Een opvallend bericht in de Volkskrant:
"Meer dan de helft van de Russen tussen de 15 en 54 jaar die in de turbulente jaren na de val van de Sovjet-Unie overleden, stierven aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Dat is de uitkomst van een grote internationale studie van 49 duizend sterfgevallen in Siberië tussen 1990 en 2001, waarover het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet vandaag schrijft.
Volgens prof. David Zaridze, hoofd van het Russische Kanker Onderzoekscentrum en leider van het onderzoek, kostte de toename van alcoholgebruik in de jaren na de opheffing van restricties op de alcoholverkoop onder partijleider Gorbatsjov in 1987 het leven aan drie miljoen Russen. ‘Dit verlies is vergelijkbaar met dat tijdens een oorlog’, zei Zaridze tegen het persbureau AP.
De traumatische ervaringen van veel Russen in deze jaren zijn vaker vergeleken met die van een oorlog. Niet alleen de staat stortte ineen, maar ook de openbare orde, de economie en de gezondheidszorg. Door munthervormingen en de latere schuldencrisis verloren gewone Russen bovendien een paar keer binnen tien jaar al hun spaargeld.
De Russische, Franse en Britse wetenschappers die de studie uitvoerden (en duizenden interviews hielden met familieleden van overledenen) wijten de verdubbeling van de alcoholconsumptie in die jaren aan de ‘sociale en economische schokken’ van die tijd. ‘Er is altijd een verband tussen alcoholgebruik en armoede en sociale crisis’, zegt Zaridze. ‘In de sterftecijfers zie je een duidelijke parallel met de sociale instabiliteit.’"