De burger en de staat


Zembla: "Gebrek aan vertrouwen zet de relatie tussen overheid en burgers ernstig onder druk. De vraag of de burger zijn recht nog wel kan halen, staat centraal in de ZEMBLA-aflevering ‘Procederen tot je er bij neervalt’.
Ben je het niet eens met een beslissing van de overheid, dan kun je bezwaar maken, in beroep gaan en procederen tegen het genomen besluit. Deze beslissing kun je aanvechten bij een speciale rechter: de bestuursrechter. Deze moet je positie als burger beschermen tegen besluiten van de overheid. Op papier lijken de rechten van de burger in Nederland gewaarborgd, maar in de praktijk is het anders."

NOS: "Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de Crisis- en Herstelwet van het kabinet. Naast de regeringspartijen wil ook de VVD de bezwaarprocedures rond bouwprojecten flink verkorten.
Het kabinet hoopt dat de miljarden die voor de bouwprojecten zijn gereserveerd versneld kunnen worden uitgegeven om de economie uit het slop te halen. Het gaat om bijna zestig projecten, waaronder de A4 Midden-Delfland.
De oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren vinden dat de crisis wordt misbruikt om omstreden projecten er door te drukken. De wet moet op 1 januari ingaan."
Er zijn miljarden beschikbaar voor gigantische bouwprojecten die geen schijn van kans hebben en totaal zinloos zijn, maar er is geen geld voor betere politie, voor betere pensioenen, betere en betaalbare gezondheidszorg, een beter milieu, etc. etc. 

Steeds meer besturen hebben lak aan de bevolking. In feite bestaat democratie in Nederland alleen nog in naam. Er wordt een schone schijn opgehouden, maar de werkelijkheid is dat alleen geluisterd wordt naar de grote bedrijven. Langzaam aan vervalt Nederland onder Balkenende in een moeras van ongelijkheid en corruptie. Het enige verschil tussen (neo)liberalisme en fascisme is dat in het liberalisme de grote bedrijven de staat dirigeren tot meerdere eer en glorie van een kleine rijke caste, in het fascisme dirigeert de staat de private ondernemingen en de burgers tot meerdere eer en glorie van een abstract staatsbegrip. In beide gevallen heeft de burger niets te zeggen. Het Europa van morgen heeft ook al totalitaire trekjes.

Benito Mussolini, 1935, The Doctrine of Fascism, Firenze - Vallecchi Editore:
"The Corporate State and its Organization (p. 133)
The corporate State considers that private enterprise in the sphere of production is the most effective and useful instrument in the interest of the nation. In view of the fact that private organisation of production is a function of national concern, the organiser of the enterprise is responsible to the State for the direction given to production.
State intervention in economic production arises only when private initiative is lacking or insufficient, or when the political interests of the State are involved. This intervention may take the form of control, assistance or direct management. (pp. 135-136)"

europeanFlag

NRCNext: "'t Is alweer een tijdje geleden, maar hebben wij in Nederland ooit niet eens over een Europese Grondwet gestemd? Een grondwet die, zo meen ik mij te herinneren, Europa vooral veel ‘democratischer’ en ‘transparanter’ zou maken en die daarom direct maar even ter goedkeuring aan het volk werd voorgelegd. Toen begon natuurlijk de ellende, want democratie mag op papier dan een prachtig principe zijn, zodra het volk zich ermee gaat bemoeien, blijft er meestal weinig van over. Tweederde stemde tegen en verwees de Grondwet naar de prullenbak.
Het kabinet boog zich nog eens over de wettekst, sloopte de vlag en de hymne eruit, plakte er een andere naam op en stuurde het document ditmaal ter goedkeuring retour afzender – wat niet alleen een postzegel, maar ook een hoop teleurstelling scheelde. Begin deze maand werd het nieuwe Verdrag, na Tsjechische instemming, officieel in werking gesteld."

