Het failliet van het neoliberalisme

NLvd

Over een paar dagen verschijnt Niemands Land, biografie van een ideaal van Marcel van Dam.

VARA: "Marcel van Dam trekt in 'Niemands land' ten strijde tegen het neoliberalisme, dat mensen, die moeilijk mee kunnen komen in onze samenleving, op een steeds grotere achterstand zet.

Het neoliberalisme houdt veel te weinig rekening met mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij (ouderen, laaggeschoolden en gehandicapten). Gebruikmakend van wetenschappelijk onderzoek en van ervaringen uit zijn rijke wetenschappelijke, politieke en persoonlijke leven laat Marcel van Dam in een bezield betoog zien dat de politieke bakens moeten worden verzet. Het is tijd voor een wetenschappelijk gefundeerd realisme als basis voor een nieuw politiek idealisme."

Volkskrant: "Terecht stelt van Dam dat Bos de discussie over de betaalbaarheid van de AOW omzeilt. Dat is het echter niet alleen. Omdat Bos het argument van de betaalbaarheid op een vage manier op de plank laat staan, creëert hij een tegenstelling tussen de jonge en oudere generaties. De suggestie dat zonder die maatregel jongere generaties onacceptabel zwaar zouden worden belast om de AOW voor de oudere generaties op te hoesten, is  een leugen. Een leugen die de relatie tussen generaties verstoort en ten onrechte de onderlinge solidariteit in de waagschaal stelt. Maar het levert Bos wel draagkracht op voor de omstreden voorstellen."

marcelvandam

De VARA-film ‘De Onrendabelen’ gaat over een groeiende groep mensen, die niet kan niet voldoen aan de steeds strengere eisen in de prestatiemaatschappij. 'De Onrendabelen' is vrijdag 20 november 2009 om 20.00 uur te zien op Nederland 2.
"Initiatiefnemer en eindredacteur Marcel van Dam: ‘De boodschap van de film ‘De Onrendabelen’ is dat Nederland vanaf ongeveer 1980 door bewust beleid op een glijbaan is terechtgekomen naar een ruwer, harder en minder humaan sociaal klimaat, met een groeiend aantal verliezers. Wat door beleid is scheef gegroeid, kan met beleid ook weer worden recht getrokken. Als voldoende mensen dat willen. Maar ze moeten het eerst natuurlijk wel weten. De film ‘De Onrendabelen’ wil daar aan bijdragen."


Jan Marijnissen in gesprek met Marcel van Dam:
"De negatieve gevolgen van het neoliberalisme worden nu door vrijwel iedereen ingezien. Maar waarom nu pas? Veel was toch te voorzien?

‘Ik geef toe, ik was toen ook blind voor de gevolgen. Onder Paars merkte ik dat ik steeds ontevredener werd over de koers, ook die van mijn partij. Die onvrede vlamde op bij de belastingherziening van 2001. Het was toen een groot vreugdevuur van de overvloed, en toch besloot men de inkomstenbelasting voor de hoge inkomens en de belasting op de winsten te verlagen. Niet alleen economisch dom, we leefden immers in een tijd van forse economische groei, maar dat geld had natuurlijk gebruikt moeten worden om de mensen met de laagste inkomens wat extra’s te geven. Nu werden vooral de mensen met de hoge inkomens bevoordeeld.

Toen ik na de Fortuyn-revolte zag dat mijn partij naar de ideeën van Fortuyn toe kroop, dacht ik: nu is het genoeg geweest en heb ik bedankt voor het lidmaatschap. En dat was geen makkelijke beslissing. Een deel van je leven heb je aan die partij gegeven. Daarna ben ik op onderzoek uitgegaan en heb ik ontdekt wat er gebeurd was.’"

© 2009