CBS: "Bijna de helft van de 7,2 miljoen Nederlandse huishoudens financierde in 2008 een eigen woning met een hypotheek. Van de 28 miljard euro aan hypotheekkosten, werd ruim 10 miljard euro via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid. Bijna de helft van dat bedrag kwam terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens.
Hoe hoger de hypotheekkosten, des te groter het belastingvoordeel
Van de huishoudens had 1 procent zeer hoge hypotheekkosten van 2 700 euro of meer per maand. Zij ontvingen hierover een belastingvoordeel van 44 procent. Gemiddeld ging het om een bedrag van 1 620 euro per maand. Bij het laagste kwart van de hypotheekbetalers (minder dan 330 euro maandelijkse kosten) kwam de belastingbesparing uit op ongeveer 20 procent, ofwel 40 euro per maand.
Van de huishoudens met een bruto-inkomen van 106 duizend euro of meer hadden er acht op de tien een hypotheek. Zij ontvingen bijna 42 procent terug van de kosten die gemiddeld ruim duizend euro per maand bedroegen."
Volkskrant: "Al geruime tijd tikt er een Brusselse bom onder de Nederlandse huurmarkt. Maar nu de ontstekingsdatum van 1 oktober naderbij komt, beginnen steeds meer betrokkenen zich zorgen te maken over de gevolgen voor de lagere middeninkomens. Ook de corporaties die vorig jaar nog akkoord gingen met de aanpassingen, tonen zich nu bezorgd. Vooral de 2,4 miljoen Nederlanders die maandelijks tussen de 1.800 en 2.400 euro netto verdienen, lijken het slachtoffer te worden, stellen zij.
Aangezien de private partijen toch geen goedkope huurwoningen bouwen, laat Brussel deze categorie ongemoeid. Maar voor woningen van meer dan 648 euro huur per maand, wil Brussel wel ingrijpen om private partijen een eerlijke kans te geven.
Na lang overleg met de overheid en marktpartijen zijn twee eisen vastgelegd. Voortaan mag een corporatie alleen woningen met een huur van maximaal 648 euro per maand verhuren aan huurders met een inkomen lager dan 33 duizend euro. Wie meer verdient, moet naar de vrije markt.
Daarnaast is het verboden voor corporaties om voor duurdere huurwoningen geld te lenen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Deze maatregel moet ertoe leiden dat corporaties niet met goedkoop geld op de vrije markt het gevecht aangaan met private verhuurders.
Volgens de Vernieuwde Stad, een vereniging van 22 grote corporaties, zullen door de leenregels de komende vijf jaar 30 duizend huurwoningen minder bijgebouwd worden. Het gaat om 18 duizend woningen met een huur van 650 tot 750 euro per maand."
Dat grote verdieners geen recht hebben op goedkope woningen lijkt me een heel verstandige maatregel. En dat er wat minder duurdere huizen gebouwd zullen worden lijkt me ook een goed idee. Misschien kan dan wat meer aandacht besteed worden aan betaalbare woningen.
Het is duidelijk dat CDA en VVD alleen de rijken willen subsidiëren. Deze asociale partijen hebben ook lak aan milieu en natuur.
Volkskrant: "Een volgend kabinet zal alleen nog een ‘ambitieus’ klimaatpakket invoeren als partijen als GroenLinks, PvdA, SP of D66 een flinke vinger in de pap krijgen."