De Grote bonte spechten zijn vandaag niet meer in en rond hun boom waargenomen. Wat is er gebeurd? Zijn ze uitgevlogen? Dat lijkt mij erg vroeg. Maar wat wel mogelijk is is dat door het lawaai en de reuring gedurende een hele week de vluchtdrang van de jongen of het jong zo groot was dat die te vroeg zijn uitgevlogen. Dat is namelijk vorig jaar ook gebeurd. Of zit er nog een uitgeput jong in het nest te wachten op voer dat maar niet aangeleverd wordt? Misschien zit er ergens in het struikgewas een jong dat moeite heeft om zijn plek kenbaar te maken aan zijn ouders. Ik ga vanmiddag nog eens kijken.
Update 2 juni: ze zijn er niet meer.
Vóór het volgende incident had ik Jeroen van GGA langs de Driemondweg zien staan, ben even van mijn fiets gestapt om hem en zijn begeleiding de hand te schudden en even later zag ik hem van achter mijn hek in het park staan praten met de bobo’s van Amsterdam Open Air en twee politieagenten, die naar me zwaaiden. Even later rond twaalf uur vanmiddag kwam de bobo van AOA naar me toe - ik was het nest in de boom aan het filmen om te monitoren of er nog beweging was daarboven en of de jongen nog gevoerd werden. Het was ijzig stil daar in het holletje. Maar Maarten (van AOA) wilde niet dat ik dat filmde. Het smoesje van Maarten was dat ik hem fotografeerde - maar heeft u hier een foto van hem gezien de laatste dagen? Nee dus. Hij wilde gewoon niet dat wij iets te weten zouden komen over de spechten. Misschien wist hij al dat de spechten verdwenen waren. Zeker is dat hun lot hem niets kan schelen, of het moet zijn dat hij door hen in het nauw gebracht wordt. Die vervelende spechten toch! Waarom moeten ze uitgerekend in de broedtijd hun jongen grootbrengen? Dat zou toch verboden moeten worden! Enfin, u bekijkt het filmpje maar om te zien hoe de hekken voorzien werden van zeildoek om mij het filmen te beletten.
De idylle van Amsterdam Open Air is geen sinecure. Je moet als organisator zo oppassen voor verstoring van je toko.
Maarten zei nog iets in de zin van ‘Waardenburg heeft een rapport opgesteld’, waarmee hij bedoelde dat zolang er een rapport is dat aangeeft dat er geen schade te verwachten is voor de fauna en flora door het festival (en de soorten die nog aanwezig zijn of nog beoordeeld worden slinken elk jaar - dus waar zijn die soorten dan gebleven?!) alles OK is. Maar een rapport op basis van verwachtingen is niet hetzelfde als de toestand waarin echte vogels, echte spechten zich bevinden. Dat merken we elk jaar. Voor Grote bonte spechten is het elk jaar een beproeving. De argumentatie van Maarten komt zowat overeen met die van de paters die in de vorige eeuw de katholieke contreien afstroopten om aflaten te verkopen (een certificaat waarin de begane zonden van de koper vergeven werden). Nu stropen de ecologische bureaus het land af om aan festivalorganisatoren hun aflaten, hun ecologische quickscans te verkopen die hen vrijpleiten van schade aan fauna en flora. Maar als het erop aankomt om feiten te verzamelen en de vogels te monitoren dan mag dat kennelijk niet, en het College en de festivalorganisatoren hebben daar ook geen zin in, waarschijnlijk omdat zij al aannemen dat er wel degelijk sprake is van verstoring van vogels en andere soorten fauna en flora, maar desondanks toch door willen gaan met dit ondeugdelijke festivalbeleid.
Maarten dreigde nog actie tegen mij te zullen ondernemen samen met GGA. Waarvoor en met welk doel is mij onbekend. Wat ik doe is niets anders dan wijzen op missstanden, zoals het art. 461 verbodsbord, dat inderdaad na publicatie op mijn weblog is verwijderd.
Het gedreun van Amsterdam Open Air begint hier aan de zuidoever de huizen al binnen te dringen. Ik denk dat de spechten dat in elk geval niet hadden overleefd. Zullen we ooit te weten komen wat er met de spechten is gebeurd? Ik denk het niet. Dat willen Amsterdam Open Air, GGA en het College niet weten.