De staatsschuld bestaat niet

carrying_debt

De staatsschuld is een papieren constructie. Ze is ontstaan uit foutieve afspraken op de kapitaalmarkt. Verander de afspraken en de staatsschuld verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De staat drukt nu geld, munten en bankbiljetten, maar de overgrote hoeveelheid van het in omloop zijnde geld bestaat enkel virtueel, als cijfers in boeken, nu computers; dat zijn enkel inschrijvingen en overschrijvingen van en naar de boekhouding van banken, personen en instellingen. Wat vroeger gebeurde met de goudstandaard – dat op een gegeven moment de bankbiljetten niet meer inwisselbaar waren in goud, gebeurt nu met onze banksaldi, ons virtueel of giraal geld. Onze saldi zijn niet meer inwisselbaar in bankbiljetten. Als ieder zijn of haar banksaldo zou willen ophalen en omzetten in bankbiljetten zouden alle banken acuut instorten. Het geeft al meteen de ondraaglijke kwetsbaarheid aan van onze banken.

De situatie wordt nog complexer doordat we nu geen gulden meer hebben, maar de euro. Dus het creëren van geld is een kwestie van de Europese Centrale Bank, maar ook hier gaat het alleen om het drukken van bankbiljetten en slaan van munten. De hoeveelheid echt geld (munten en bankbiljetten) in omloop is maar 3 tot hoogstens 10% van de totale hoeveelheid geld in omloop. Als onze regeringen geld nodig hebben, dan verkopen ze staatsobligaties, dus schuldverklaringen waarover ook nog eens intrest betaald moet worden, of ze lenen geld op de kapitaalmarkt. Banken hoeven maar een tiende deel van het geld dat ze uitlenen echt in deposito te hebben, en zelfs daar is heel creatief mee om te springen, want als een hypotheek van 100.000 euro wordt verleend, dan blijft dat geld vaak als deposito bij dezelfde bank, als overschrijving van de rekening van de lener naar die van het bouwbedrijf of verkoper bij dezelfde bank. Dus een zeer groot deel van de totale som geld die in omloop is wordt door de kapitaalmarkt gecreëerd, als hypotheken, leningen, etc. De banken creëren geld uit het niets, door inschrijvingen in hun boekhouding. Vanzelfsprekend kan met virtuele cijfers ook flink gerommeld worden, zoals gebleken is tijdens deze financiële crisis, waarbij hedge funds gigantische hoeveelheden waardepapieren verkochten die ze niet eens in bezit hadden.

Dit is in feite de oorzaak van het probleem. Waarom zouden onze regeringen niet het recht hebben om net als de bankbiljetten en munten ook deze hoeveelheid geld te creëren? De staatsschulden ontstaan juist door het lenen op de kapitaalmarkt en kunnen dus ook eenvoudig ontweken worden. Die schulden groeien zo ontzettend hard dat op den duur ook de intresten niet meer op te brengen zijn. Dat is een onhoudbare situatie. Dat moet en kan anders. De staatsschuld is een virtuele constructie, het is zelfs een criminele constructie als ze de reële economie bedreigt. Weg ermee.

zalm_scheringa

De veroorzakers van de huidige crisis zijn de scheppers van de gigantische staatsschuld en zij zijn ook diegenen die nu het hardst roepen dat de staatsschuld teruggedrongen moet worden. Het is duidelijk waarom: zij willen dat de staat het geld dat zij aan de staat 'geleend' hebben 'terugbetaalt' aan hen maar dat geld hadden zij in feite gecreëerd uit het niets - dat geld hadden ze niet. De grootste fraude ooit vertoond! En als klap op de vuurpijl 'leent' de staat geld om de noodlijdende banken overeind te houden. De staatsschuld stijgt met miljarden om die insolvente graaiende banken te steunen door op de kapitaalmarkt geld te lenen en dat geld nog eens met intrest terug te moeten betalen. Ondertussen verdienen de banken goed aan dit goedkoop geld waarmee ze weer verder kunnen speculeren en bedrijven en economieën aan kunnen vallen.

Banken zullen doorgeefsluizen van geld moeten worden, geen scheppers van geld. Als een bank dus een hypotheek verleent van € 100.000 dan hebben zij dat geld niet echt in hun kluizen. Banken zijn in toenemende mate constructies gebaseerd op virtueel geld. Zij krijgen van de lener elke maand een som geld (gecreëerd met echt werken) voor kosten, verzekering en intrest op die hypotheek. Maar het is ook de bedoeling dat de lener de hoofdsom (die de bank dus niet echt had) aan de bank terugbetaalt. Dat is natuurlijk een grove onrechtvaardigheid. Alleen al met hun intrest zou elke bank goed moeten kunnen boeren. Het gevolg is dat alle burgers samen een gigantische hypotheekschuld op zich laden, die alleen is op te brengen door steeds weer nieuwe schulden te maken. Het uit het niets scheppen van geld door de banken is in feite het creëren van schulden. Als een staat die functie van geldcreatie weer volledig overneemt dan is het zelfs mogelijk om alleen met de maandelijkse intrestbetalingen de huizenmarkt in stand te houden en de economie op een gezonde leest te schoeien. 

trouwnietWat zich nu afspeelt is een gigantische inflatie van schulden die op den duur enkel kan leiden tot een volledige instorting van dit systeem. Landen zullen zich bankroet moeten verklaren en tegen de kapitaalmarkt moeten zeggen 'Sorry, wij kunnen dit niet meer opbrengen, wij stoppen met betalen. Wij zijn bankroet.' Het eerste wat dan gedaan zal worden is het kwijtschelden van een groot deel van de schulden en het verlagen van de verschuldigde intrest. Verscheidene Zuid-Amerikaanse landen hebben dit gedaan en zijn er nu weer bovenop. De kapitaalmarkt moet een toontje lager zingen, en onze regeringen moeten hun recht om alle vormen van geld te creëren opnieuw opeisen. Staatsschulden bestaan niet, of horen niet te bestaan. Virtueel geld kan beter door de staat beheerd worden. Dan is er betere controle op ontwikkelingen en kan de ongeremde inflatie van de schuldenberg gestopt worden.

Diegene die morgen het briljante idee heeft om een bank op te richten als coöperatief van spaarders zal furore maken. Terug naar het idee van de Gemeentegiro. Wat we nodig hebben zijn knappe koppen die een nieuwe manier van bankieren opzetten. De tendens is naar eerlijk en ethisch verantwoord bankieren. De ASN en Triodos groeien als kool. Het frauduleuze, speculatieve bankieren heeft afgedaan. Leve de coöperatie. De staat kan de creatie van virtueel geld op zich nemen en goedkoop geld uitlenen waarmee de economie gestimuleerd kan worden. Het huidige banksysteem is onwerkbaar en zeer schadelijk voor de economie. It's time for change.

© 2009