Bij het CDA klinkt de roep om een sterk gezag steeds luider.
Elsevier: "CDA-Kamerlid Coskun Cörüz wil hard optreden door de politie vergemakkelijken. De rijksrecherche moet niet na elk geval van politiegeweld onderzoek doen, maar alleen als er doden of gewonden vallen.
Coskun Cörüz wil ook gezagsondermijnend gedrag, zoals belediging van een ambtenaar in functie, strenger bestraffen."
Dat moet toch even genuanceerd worden:
Volkskrant: "In Nederland vallen relatief veel doden door politiekogels. Dat blijkt uit een vergelijking van het aantal doden en gewonden door gericht pistoolvuur van agenten in negen landen. Nederland staat daarbij op de derde plaats."
Om niet te spreken van de talrijke slachtoffers die vallen door fout verkeersgedrag van agenten.

Het vervelende met dat gezag is dat het meestal uitgeoefend wordt op de zwaksten ten gunste van de sterksten. Er wordt flink veel geld besteed aan het bedrijfsleven, en dat in naam van duurzaamheid, milieu, participatie etc., maar dit is eigenlijk verloren geld. Adviesbureaus en bedrijven vullen hun zakken terwijl de situatie voor de bevolking steeds slechter wordt.

DePers: "Nederland scoort slecht op het gebied van duurzaamheid in vergelijking met andere landen. Hoewel Nederland een imago van duurzaamheid heeft, staat Nederland pas op een zeventiende plaats van een duurzaamheidranglijst die het WNF donderdag publiceert.
Volgens de GPD-dagbladen voert Denemarken de lijst aan, op afstand gevolgd door Brazilië en Duitsland. Ook landen met een slecht imago als het aankomt op duurzaamheid zoals India en België scoren beter dan Nederland.
De onderzoekers constateerden dat de overheid met 105 miljoen euro per jaar wel voldoende subsidies uittrekt voor ontwikkeling van schone technologie, maar dat het geld niet effectief wordt besteed."

Elsevier: "Omdat ze na invoering van de kilometerheffing 1,4 miljard euro aan opcenten zullen missen, overwegen de provincies een bewonersbelasting of 'koppentaks' te gaan instellen."

Zo gaat dat in Nederland. In plaats van doortastend op te treden tegen vervuilende autobezitters, zullen we straks waarschijnlijk allemaal mee moeten betalen aan de milieuvervuiling. Dat er door het wegvallen van de vaste autobelastingen meer auto's verkocht zullen worden is duidelijk. Wat weer een reden is voor de betonmaffia om nog meer wegen te bouwen. 
Balkenende pakt liever de zwaksten in onze samenleving aan, dat is gruwelijk gristelijk van hem. Ook de gepensioneerden zullen moeten lijden.
Onze regering heeft altijd geld voor afbraak, want dat bevordert de noodzakelijke opbouw later, voor heel veel geld, te betalen door de belastingbetaler.

Huizenmarkt-zeepbel: "Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie trekt 31 miljoen euro uit om onder meer de krimp van Noordoost-Groningen op te vangen.
Dat maakte hij zaterdag bekend op een bijeenkomst in Winschoten. De miljoenen zijn bedoeld om huizen op te kopen en vervolgens te slopen. Dat moet de woningmarkt weer vlot trekken."
En dit lijkt ook bedoeld voor het witwassen van zwart geld:
Huizenmarkt-zeepbel: "Vanwege de druk op de woningmarkt komen Provincie Noord-Brabant en Bouwfonds Ontwikkeling met een uitzonderlijke stimulans. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning van Bouwfonds in Noord-Brabant ontvangt de koper gegarandeerd een opbrengst van 95% van de taxatiewaarde van zijn huidige woning."
Maar als u gedacht had dat door de daling van de WOZ-waarde van de huizen ook de onroerendezaakbelasting zal dalen dan komt u bedrogen uit:
Huizenmarkt-zeepbel: "Ruim negen op de tien gemeenten verhogen in 2010 de tarieven voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Huiseigenaren profiteren daarom niet van de lagere woz-waarden."

Het principe in Nederland is: de regering belazert de gewone burger en ontziet de rijken, de regering treedt hard op tegen de belastingbetaler maar houdt de fraudeurs de hand boven het hoofd.

© 2009