren. Het is nergens voor nodig om de wandel- en fietspaden te verbreden voor recreanten. Die zijn voor het huidige gebruik voldoende. Ze moeten wel wat opgeknapt worden. De andere paden worden afgewaardeerd tot halfverharde paden. Dat lijkt mij vooral bedoeld om de kosten voor onderhoud van de eigenlijke en leukste wandelpaden te drukken. Want die zijn ook aan onderhoud toe, maar die komen niet in aanmerking voor gebruik door Amsterdam Open Air, dus zijn minder belangrijk voor GGA, en daarom worden ze afgewaardeerd. Maar de genoemde hoofdwandelweg wordt zo breed dat die zeker naast het makkelijker maken van zwaar vrachtverkeer door Amsterdam Open Air ook gebruikt zal worden als fiets- en scooterpad in de rest van het jaar. Dat betekent dat daar ook scooters overheen zullen rijden en misschien wel gaan crossen. Handhaving is er nauwelijks en kan niet 24 uur en 7 dagen in de week duren.
Wandeling voor belangstellende omwonenden langs de planroute
De kosten voor de bruggetjes zullen al gauw zo’n 200.000 euro bedragen. Amsterdam Open Air zal daar een deel aan bijdragen. Duidelijk is dat deze nieuwe bruggen vooral bedoeld zijn voor AOA, en daarom vind ik dat zij zelf de volledige kosten zouden moeten dragen. Nu betaalt de gemeenschap mee aan het faciliteren van festivals, wat gezien kan worden als verkapte subsidie aan festivalorganisatoren. Terwijl onze parken snakken naar degelijk ecologisch groenbeheer en wat meer bloemenperken en fraaie landschapjes. Het geld verdwijnt in de zakken van festivalorganisatoren. De gemeente geeft hier zeer veel geld aan uit, maar niet aan groen- en plantsoenbeheer. Dat is de omgekeerde wereld. Elk jaar wordt het Gaasperpark verder afgewaardeerd als recreatiepark. Dat is onhoudbaar.