Almere

AlmereConcept

Volkskrant: "Als er geen vervoersverbinding komt tussen Almere en Amsterdam door of onder het IJmeer, dan weigert Almere de 60 duizend woningen te bouwen die het kabinet eist. Zelf pleit de groeistad voor een lightrail onder het IJmeer, gekoppeld aan een brug bij een aan te leggen eiland.

De gemeente Amsterdam en de provincie Flevoland stellen zich achter Almere op. Ziet het kabinet niets in zo’n verdere ontsluiting van Almere, dan zal de benodigde grootschalige woningbouw volgens de bestuurders moeten worden gerealiseerd in waardevolle gebieden in de Randstad, zoals Waterland en het Groene Hart."

Almere is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. Als Amsterdam zijn grenzen van uitbreiding bereikt heeft, dan zal nieuwbouw enkel in Almere kunnen plaatsvinden. Daarom heeft Almere een goed openbaar vervoer nodig naar en van Amsterdam. Almere is bedoeld als uitbreiding van woonmogelijkheden voor Amsterdam. Bovendien is het daar mogelijk om nieuwe natuurgebieden en parken aan te leggen (vergelijkbaar met het Gaasperpark en het Oranjebos in Zuidoost) die het woon- en werkgebied gezonder en prettiger zullen maken. Dat kan in Amsterdam niet meer, daar is het groen ernstig bedreigd. Door Amsterdam te onlasten van verdere bouw zal het een gunstig effect hebben op de leefbaarheid van Amsterdam en in het bijzonder stadsdeel Zuidoost. Het was tenslotte de uiteindelijke bedoeling van het droogleggen van Flevoland dat daar een uitwijkmogelijkheid voor Amsterdammers zou ontstaan.

Of Almere zo nodig verder het IJmeer in moet bouwen is een andere vraag. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden voor heel wat waternatuur daar, en als dan toch per se gebouwd moet worden voor de hogere inkomens, dan liever daar, dan krijgt het zwart geld geïnvesteerd in witte zeil- en speedboten misschien toch een zinnige invulling. Het bouwen op locaties als Durgerdam, Katwoude en Monnickendam lijkt me veel minder aantrekkelijk.

Almere: "Het Almeerse college van B en W presenteert vandaag de Concept Structuurvisie Almere 2.0. Samen met stedenbouwkundige Winy Maas van MVRDV, heeft de gemeente Almere de Concept Structuurvisie ontwikkeld. Dit toekomstbeeld beschrijft de kwalitatieve en kwantitatieve verdubbeling van de stad. De Structuurvisie bestaat uit vier verschillende gebiedsontwikkelingen, geschakeerd langs de ‘Schaalsprongas’."

© 2009