Amsterdam een natuurreservaat?

moeras
Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Sargasso: "'Amsterdam wordt het natuurreservaat van Nederland.' Het is grappig bedoeld, maar stadsecoloog Remco Daalder zegt het met een licht serieuze ondertoon. 'We hebben veel verschillende landschapjes, zoals moerasjes, diverse typen bossen, parken en ruige terreinen.' Flora en fauna varen er wel bij.

Het is aan de samenstelling van de stad te danken, maar ook aan het beleid dat er gevoerd wordt. En natuurlijk de honderden vrijwilligers die zich inspannen, stelt Daalder. ,,Beheer is altijd de crux.”,,Neem bijvoorbeeld de orchideeën, die moet je vlak na de bloei maaien, anders zijn ze binnen een paar jaar verdwenen. Mensen helpen mee omdat ze die bloemen prachtig vinden.”"

Hetzelfde artikel verscheen in Trouw Groen. Dus stuur uw commentaar ook daarheen en naar Sargasso. Misschien dat dhr. Daalder zo achter de realiteit komt.

Het natuurbeleid dat in Amsterdam gevoerd wordt is belabberd. Groene gebieden staan op de nominatie om bebouwd te worden, dat weten de lezers van dit weblog donders goed. Dhr. Daalder heeft (met het College van B&W van Amsterdam) een tijd geleden geprobeerd om de zuidoever van de Gaasperplas (EHS en HGS) te propageren als bouwgrond. Dat is hun voorlopig niet gelukt. Maar in 2020 onderneemt men heel waarschijnlijk een nieuwe poging. Het lijkt er zelfs op dat gegevens van natuurliefhebbers misbruikt worden door Groengebied Amstelland om orchideeën en andere beschermde planten te maaien. De rietorchissen worden in stadsdeel Zuidoost gemaaid terwijl ze nog in bloei staan en daardoor geen zaad kunnen zetten. Dhr Daalder moet zich realiseren dat 'mensen' (net als onze overheid) een zorgplicht hebben en niet mee mogen helpen om orchideeën te maaien of weg te halen! GGA heeft verleden jaar zelfs een heel veld met rode ogentroost gemaaid. Dit jaar verdwenen dus. Daalder is een donderse hypocriet.

Natuurparken worden in Amsterdam misbruikt als evenemententerreinen. De grond klinkt in, het wordt een moeras omdat het regenwater niet meer weg kan trekken (dat noemt Daalder een 'landschapje'), en de stadsdelen of GGA moeten tienduizenden euro's besteden aan het fatsoeneren van de parken. In het Gaasperpark zijn de grasvelden weken na Amsterdam Open Air nog niet hersteld en dat kan nog maanden duren. Amsterdam Open Air gaat met de winst lopen en het stadsdeel moet opdraaien voor de kosten. Misschien kan Daalder ervoor zorgen dat het grote glooiende grasveld een vennetje wordt. Dat kan met heel weinig geld. Nog een jaartje Amsterdam Open Air eroverheen en de klus is geklaard. Dan hebben we er weer een moerasje bij. Misschien kan het stadsdeel dan een vergunning verlenen voor een evenement als Takeshi's Castle in de modder van het Gaasperpark.

De heer Daalder stelt achteruitgang voor als vooruitgang. Het wordt tijd dat hij tot bezinning komt en de werkelijkheid onder ogen ziet.

koet
"Stadse meerkoetjes houden van blauw"

nest
Zo ziet een fatsoenlijk nest eruit in het Gaasperpark

Daalder heeft net een boek geschreven: Natuurlijk Amsterdam. Ik heb het boek niet gelezen en ga het ook niet kopen, maar het Gaasperpark is volgens mij niet bij de wandelingen betrokken. Een grove nalatigheid als je bedenkt dat het Gaasperpark een van de parken is met de grootste biodiversiteit. Daalder heeft blijkbaar het Gaasperpark al afgeschreven. Wat Daalder hier probeert te doen is het wegpraten van de aantasting van onze groengebieden door te wijzen op het groen dat tegen de verdrukking in nog ontstaat. Maar is het zo mooi als de meerkoeten in de stad hun nesten opbouwen met plastic? Dat is een flagrant voorbeeld van gebrek aan natuurlijk nestmateriaal. (Zie de foto van een meerkoetennest in het Gaasperpark. Vlakbij werd het Open Air festival gehouden. Dus het broeden van deze meerkoeten werd grondig verstoord.) Maar Daalder is daar blind voor. Volgens hem houden stadse meerkoetjes van blauw. Nee, Remco, zij gebruiken de rotzooi die ze in de stad aantreffen. Het is in feite een blamage voor de stad Amsterdam. Daalder presenteert de natuurlijke armoede van de stad als een positief gegeven. De stadsecoloog heeft alvast een belangrijke functie: het rechtpraten van wat krom is.

Update: Op zijn eigen tegendraadse manier en met enige overdrijving zet Geen Stijl Daalder goed voor schut.

GeenStijl: "Vergeet natuurparken. Vergeet paddenbruggen en kikkertunnels. Vergeet bouwverboden in weilanden omdat er een zeldzame geel gestreepte brulsalamander huist. De enige manier om bedreigde dieren- en plantensoorten te redden is steden bouwen. Heel veel grote steden bouwen.

Geef de natuur maar een grote stad vol mensen, geluidsoverlast en stank, daar kan zij best tegen. Ringslangen bijvoorbeeld. Die vinden het platteland poepsaai, aldus stadsecoloog Remco Daalder bij RTV Noord-Holland. Nee, geef ringslangen maar IJburg."

© 2009