De eerste reacties op het nieuwe EU-verdrag, van links tot rechts, zijn overwegend negatief. De rente steeg ook meteen een half procent. Met andere woorden, het vertrouwen is nog steeds zoek. Wammes Waggel Rutte kwam vrolijk melden dat er nu nog eens 6 tot 10 miljard extra bezuinigd zou moeten worden. Onze premier is zo in zijn nopjes; dit is gefundenes Fressen, een hapklare brok voor elke neoliberaal. Maar een frappanter bewijs van onvermogen is niet te leveren. Het journaille van RTL vond het allemaal niet ver genoeg gaan. Wat een zooitje!
DutchPolitics: "Het zoveelste top-overleg heeft vooralsnog niets opgeleverd. Oude wijn in oude zakken. Dat heeft niet gewerkt en niets wijst er op dat het nu wel zal werken.
Kortom: zelfs stringente overeenkomsten om toekomstige schuldencrises te voorkomen blijkt een onmogelijkheid. Nog afgezien van de vraag of deze door Duitsland en Nederland gewenste straffen zoden aan de dijk gezet zouden hebben. Straf is immers altijd mosterd na de maaltijd; het kwaad is al geschied. Straf impliceert eveneens een monetaire sanctie voor een land in monetaire moeilijkheden. Waarmee dat land nog eens extra de financieele modder in wordt gedrukt.
Daarnaast wordt op geen enkele wijze de kern van de huidige schuldencrisis aangepakt. Het probleem wordt door de ECB, het IMF en de EU simpelweg vooruit geschoven. Juist daarmee wordt op termijn het vertrouwen niet terug gewonnen, maar ondermijnt.
Er staat de EU, maar ook Rusland en de VS, een zeer zware recessie te wachten. Een zeer trieste constatering die de hopeloze verdeeldheid van de EU en de politiek nogmaals onderstreept."
Sargasso: "De Europese schuldenhoax
De zoveelste top der toppen bleek wederom een flop.
Het wondermiddel? Meer sancties, harder bezuinigingen. Schuld en bezuinigingen, deze twee woorden lijken bij elkaar te horen als andijvie en spekjes. Maar is dat zo? Italië had al een decennium 120% staatsschuld en niemand maakte daar woorden aan vuil. Spanje had zelfs een lagere staatsschuld dan bijvoorbeeld Nederland. Het probleem is niet de hoogte van de staatsschuld van een land ‘an sich’. Het probleem is dat de financiële markten het vertrouwen hebben verloren dat de schuld kan worden afbetaald. Kortom: het belangrijkste probleem is dat er te weinig cash binnenkomt, niet de hoogte van de staatsschuld.
In Griekenland en Italië is er nu een ondemocratische premier aan de macht. Is er draagvlak bij de bevolking als deze landen verder wegzakken in een depressie? Dat lijkt me sterk. Ik voorspel voor 2012: meer demonstraties, meer sociale onlusten."
DeMorgen: "Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt begroet de versterking van de begrotingsdiscipline in de eurozone, maar is op zijn hoede voor het nieuwe pact. Dat is volgens hem "enkel aanvaardbaar indien de communautaire methode en het democratische controlerecht gerespecteerd worden". De oud-premier sluit een procedure bij het Europese Hof van Justitie niet uit. Daarom is het volgens hem raadzaam het parlement te betrekken bij de onderhandelingen over het pact."