In de C. Aarnoutsstraat zijn tot nog toe maar acht van de achttien te herplanten bomen herplant. Dus moeten er nog tien bijkomen. Intussen is hier en daar nog wat gerommeld met de grofvuilplekken en is er bij de basisschool een lelijke kledingcontainer bijgekomen op een plek waar een boom had moeten komen. Er is na de vaststelling van het definitieve plan voor het grootonderhoud nog gerommeld met het uitvoeringsplan en zijn er veranderingen in de uiteindelijke uitvoering gebeurd. Daar is de bewoners niets over meegedeeld. Daardoor is de herplant in het gedrang gekomen. De vraag is waarom er nog veranderingen zijn aangebracht in het definitieve plan en welke ambtenaar daar verantwoordelijk voor is. Maar goed, men gaat er nu voor zorgen dat in elk geval het totale aantal van 18 te herplanten bomen gehaald wordt.
Het is wel typisch dat hier ook een paar mensen wonen die niet doorhebben dat de waarde van hun huizen lager wordt als er bomen gekapt worden. Kijk maar naar Bloemendaal en Wassenaar waar de dure villa’s in boomrijke straten staan. Maar ja, sommige mensen houden meer van blik. We kunnen nu omdat er veel minder bomen staan de WOZ-waarde van onze huizen gaan betwisten. De kans op wateroverlast wordt ook groter naarmate er minder bomen staan. En er komt natuurlijk veel meer parkeeroverlast, wat het woongenot niet ten goede komt. Je kunt het stadsdeelbestuur ook verzoeken om een vergoeding wegens planschade vanwege de waardevermindering van de huizen.
Er is bijvoorbeeld in de parkeerhaven bij de basisschool een vluchtheuvel ingekort van 6 tegels breed tot 4 tegels (in de J. Krüsestraat is het 6 tegels gebleven) waardoor daar geen 4 bomen herplant konden worden. Grofvuilstortplaatsen zijn verplaatst en er is een kledingcontainer neergezet op plekken waar bomen hadden moeten komen. Er is dus een zeer creatieve ambtenaar aan het werk geweest, of anders gezegd, er is een ambtenaar buiten zijn boekje gegaan.
Omdat de bomen die nu al zijn aangeplant in hun winterse toestand zijn en dus erg op mekaar lijken, is nog niet erg duidelijk dat het gaat om 19 verschillende boomsoorten in dit buurtje. Het wordt dus een zootje straks. Men heeft blijkbaar de uitverkoop bij de kwekerij afgewacht of als de ene soort uitverkocht was, maar een andere keuze erbij gedaan. Voor zover ik het goed heb begrepen komen in de C. Aarnoutsstraat, J. Krüsestraat en W. Gerrespad zes verschillende soorten bomen. In de omgeving zijn er al zestien andere soorten aangeplant. Het wordt straks als de lente uitbarst dus een potpourri en een totale verassing. Ik vraag me al welke ludieke ambtenaar dit bedacht heeft. Maar ik neem aan de eigenlijke reden was dat er voor de herplant niet genoeg bomen beschikbaar waren van één soort of van een paar soorten van geschikte grootte. En voor de liefhebbers van eikels, er zijn ook zes stuks van de beroemde en intussen beruchte Quercus robur fastigiate Koster aangeplant. Deze eik zou volgens dhr. Kapiteijn van stadsdeel Zuidoost geen eikels dragen. Echt wel!
Vanmorgen heb ik met twee ambtenaren overlegd en een schouw gehouden in de C. Aarnoutsstraat om vast te stellen waar het resterende aantal bomen nog geplant kan worden. Het ontwerpplan zal wat het aantal terug te planten bomen betreft gewoon uitgevoerd (moeten) worden volgens het definitieve plan dat alle bewoners ter inzage gekregen hebben. Dat is wel de bedoeling.
Er wordt nog onderzocht of op alle gekozen plekken aanplant mogelijk is en er ondergronds geen leidingen liggen.
Ik heb ook gewezen op de moeite en de kosten die wij al gemaakt hebben in deze zaak, en verzocht om indien mogelijk als tegemoetkoming en gebaar een of twee bomen extra aan te planten op het voetbalveldje, waar de voorbije jaren al zeker vier bomen zijn gesneuveld en nooit herplant. Er is een pot van miljoenen ter compensatie van de bomenkap voor de A9 en daaruit moet een extra boompje toch te bekostigen zijn, zou ik denken. Men gaat daarvoor zijn best doen, maar kon niets garanderen.
Ook voor opvang van zware regenval is het van groot belang dat er zoveel mogelijk bomen groeien in onze straat. De herstelwerkzaamheden na de breuk in de waterleiding eind januari zijn nu nog steeds niet afgerond. Wateroverlast kan voor een groot deel vermeden worden door het aanplanten van zoveel mogelijk bomen die overtollig water gedeeltelijk kunnen opslorpen.
Er wordt een nieuw plan opgesteld. In elk geval komen er op de parkeerhaven nog vier bomen bij. Dat wordt de Liridendron tulipifera fastigiatum, de tulpenboom. Dat is een andere boom dan de Fagus sylvatica Dawyck purple, de groene beuk, waarvan er al twee op de zijkanten in het midden zijn aangeplant.
De tulpenboom heeft in het voorjaar geelgroene bloemen en in de herfst gele bladeren. De beuk heeft purperkleurige herfstbladeren.
Als het parkeren in de C. Aarnoutsstraat bij de basisschool een probleem blijft dat zal er niets anders opzitten dan betaald parkeren in te voeren. Het is veel prettiger om in een straat met bomen te wonen dan in een parkeergoot.