EHS genomineerd voor Canon RO

ehs

Natuurmonumenten: "De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is genomineerd voor de Canon Ruimtelijke Ordening. Dit is een zoektocht naar ruimtelijke concepten, plannen en personen die het meest waardevol worden geacht voor het ontstaan van het Nederlandse landschap. De EHS is genomineerd vanwege haar richtinggevende invloed op natuurbehoud en -ontwikkeling in ons land. Vindt u dat ook? Stem dan op de EHS! Tot 1 april kunt u reageren op CanonRO.

De Canon is een initiatief van het ministerie van VROM en het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, het NIROV. Het doel van de canon is om kennis over ruimtelijke ordening aan nieuwe generaties over te dragen."

De EHS vind u onder het groene blokje ongeveer midden op de kaart van Nederland op de site van CanonRO.

Natuurbeheer: "De EHS is een netwerk van grote en kleine natuurgebieden waarin de natuur (plant en dier) voorrang heeft en wordt beschermd. Daarmee wordt voorkomen dat natuurgebieden geïsoleerd komen te liggen en dieren en planten uitsterven en dat de natuurgebieden zo hun waarde verliezen. De EHS kan worden gezien als de ruggengraat van de Nederlandse natuur.

Het grootste deel van de EHS bestaat uit bestaande bossen en natuurgebieden. Daarbij komen nog de ruim zes miljoen hectare natte EHS: meren, rivieren en de Nederlandse delen van de Noord- en Waddenzee. Het Ministerie van LNV streeft ernaar om in 2020 meer dan 750.00 hectare aan natuurgebieden bij de EHS te laten horen.

Het concept Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is in 1990 geïntroduceerd. De droge EHS moet in 2018 gerealiseerd zijn en zal dan een totale oppervlakte van ongeveer 750.000 hectare omvatten. Dat is gelijk aan ongeveer 17,5% van de totale oppervlakte van Nederland."

ehskaart

© 2009