Koopkracht

Koopkracht is de drijvende kracht achter de reële economie. De SP en de PvdA scoren daarin het beste.

bezuinigingennieuw

Opvallend is dat de koopkracht het sterkst daalt bij de SGP. Het bezuinigen is dus een exercitie in deemoed en onderdanigheid aan het Hogere (voor het CDA en andere rechtse partijen zijn dat de banken). Ook D66 valt door de mand. D66ers vallen altijd op door hun afstandelijke blik; zij zweven als het ware boven de grond; ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt. Ze praten maar na, en lopen mee met de laatste trend, daarbij uitgaand van hun eigen superioriteit. Zelfs de VVD weet dat een te groot koopkrachtverlies slecht is voor de economie. Zij willen natuurlijk bezuinigen om af te zijn van een overheid die de vrije jongens hinderlijk in de nek hijgt. Zij gaan stug door met hun falende vrije-markt-dogma's.

Volgens mij hoeft er helemaal niet bezuinigd te worden. De financiële markten moeten op de schop. De staatsschuld moet met staatsgeld 'uit het niets' weggewerkt worden. Zie vorige post.
Staatsschuld nog decennia hoog.

Vreemd genoeg geeft de poll op de site van ING een heel ander idee over de koopkrachtverwachtingen. Nederland is blijkbaar zeer slecht geïnformeerd.

Welk kabinet pakt het gunstigst uit voor uw koopkracht over 4 jaar?
links                          22%
rechts                       36%
maakt niet uit        27%
weet niet                      15%     

Nederland leeft in een waan.

Update: laatste cijfers:
links:                      16%
rechts                    46%
maakt niet uit     25%
weet niet               13%

Nederland is gek geworden, is gruwelijk dom, of is fundamenteel crimineel. Het kan ook zijn dat dit alleen geldt voor klanten van de ING. Ik ben al bezig mijn klandizie over te hevelen naar een andere bank.

Nog een kieswijzer waarin de rechtse partijen heel slecht presteren: Kies Grenzeloos.

Trouwens, één ding dat positief uitwerkt door de crisis is dat de zinloze bouwwoede een flinke knauw heeft gekregen.

Parool: "Bouw in Amsterdam valt stil
Door het instorten van de kantorenmarkt drogen de gelden op waarmee de stad de voorbije jaren bouwprojecten financierde. Van Poelgeest wil geld weghalen bij woningcorporaties, maar ook zij maken moeilijke tijden door. De GroenLinkswethouder hoopt dat de corporaties meer inkomsten gaan verkrijgen uit hogere huren, maar hiervoor is landelijke wetgeving nodig. Of die er komt, is de vraag: ''Ik merk weinig urgentie bij het rijk. Maar als er niks gebeurt, wordt er op lange termijn, over een jaar of vijf, niet meer gebouwd. Dat probleem speelt ook in andere steden.''

Nou, corporaties hebben het niet moeilijk, hun directeuren frauderen teveel. Hogere huren zijn geen oplossing. Woningcorporaties als ze het al moeilijk hebben, hebben dat aan zichzelf te wijten. Corporaties moeten hun gemeenschapstaak weer opnemen, zij horen geen particuliere winstmakende bedrijven te zijn. Het zou goed zijn als Van Poelgeest zich realiseert dat bouwen van dure woningen geen zin heeft en dat daardoor ook groen verloren dreigt te gaan. Dus, Maarten, blijf bij je eigen programma, bevorder het groen en het milieu in Amsterdam en verloochen je principes niet.

Adamopdehelling

ArchiNed: "Niet dankzij, maar ondanks de stadsvernieuwing doen veel voormalige volkswijken van Amsterdam het nu zo goed. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Boom het boek Amsterdam op de helling. De strijd om stadsvernieuwing, geschreven door politicoloog Herman de Liagre Böhl."

© 2009