Volgens een bericht op de site van AT5 verloopt de eerste dag met de OV-chipkaart goed. Het bericht is geplaatst om 8:49 vanmorgen. Toch een beetje vroeg voor feestgejuich. Maar Gertjan van de GVB had zijn positivo benadering vast gisteravond of eerder al klaar. Feit is dat er heel wat problemen zijn met de OV-chipkaart.
AT5: "Dagelijks zijn in totaal vijftien monteurs bezig om de defecte automaten te repareren, meldt De Telegraaf. Volgens een GVB-monteur zijn er nog veel problemen met de automaten. De tickets blijven er vaak in vastzitten bij aanschaf en dat veroorzaakt storingen. Het GVB is op de hoogte van de problemen en heeft permanent monteurs neergezet op alle stations. Ook zullen er morgen mobiele verkoopbalies en extra oplaadpunten op de metrostations staan. Ook in Rotterdam waar de ovchipkaart al eerder werd ingevoerd zijn de problemen met de wegwerpkaartjes nog niet verholpen."
En dit is wat je kunt meemaken dan:
"Nog erger is het dat ik in sommige bussen wel kan inchecken met m’n chipkaart (*ping* 'Prettige reis') maar bij het uitstappen tot de verbijsterende conclusie kom dat alleen de kaartlezer voorin de bus werkt en de kaartlezers achterin de bus, daar waar ik uitstap, defect, stuk, kaput zijn. Lekker handig, kan ik niet meer uitchecken. Dat wordt dus een enkeltje van 163 euro ofzo, al naar gelang ik ooit weer zo’n poortje tegen kom. Gelukkig werkt hard naar voren rennen en 'chauffeur, chauffeur, stop!' roepen ook, maar handig is dat niet, laat staan leuk."
NU: "Gemiddeld 20 procent van de verkoopautomaten voor de ov-chipkaart in Amsterdam heeft een storing. Een deel van de problemen komt doordat er structurele, technische problemen zijn met de automaten."
Trouw: "De automaten waarmee de ov-chipkaart opgewaardeerd kan worden, leiden in Amsterdam tot veel ergernis. De touchscreens zijn maar moeizaam te bedienen.
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft een klacht ingediend bij fabrikant Thales, die de oplaadzuilen voor de ov-chipkaart produceert. Reizigers ergeren zich aan de touchscreens van de pakweg honderd automaten. Die moeten erg hard ingedrukt worden om de ov-chipkaart op te laden.
Vooral voor mensen met een handicap is dat een groot probleem. Ook kampen de panelen volgens de Amsterdamse vervoerder met storingen waardoor ze het domweg niet doen. De klachten spelen al langer, maar nemen een vlucht nu meer reizigers van de ov-chipkaart gebruik maken."
SP: "SP-Kamerlid Emile Roemer stelt voor om blinden en slechtzienden voorlopig gratis te laten reizen in Amsterdam en Rotterdam. Directe aanleiding is het probleem dat veel visueel gehandicapten hebben met het gebruik van de OV-Chipkaart. 'Deze groep mag niet het slachtoffer worden van technische problemen', aldus Roemer."
Vanavond kunt u op AT5 van Gertjan van het GVB horen 'erg vervelend allemaal, maar de eerste dag is buiten verwachting goed verlopen'.
In Sydney hebben ze meer dan een jaar geleden al hun OV-chipkaart afgeschaft.